Hunedoreanul Mircea Dimitrie Tarcea distins cu titlul de ”Cetățean de onoare” post mortem al municipiului Hunedoara
Consiliul Local a acordat astăzi (31.07.2023), post-mortem, titlul de „Cetăţean de onoare al municipiului Hunedoara” domnului Mircea Dimitrie Tarcea, în semn de recunoaştere a întregii sale activităţi civice în slujba municipiului nostru.
Mircea Dimitrie Tarcea s-a născut pe data de 22 ianuarie 1929 în Hunedoara şi încă din tinereţe a avut mult de suferit din cauza regimului comunist. Tatăl său, Gheorghe Tarcea, a fost un opozant asumat al abuzurilor „noii orânduiri”. Pentru că împărtăşea opiniile tatălui său, Mircea Tarcea intrase şi el în vizorul aparatului represiv al regimului comunist. În 1949 a fost arestat pe nedrept şi reţinut luni la rând. Deşi a fost achitat în cadrul unui proces ce a avut loc la Sibiu, a fost eliberat din detenţie abia după patru luni de la pronunţarea sentinţei.
Tot în 1949 s-a angajat ca simplu muncitor în construcţii, dar în 1954 a fost disponibilizat din motive politice. A reuşit să se reangajeze în 1957 ca funcţionar în cadrul Serviciului de Organizarea Muncii de la Întreprinderea Minieră Teliuc, însă, după doar un an, a fost arestat din nou, împreună cu tatăl său, fiind condamnat de Tribunalul din Cluj la 20 de ani de închisoare sub acuzaţia că ar fi desfăşurat activităţi anticomuniste. A fost încarcerat iniţial la Deva, apoi, în cele mai groaznice condiţii posibile, la penitenciarele Jilava şi Galaţi, după care în coloniile de muncă silnică de la Periprava şi Grind. A fost eliberat în urma amnistiei din 1964, după 7 ani, 5 luni şi 29 de zile de calvar în închisorile comuniste.
Imediat după Revoluţie, Mircea Dimitrie Tarcea reuşeşte să convingă autorităţile locale să aprobe ridicarea unui lăcaş de cult în Centrul Civic al municipiului Hunedoara, ca omagiu pentru cei care şi-au dat viaţa pentru ţară şi pentru victimele regimului comunist. Din punct de vedere procedural, pune astfel bazele actualei Catedrale a Eroilor din Parcul Tineretului. Tot domnul Mircea Tarcea a fost cel care nu a lăsat ca propunerea lui să rămână doar la stadiul de idee, implicându-se în procedurile ulterioare şi în obţinerea fondurilor necesare pentru începerea construcţiei.
La scurt timp după Revoluţia din Decembrie 1989, domnul Mircea Tarcea a înfiinţat prima asociaţie a foştilor deţinuţi politici din judeţul Hunedoara, organizaţie pe care a condus-o până în 2014, implicându-se asiduu în demersuri de cinstire a memoriei tuturor victimelor închisorilor şi lagărelor comuniste, dar şi în recunoaşterea meritelor cuvenite acestor oameni şi în respectarea drepturilor legale ale urmaşilor lor.
În ultimii ani de viaţă s-a dedicat scrierilor memorialistice, dar şi activităţii în cadrul bisericii, fiind epitrop al Bisericii cu hramul „Schimbarea la Faţă” din Hunedoara. A încetat din viaţă pe 10 februarie 2017.
Placheta care consfinţeşte acordarea titlului amintit şi „cheia oraşului” au fost înmânate de primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu, celor două fiice, Anamaria Demeter şi Simona Anca, iar la eveniment au luat parte şi fostul primar al municipiului nostru, Ioan Marcu, alături de soţia dânsului, doamna Alexandra Mărgineanu, preşedinte a Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici Hunedoara şi apropiaţi ai familiei Tarcea.
„Este un pios omagiu adus unui hunedorean adevărat, din toate punctele de vedere! Cred că prin astfel de gesturi nu facem decât să ne arătăm recunoştinţa pentru cei care au lăsat, cu adevărat, ceva în urmă, şi-au pus amprenta, într-un fel sau altul, asupra vieţii oraşului nostru, de-a lungul timpului. În plus, mai ales în cazul unor persoane care au avut de suferit de pe urma regimului comunist, cred că este de datoria noastră, a întregii comunităţi, să aducem în faţă poveştile lor, în semn de recunoştinţă faţă de ideologia pe care au susţinut-o şi ca o minimă reparaţie morală pentru suferinţele îndurate atât de ei, cât şi de familia acestora, în timp”, a spus primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu.
„Dacă tatăl meu ar fi fost, astăzi, aici ar fi spus, cu modestia ce îl caracteriza «am aprins o făclie şi am pus o cărămidă la temelia acestui sfânt lăcaş!» Eu spun că a făcut mult mai mult decât atât şi, cu deosebită recunoştinţă şi respect, vă mulţumesc, domnule primar, pentru că aţi readus pe buzele şi în inimile hunedorenilor numele celui ce a fost Mircea Tarcea. Cu gândul la nenumăratele morminte de martiri presărate în toată ţara, pentru cei care şi-au dat viaţa împotriva sistemului comunist, fie în arest, fie la Revoluţia din 1989, tatăl meu a considerat că ridicarea Sfântului Lăcaş este cel mai potrivit omagiu ce li se poate aduce acestora. E un moment remarcabil pentru familia noastră şi vreau să le mulţumesc tuturor celor care au sprijinit această idee şi celor care sunt alături de noi, astăzi”, a spus Anamaria Demeter, una dintre fiicele domnului Mircea Dimitrie Tarcea.
Foto: Primăria Hunedoara