La 151 de ani de la trecerea în eternitate a marelui patriot român Avram Iancu, spiritul patriotismului și dragostei de neam și țară care l-au caracterizat pe cel supranumit ”Crăișorul Munților” este la fel de vibrant și astăzi. Mii de români au venit, duminică, 10 septembrie 2023, din toate colțurile țării să fie alături de sătenii din comuna Baia de Criș care veghează, generație după generație, la mormântul Iancului, pentru a aduce nu doar omagiul lor bravului român, ci și pentru a le arăta românilor de astăzi că spiritul Revouției pașoptiste nu a murit, iar românii adevărați mai cred încă în ”Dreptate și frăție”.
Evenimentul, organizat de Instituția Prefectului – Județul Hunedoara, Consiliul Județean Hunedoara, Primăria și Consiliul local al comunei Baia de Criș, Centrul de Cultură și Artă al județului Hunedoara și DGAMPT Hunedoara, a avut parte, pe lângă miile de români și de prezența unor demnitari de stat, dar și a unor personaltăți publice locale și centrale. Manifestările au început în biserica din cimitirul de la Ţebea şi au continuat la mormântul Eroului Naţional și au culminat cu un impresionant concert folcloric dedicat Crăișorului Munților și ”Serbărilor Naționale de la Țebea”.
Un sobor de preoţi, condus de Episcopul Devei şi Hunedoarei, Nestor, a oficiat o slujbă de pomenire la mormântul Crăişorului Moţilor din cimitirul de la Ţebea și tot aici personalitatea lui Avram Iancu a fost evocată de un reputat istoric şi de primarul comunei Baia de Criş.
„Lupta lui Avram Iancu pentru binele naţiunii s-a petrecut în vremuri tulburi, când armele confruntărilor vărsau sânge şi răspândeau moartea cu multă uşurinţă, secerând destinele nevinovate şi plăpânde ale românilor transilvăneni, dar care, la strigătul viteazului lor conducător se avântau curajos în ascuţişul sabiei, cu încrederea nestrămutată că jertfa sângelui lor încă mai poate fi sămânţa din care să răsară biruinţa. Avram Iancu a murit pentru popor, dar şi poporul a murit pentru Iancu. Aceasta este măsura dragostei între păstor şi turmă, între conducători şi cei care sunt conduşi”, a spus, în cuvântul său, Prea Sfințitul Nestor, Episcopul Devei şi Hunedoarei.
În rândul personalităților publice prezenta la acest eveniment i-am remarcat pe președintele Senatului României – Nicolae Ciucă (președintele PNL), ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse – Natalia Elena Intotero, pe ministrul Economiei – Radu Oprea, pe senatorii Cristian Resmeriță, Titus Corlățean, Diana Șoșoacă, pe deputații Vetuța Stănescu, Lucian Bode, Ilie Toma, Viorel Sălan, George Simion (președintele AUR), eurodeputații Maria Grapini, Victor Negrescu, Gheorghe Falcă, Constantin Terheș, pe președintele Consiliului județean Hunedoara – Laurențiu Nistor, pe prefectul județului Hunedoara – Petru Călin Marian, cărora li s-au alăturat alți lideri politici locali și județeni, un consilier prezidențial, primari, consilieri locali și județeni, directori de instituții și companii ș.a.m.d. prezenți la ceremonii pentru a-și aduce omagiul lor față de personalitatea lui Avram Iancu, dar și pentru a le arăta oamenilor că idealurile acestuia nu au fost abandonate de clasa politică actuală.
Dincolo de politicieni, a căror prezență la astfel de evenimente este uneori iritantă, dar a căror absență este contrariantă, românii simpli au venit la rîndul lor să-i aducă un omagiu pios Crăișorului Munților, cel care a însuflețit și a condus în luptă moții din Apuseni în timpul Revoluției de la 1848-1849. Urmașii moților au venit în număr mare la mormântul eroului, iar oficialitățile au depus coroane de flori în memoria lui Avram Iancu, omul care a luptat cu toată ființa sa pentru ca românii din Ardeal să obțină drepturile sociale și naționale cuvenite națiunii majoritare.
