Unul dintre cei mai importanţi eroi din istoria Europei medievale, Ioan (Iancu) de Hunedoara, a fost comemorat vineri, 11 august 2023, la statuia dedicată lui, aflată în centrul municipiului Hunedoara, la 567 de ani de la trecerea sa în eternitate.
Festivitatea a cuprins o slujbă de pomenire urmată de scurte cuvântări şi depuneri de coroane de flori din partea Primăriei, Consiliului Local, Consiliului Judeţean, Prefecturii Hunedoara, Camerei Deputaţilor şi Ordinului Cavalerilor de Hunedoara, precum şi din partea mai multor partide politice.
În prealabil, o delegaţie a municipiului Hunedoara a depus jerbe de flori la mormântul lui Ioan (Iancu) de Hunedoara din Catedrala” Sfântul Mihail” din Alba Iulia, loc în care a fost înmormântat alături de fratele său, Ioan cel Tânăr, şi de fiul său, Ladislau. Astfel s-a marcat şi finalul ediţiei din acest an a proiectului „Drumul Corvinilor”, proiect materializat într-o excursie educativă la Novi Sad şi Belgrad, oferită de Primăria municipiului Hunedoara, elevilor cu rezultate deosebite la învăţătură din liceele hunedorene.
„Lui Ioan (Iancu) de Hunedoara îi datorăm mult mai mult decât spaţiul restrâns dedicat lui în manualele de istorie, sau simpla denumire a unei străzi ori pieţe dintr-un oraş. Întreaga Europă îi este datoare, cu atât mai mult Hunedoara, oraşul pe care, practic, la întemeiat. Din acest motiv, încă din 2016, în fiecare zi de 11 august depunem coroane de flori la mormântul său de la Alba Iulia şi îl comemorăm la Hunedoara. În ultimii trei ani am reuşit să dezvoltăm acest demers prin oferirea unor excursii educative liceenilor cu rezultate deosebite la învăţătură, excursii care urmează părţi din „Drumul Corvinilor” vizând locuri în care Ioan de Hunedoara şi familia Corvinilor au scris istoria. Astăzi, la Alba Iulia, am avut surpriza să fiu anunţat că, de anul acesta, şi Consiliul Judeţean Alba depune coroane la mormântul lui Iancu de Hunedoara. Iată că am reuşit să retrezim şi în afara Hunedoarei sentimentul de recunoştinţă pe care o datorăm acestui erou al neamului”, a declarat primarul municipiului, Dan Bobouţanu.
Ioan (Iancu) de Hunedoara a fost un strălucit lider politic şi militar, reuşind într-o perioadă extrem de zbuciumată pe plan intern pentru Regatul Ungariei să apere întreaga Europă în faţa pericolului invaziei otomane. Cu sprijin mai mult simbolic din partea Europei Occidentale, dar cu o armată formată preponderent din români, maghiari, sârbi şi albanezi, a reuşit, la 21 – 22 iulie 1456, să îl învingă la Belgrad pe Mohamed al II-lea – Cuceritorul Constantinopolului, întârziind astfel cu 70 de ani avansul otomanilor spre Europa Centrală. Aceasta a fost cea mai importantă victorie militară repurtată de Ioan (Iancu) de Hunedoara. A încetat din viaţă la 11 august 1456, în tabăra sa militară de la Zemun, răpus de ciumă. Şi astăzi, în memoria sa, în fiecare zi, la ora 12.00, bat clopotele în fiecare biserică catolică din fiecare colţ al lumii.