Căpăceala este un produs apicol pe care oamenii nu prea îl cunosc, dar acesta are beneficii foarte mari pentru sănătate. Datorită proprietăților curative deosebite, căpăceala de albine sau de faguri este unul dintre cele mai valoroase produse apicole. Pe înțelesul tuturor, acesta este capacul de la fagure, cu care albinele ”sigilează” mierea depusă în fiecare celulă a fagurilor, transmite AGROMEDIA, cu referire la onomeus.ro.
Când albinele aduc nectarul din natură, în stup, acesta conţine o cantitate mare de apă. Prin trecerea mierii de albine din celulă în celulă, ea este vânturată şi îmbogăţită cu o serie de enzime, până când procentajul de apă scade la circa 17-18% şi nectarul se transformă în miere.
Pe lângă ceară şi propolis, căpăceala mai conţine şi miere, enzime, dar şi alte substanţe, care au rol de antibiotic sau de conservant. În funcţie de calităţile genetice ale rasei de albine, căpăceala poate fi de doua tipuri:
- uscată (cu un procent de miere mai redus deoarece între căpăceală şi miere se lasă şi o pernă de aer);
- umedă (cu mai multă miere).
Acest ”medicament” natural, realizat de albine în „farmacia” stupului, are o aromă deosebită şi păstrează proprietăţile terapeutice ale elementelor active din compoziţia sa: mierea, ceara, propolisul, enzimele şi antibioticele naturale. Datorită compoziţiei sale, căpăceala are proprietăţi terapeutice şi curative speciale.
Se recomandă folosirea căpăcelii în următoarele afectiuni:
- afecţiuni ale stomacului (în special ulcere)
- afecţiuni ale ficatului
- afecţiuni ale cavităţii bucale (stomatită, paradontoză)
- afecţiuni respiratorii (faringite, laringite, astm, etc.)
- infecţii- datorită efectului antibiotic
- afecţiuni cardiace : stimulează activitatea cordului
- stimulează activitatea sistemului imunitar: este un bactericid puternic
- are efect de lubrifiere a vaselor de sânge şi de aceea este utilă în cazul persoanelor care au probleme cu aparatul circulator.
Se consumă prin mestecare până când ceara se topeşte în gură. În acest fel îți poți asigura şi o igienă orală deosebită, iar efectele sale sunt si mai puternice. Specialiştii recomandă o cură de minimum 14 zile, urmată de 1 lună pauză, după care, se poate relua. Căpăceala trebuie ţinută într-un loc întunecos, uscat şi răcoros.
Sursa – agromedia.md