Ceremonia militară și religioasă oficială a fost urmată de un spectacol artistic excelent organizat de Centrul de Cultură și Artă al județului Hunedoara, iar în zona de târg, producători tradiționali au fost invitați să-și prezinte apetisantele produse. Tot aici, preț de câteva ceasuri bune, politicienii și cetățenii au participat, frățește, la o sărbătoare câmpenească, cu virșli și bere. Dar cel mai important este că, așa cum s-a dovedit din nou, nici după 151 de ani Crăișorul Munților nu a fost uitat și nu va fi uitat în veci de urmașii moților, de românii care își iubesc țara și limba națională.
”Am participat cu mare emoție la ceremonialul religios și militar organizat în cinstea Eroului Național Avram Iancu, în Panteonul Moților de la Țebea. Mormântul său, de care ne îngrijim cu mare drag, devine loc de pelerinaj, iar personalitatea lui Avram Iancu și faptele sale istorice sunt evocate și ne readuc aminte cât de important este să nu ne uităm trecutul și pe oamenii care au pus națiunea română mai presus decât viața lor. Trebuie să ne arătăm demni de testamentul pe care ni l-a lăsat și stă acum scris, pentru posteritate, pe edificiul care străjuiește bustul lui Avram Iancu amplasat în vecinătatea complexului de monumente Panteonul Moților. Mulțumesc tuturor românilor care l-au omagiat, alături de noi, pe Avram Iancu și îi felicit pe toți cei care s-au implicat pentru reușita acestei zile!”, a declarat președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor.
Onorat de prezența la ceremoniile de la Țebea s-a declarat și senatorul hunedorean Cristian Resmeriță. ”Este o onoare pentru mine să fiu la Ţebea, alături de colegii mei parlamentari, de hunedorenii mei dragi, de cei care au venit din Valea Jiului, la serbările naţionale de la Ţebea. Amintirea ilustrului patriot paşoptist este încă vie în memoria noastră, a românilor şi cred că prezenţa noastră şi a miilor de conaţionali la acest eveniment al judeţului Hunedoara, este garanţia faptului că, şi peste alte zeci şi sute de ani, sentimentul naţional va fi la fel de puternic în inimile românilor, precum a fost şi caracterul iluştrilor noştri înaintaşi. Avram Iancu este un exemplu demn de urmat şi trebuie să continuăm noi idealurile acestuia, acelea de a oferi fericirea naţiunii române ”, a spus senatorul Cristian Resmeriță.
Președintele Senatului României, liderul PNL Nicolae Ciucă a amintit că anul viitor, printr-o decizie a Parlamentului României, este declarat ”Anul Avram Iancu” în care vor fi aniversați 200 de ani de la nașterea Eroului Național. ”„Vom avea, în anul aniversar, oportunitatea să vorbim cu toții despre România viitorului și vom putea construi împreună, îmbinând forța și dârzenia marelui român cu energia și puterea de creație a generației de azi. Avem nevoie de un nou proiect de țară, așa cum am mai spus și cred că e important să ne focusăm energiile naționale pentru a desena drumul și locul nostru în comunitatea europeană. Pe de altă parte, este la fel de adevărat că România traversează o perioadă în care ura, judecata pripită și invidia otrăvesc, uneori, gândirea și scindează societatea. Trebuie să scăpăm de aceste tare, dacă vrem să ne dezvoltăm rapid. De aceea, de ziua comemorării lui Avram Iancu, la Țebea, am spus că soluția ne-a dat-o chiar marele luptător pentru drepturile românilor: patriotismul adevărat, care promovează moderația și atinge cu înțelepciune obiectivele națiunii, a conchis președintele Senatului Nicolae Ciucă.