Cartea lui Ilie Pintea ”Afganistan. Chipuri ale războiului”, o lecție de jurnalism într-o galerie de artă

Pentru mulți ar putea părea atipică, ciudată lansarea unei cărți având ca subiect conflictul militar din Afganistan și chiar vernisarea unei expoziții de fotografie cu aceeași tematică într-o galerie de artă. Însă pentru publicul care a vrut să găsească răspunsul unei astfel de ”provocări”, întâlnirea cu reporterul de război Ilie Pintea de vineri, 29 septembrie 2023, la Galeria de Artă ”Forma” din Deva a fost una absolut relevantă. Ba chiar mai mult, așa cum bine remarca Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii județene ”Ovid Densușianu”, sub egida căreia s-a desfășurat lansarea de carte și expoziția de fotografie ”Afganistan. Chipuri ale războiului”, evenimentul a fost unul care a produs o puternică emoție tuturor.

Nume binecunoscut și apreciat de către ascultătorii fideli ai postului Radio România Actualități, jurnalistul Ilie Pintea se dovedește a fi nu doar un excelent corespondent pentru județul Hunedoara pe care îl cunoaște, îl iubește și îl promovează, ci și un autentic cronicar de război. Prezent pe frontul din Afganistan unde a însoțit, începând din anul 2013 trupele române, Ilie Pintea a petrecut zile și nopți în inima operațiunilor alături de militarii noștri, iar toate impresiile, tot ce a văzut, a simțit și a trăit a adunat între copertele unei impresionante cărți intitulate ”Afganistan – chipuri ale războiului” carte apărută în anul 2021 la prestigioasă editură Monitorul Oficial. Această carte cuprinde informații impresionante despre activitatea militarilor români aflați în misiune pe teatrul afgan de operațiuni, dat fiind că Ilie Pintea a însoțit de cinci ori batalioanele românești dislocate în Afganistan.

Impresiile sale au fost imortalizate în sute de fotografii pe care, în baza militară de la Kandahar, jurnalistul le-a prezentat într-o sugestivă expoziție de fotografie vernisată chiar de Ziua Naţională a României, în 2017, și dedicată memoriei sublocotenentului post-mortem Mădălin Stoica, din cadrul Batalionului 280 Infanterie Protecția Forţei „Inimi Neînfricate” (Brave Hearts), căzut la datorie într-un atac cu mașină-capcană. Acestui erou, căruia Ilie Pintea i-a purtat o caldă prietenie, îi este dedicată și cartea-document prezentată la Deva. De altfel, expoziția omonimă a mai fost vernisată la Los Angeles, la Institutul Cultural Român din București, la Centrul de Presă al Radio România și la Cartierul General al NATO din Bruxelles. Ilie Pintea a primit în 2018 Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării pentru activitatea desfăşurată în teatrul de operații din Afganistan, alături de militarii români.

Cu astfel de recomandări, era firesc ca dublul eveniment cultural, expoziție de fotografie și lansare de carte, să se întâmple și acasă, în județul Hunedoara, între prieteni. Așa s-a întâmplat vineri, 29 septembrie la Deva, unde au venit mulți prieteni, dar și oameni curioși să afle cum arată ”chipurile războiului din Afganistan” chiar de la cel care le-a imortalizat în superbe imagini fotografice cu instantanee ridicate la rang de artă și cu povești pline de sensibilutate istorisite în cartea-document ”Afganistan-chipuri ale războiului”. Printre aceștia s-a numărat și ofițerul veteran Florin Jianu, cel care a semnat prefața volumului, venit special de la Craiova pentru a-l cunoaște (și) personal pe Ilie Pintea. ”Pe Ilie Pintea l-am văzut de mai multe ori în baza militară de la Kandahar și am călătorit o dată în același avion militar, dar nu l-am cunoscut personal. Trebuie să mărturisesc că, la început, nu am avut o impresie bună despre el. Abia după ce i-am ascultat reportajele de la radio și după ce colegii militari mi-au vorbit despre el și despre experiențele frumoase pe care le-au avut în dialogurile jurnalistice cu acesta mi-am dat seama că Ilie Pintea este un jurnalist altfel decât ceilalți, pe care-i vedeam venind și plecând din teatrul de război din Afganistan. Am descoperit apoi nu doar un reporter deosebit, ci și un om fascinant și mă bucur că mi-a făcut bucuria și onoarea de a scrie o prefață pentru această carte de suflet, o lecție de jurnalism pentru orice studiază acest domeniu, o carte care trebuie să fie în toate bibliotecile militare din țară și care merită să fie studiu pentru orice militar ca și pentru orice jurnalist. Îl felicit și sunt onorat de privilegiul de a-i fi devenit, între timp, prieten, chiar dacă astăzi este prima oară când ne întâlnim față în față”, a mărturisit Florin Jianu.

Despre Ilie Pintea și excepționalele sale producții jurnalistice din teatrul de război al Afganistanului au vorbit, la evenimentul de la Deva, cu multă emoție, și bibliotecarul Luminița Vulcan, prefectul județului Hunedoara, Petru Călin Marian sau Mircea Ioan Moloț (fostul președinte al CJH), Alina Cârstoiu (fost viceprimar al municipiului Vulcan) dar și jurnaliștii Tiberiu Vințan, Claudiu Groza și Adina Pintea ș.a.

”Mulțumesc tuturor și fiecăruia în parte pentru această întâlnire plină de emoții, și mă bucur nespus că atât de mulți prieteni au ajuns la Deva pentru cartea asta, care e felul meu de a le mulțumi celor care mi-au spus poveștile lor din Afganistan. Le mulțumesc de asemenea celor care au organizat și celor care au găzduit această lansare de carte – Biblioteca Județeană Ovid Densușianu, Consiliul Județean Hunedoara și Galeria Națională de Artă Forma – a fost impecabil totul și mă simt onorat că m-au primit la Deva și au făcut atâtea eforturi. Ca de fiecare dată, Tibi Vințan a fost un amfitrion la înălțime – știam eu ce știam, de-aia l-am rugat să prezinte el evenimentul. Îi multumesc lui Florin Jianu, care a venit tocmai de la Craiova ca să ne vedem pentru prima dată, dar mai ales îi mulțumesc pentru cea mai frumoasă prefață și pentru prietenie. Și, ca de fiecare dată, mulțumesc infinit, Gildei Lazăr pentru tot. Sunt binecuvântat să fi găsit atâția oameni buni, așa că spun iarăși mulțumesc fiecăruia, pentru gândurile bune, pentru încurajări și pentru cuvintele atât de frumoase, mai frumoase decât merit”, ne-a spus, la finalul evenimentului, Ilie Pintea.

Este cât se poate de clar că jurnalistul Ilie Pintea are, de pe acum, toate argumentele să ne spună, cu mândrie, că misiunea sa ca reporter al realității în acea zonă fierbinte și-a îndeplinit-o cu cinste și pentru aceasta are tot respectul și admirația noastră.