Probabil una dintre cele mai frumoase activități din acest an cuprinse în proiectul ”Valea Jiului Vibrantă” derulat la începutul lunii august de consorțiul de ONG-uri Valea Jiului Implicată a fost cea care a adunat laolaltă comunitatea din cartierul lupenean Ștefan, în jurul unui proiect cultural pe cât de inedit, pe atât de binevenit: ”Mina Copiilor”.
Acest lucru avea să se confirme prin mobilizarea și implcarea comunității locale din acest cartier istoric, situat la marginea municipiului Lupeni, în jurul unui proiect derulat de inimoșii voluntari ai Asociației ”Copii pentru viitor”, în parteneriat cu Improteca, Asociația Armonia, Metropolitan Life, Curiera, Urban Life, Valea Jiului Society, proiect finanțat de Kaufland România prin programul ”In stare de bine”.
De altfel într-o adevărată stare de bine s-au aflat, pe parcurusl unei zile întregi, nu doar cei 24 de copii din cartier care au pus în scenă o piesă de teatru deosebită, ”Mina Copiilor”, ci și toți cei care, într-un fel sau altul, de la voluntari implicați în cadrul proiectului până la membri ai comunității locale din cartierul Ștefan, au luat parte la acesta.
Anca Iordănescu, președintele Asociației ”Copii pentru viitor”, care a fost și de data aceasta sufletul încă unui eveniment reușit menit să aducă starea de bine în comunitățile marginalizate din Valea Jiului prin intermediul culturii, artei și educației, spune că piesa de teatru ”Mina copiilor” a fost inspurată chiar din experiențele și poveștile de viață ale copiilor care trăiesc aici. ”Pentru a pregăti această piesă de teatru în vederea premierei care a fost prezentată în fața vechiului puț 12 al minei Lupeni, copiii de aici au luat parte la cursuri intensive de actorie, improvizație, storytelling și în doar 5 zile au reușit această frumoasă performanță, și anume să devină mici performeri în actorie, cu care ne mândrim. Implicarea comunității locale din cartierul Ștefan a fost peste așteptări, cu mic, cu mare, oamenii din comunitate s-au mobilizat și au ajutat la pregătirea decorului și la organizarea evenimentului, fiind în același timp spectatori încântați ai acestui spectacol. Evenimentul s-a încheiat cu un Prânz Comunitar, pentru că socializarea este mai puternică, atunci când luam masa împreună și clar, și mâncarea este mai bună. Mă bucur de asemenea că s-a creat și aici un nucleu de voluntari cu care cu siguranță vom face lucruri minunate pe mai departe în comunitatea din acest cartier plin de viață din municipiul Lupeni. Trebuie să mai știți că pentru reușita acestui eveniment au contribuit o armată de voluntari și de organizații, cărora la mulțumim mult de tot”, ne-a descris Anca Iordănescu, pe scurt, emoția unei zile de excepție trăită în această comunitate vibrantă.
Pentru reușita spectacolului de teatru ”Mina Copiilor”, tinerii ”actori” din comunitatea lupeneană au avut parte și de suportul actorilor Ștefan Hotnog și Andrei Bratu care au lucrat cu ei la crearea acestui inedit spectacol de teatru.
Tuturor, felicitări!