Ceremonii emoționante de ”Ziua Minerului” la Lupeni
La 94 de ani de la greva minerilor de la Lupeni din august 1929, semnalul sonor al sirenei de la Uzina Electrică a minei a răsunat din nou, prelung, chemând oamenii la adunare. În curtea Minei Lupeni, în fața emblematicului loc din fața Uzinei Electrice, unde acum aproape un secol aveau să-și piardă viața 52 de ortaci dintre cei 6000 care se adunaseră aici pentru a cere dreptul la condiții de muncă mai bune, la salarii decente și la o pâine mai albă, s-au adunat acum peste 100 de oameni, de la mineri de ieri și de azi și până la reprezentanți ai oficialităților locale, regionale și naționale.
Niciunde în Valea Jiului, emoția Zilei Minerului nu este mai puternică decât acolo unde evenimentele istorice care au generat-o, s-au petrecut aievea. La Lupeni, locul în care bravi mineri au scris preț de mai bine de aproape două secole istoria mineritului, în ultima sută de ani au avut loc, pe lângă numeroasele accidente de muncă în care sute de mineri și-au pierdut viața, două dintre cele mai importante greve ale minerilor din Valea Jiului: cele din august 1929 și august 1977. În aceste locuri încărcate de istorie, în fața Uzinei electrice de la EM Lupeni (locul în care a fost înăbușită în sânge greva minerilor din 1929) au fost prezenți astăzi, alături de mineri și reprezentanții acestora, numeroase personalități ale vieții publice, politice și guvernamentale de la nivel local, regional și național.
În cadrul unui eveniment de o sobrietate aparte, organizat de liderii din Sindicatul ”Muntele” și de conducerea E.M. Lupeni aici au fost rememorate evenimentele din 6 august 1929 când sub ploaia de gloanțe dezlănțuită de forțele de ordine, 74 din cele 78 de cartușe și-au atins ținta, ucigând pe loc 21 de greviști și rănind alți 53, unul decedând după câteva zile. Placa memorială amplasată pe frontispiciul fostei Uzine Electrice, devenită monument istoric, are încrustată pe ea numele eroilor mineri căzuți în acea nedreaptă tragedie. Aceștia sunt: Hegheduș Ștefan, Vitoș Gavrilă, Tătar Ștefan, Pataki Francisc, Negreanu Alexandru, Fulop Mihai, Groza Ioan, Ghvelek Petru, Gurcso Gavril, Golcea Vasile, Gaboși Martin, Duca Sigismund, Moise Aron, Toma Maxim, Donciu Vasile, Sandor Antoniu, Szigeti Dominic, Groza Loghin, Kolcsar Ștefan, Gaal Irimie, Fruja Petru, Vulpe Ion.
În onoarea acestora fanfara minerilor de la Petrila a intonat ”Imnul Minerilor”, iar pe locul Uzinei Electrice de la Mina Lupeni au fost depuse coroane de flori, în semn de omagiu pentru minerii căzuți sub gloanțe în 1929, dar și pentru toți eroii mineri căzuți de-a lungul timpului, în accidentele de muncă din abataje. Au depus coroane de flori: Sindicatul ”Muntele” (în frunte cu președintele Darius Câmpean), Confederația Națională a Sindicatelor ”Meridian” (reprezentată de secretarul general Dumitru Fornea), Conducerea E.M. Lupeni (în frunte cu directorul Dacian Floarea), Conducerea CEH (reprezentată de administratorul special Cristian Roșu și administratorul judiciar Cristian Gros), Primăria și Consiliul local al municipiului Lupeni (în frunte cu primarul Lucian Resmeriță), Ministerul Energiei (reprezentat de ministrul Sebastian Burduja și secretarul de stat Casian Nițulescu), Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse (reprezentat de ministrul Natalia Intotero), Ministerul Finanțelor (reprezentat de secretarul general Lucian Heiuș), Senatul României (reprezentat de senatorii Lucica Muntean și Cristian Resmeriță), Camera Deputaților (reprezentată de deputații Vetuța Stănescu, Natalia Intotero, Titi Stoica și Ringo Dămurean), Consiliul județean Hunedoara (în frunte cu președintele Laurențiu Nistor), Instituția Prefectului județului Hunedoara (reprezentată de prefectul Petru Călin Marian), Comunitatea Oamenilor de ASfaceri ai Văii Jiului (reprezentată de Emil Părău, Constantin Fulga și Constantin Dicu), Federația Națională a Muncii (reprezentată de Constantin Crețan), INCD-INSEMEX (reprezentată de liderul sindical al instituției dr. ing. Rad Marcel Daniel, împreună cu dr. ing. Sorin Buarian și dr.ing. Mariana Burduf), Primăria și Consiliul local al municipiului Vulcan (reprezentată de primarul Cristian Merișanu), Partidul Social Democrat (în frunte cu președintele Organizației județene PSD, Laurențiu Nistor), Partidul Național Liberal (în frunte cu președintele Organizației județene PNL, Vetuța Stănescu), Alianța pentru Unirea Românilor (în frunte cu președintele Organizației județen AUR, Tiberiu Barstan), Partidul Pro România (în frunte cu președintele Organziației Lupeni, Nicolae Ivănuși).
În bună parte, aceleași personalități au fost prezenta și la scurta ceremonie care a avut loc în centrul municipiului Lupeni, în fața Ansamblului Monumental ”Lupeni 29” al artistului Ion Irimescu. De asemenea, o delegație a Primăriei și Consiliului local Lupeni a participat și la o scurtă ceremonie de depunere a unor coroane de flori în Cimitirul Eroilor Mineri de la Lupeni, locul unde-și duc somnul de veci și cei 22 de mineri uciși în greva din 1929 de la Mina Lupeni.
Toți cei prezenți la aceste evenimente sobre prin care a fost marcată și în acest an la Lupeni, ”Ziua Minerului” au ținut un moment de reculegere și au rostit o rugăciune pentru sufletul celor omagiați cu acest prilej și au transmis gânduri bune minerilor de azi ai Văii Jiului.
Ceremonii similare au avut loc duminică, 6 august 2023 și la Petroșani și Petrila, după ce la Vulcan, ”Ziua Minerului” a fost omagiată mai devreme, în 4 august.