În weekendul 29-30 septembrie, copiii și adulții din întreaga țară sunt invitați să descopere lumea extraordinară a științei prin sute de activități destinate minților curioase de toate vârstele, într-un eveniment din seria Nopții Cercetătorilor Europeni. Evenimentul din acest an, având ca temă „ReCoNnect – Research for Health”, aduce zona de cercetare de excelență din România în fața publicului larg și se concentrează pe modul în care știința îşi poate aduce contribuţia la dezvoltarea de soluții pentru sănătatea oamenilor și a mediului înconjurător.
”În Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, ne propunem să descoperim cum să ne activăm și să ne conștientizăm simțurile pentru a asimila informații legate de geodiversitatea și biodiversitatea din geoparc”, spune Adina Popa, specialist în comunicare.
Evenimentul se va desfășura vineri 29 septembrie, la Centrul Comunitar Sânpetru din comuna Sântămăria-Orlea, începând cu ora 10.00, și se adresează în principal elevilor de învățământ primar și gimnazial. Un rol important îl vor avea studenții de la Facultatea de Geologie și Geofizică și de la Facultatea de Psihologie și Științele Educației din cadrul Universității din București. Ei îi vor ajuta pe cei mici să își dea frâu liber imaginației și să descopere, vizual, tactil și auditiv, geoparcul și comorile sale prin intermediul poveștilor. Și profesorii din Rețeaua EduGeoparc vor avea posibilitatea să împărtășească bune practici privind asigurarea unui mediu sănătos de învățare, astfel încât să putem vorbi cu adevărat de „școala pentru toți”. Această activitate este organizată în parteneriat cu Unitatea de Cercetare în Educație din cadrul Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație.
Noaptea Cercetătorilor Europeni se desfășoară la nivel național, pentru al doilea consecutiv, sub patronajul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării şi are loc anual în peste 300 de orașe europene. În România, anul acesta, consorțiul ReCoNnect va organiza activităţi în 20 de locații:
Pe 29 septembrie:
- Baia Mare, Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” și Muzeul de Științe Astronomice
- Bistrița, Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița și extensia Bistrița a Universității de Medicina, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade” Târgu Mureș
- Brăila, Facultatea de Inginerie și Agronomie
- București, Parcul Liniei, Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa, Muzeul Geologic Național
- Buzău, EUROCAMPUS
- Carei, Castelul Károlyi
- Galați, Campusul Științei
- Pitești, Centrul Regional de Cercetare Dezvoltare pentru Materiale, Procese și Produse Inovative
- Râmnicu Vâlcea, River Plaza Mall
- Rupea, Geoparcul Aspirant UNESCO Carpaterra, Cetatea Rupea
- Sântămăria – Orlea, Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, Centrul comunitar Sânpetru
- Suceava, platoul din fața Universității Suceava
Pe 30 septembrie:
- Berca, Geoparcul Internațional UNESCO Ținutul Buzăului, Târgul comunal Berca
- Cluj Napoca, Casino Centrul de Cultură Urbană din Parcul Central
- Solca, Liceul Tehnologic ”Tomsa Vodă”
- Horezu, Geoparcul Aspirant UNESCO Oltenia de sub Munte, Liceul „Constantin Brâncoveanu”
- Măgurele, Piața Centrală
- Siret, platoul din fața Colegiului Tehnic „Lațcu Vodă”
- Târgu Neamț, Amfiteatrul de la Cetatea Neamț
- Timișoara, Observatorul Seismologic Timișoara
Transmisiunea live de la evenimentele din cele 20 de locații va putea fi urmărită pe Facebook și Youtube (pe canalul Comunitatea Educație pentru Știință).
ReCoNnect – Research for Health este organizat într-un consorțiu din care fac parte Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară – Horia Hulubei, Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației, Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Institutul de Științe Spațiale, Institutul de Fizică Atomică, Universitatea din București, Universitatea Babeș Bolyai din Cluj, Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava și Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galați.
Consorțiul ReCoNnect organizează în fiecare an o serie de evenimente dedicate promovării științei și educației pentru știință, printre care:
- Concursul Național de Știință ReCoNnect
- Noaptea Cercetătorilor Europeni
- Școala de Vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele
- Școala Altfel ReCoNnect
- Conferința Națională a Comunității Educație pentru Știință