Valea Jiului beneficiază, în prezent, de cel mai modern sistem de gestionare a apelor uzate din județul Hunedoara, stația de epurare a apelor uzate de la Dănuțoni (Aninoasa) fiind de altfel una dintre cele mai eficiente din România. Grație acesteia, Valea Jiului a avut o creștere semnificativă a calității mediului, prin eliminarea riscului poluării apelor cu reziduuri provenite din sistemul public de canalizare.
Din păcate, potrivit statisticilor înregistrate de operatorul regional al serviciilor de apă și canalizare din Valea Jiului, numărul lucrărilor de intervenție la problemele semnalate în gestionarea sistemului de canalizare se menține încă la un nivel ridicat, aproape 20 de intervenții fiind necesare, în medie, în fiecare zi, pentru lucrări de desfundare și curățare a rețelelor înfundate. Reprezentanții companiei de apă arară că, în stația de epurare de la Dănuțoni ajung tot felul de deșeuri aruncate de oameni în rețelele de canalizare. pampersi, articole de igienă personală, șervețele umede, tricouri și haine vechi, ambalaje din carton, uleiuri, peturi de mici dimensiuni, lenjerie intimă sau chiar substanțe chimice.
Din fericire, treptele intermediare de sortare și epurare a reziduurilor din rețelele de canalizare sunt suficient de performante pentru a face posibil ca, la finalul procesului de epurare, apa neagră din canalizare să redevină o apă cristalină care poate fi eliminată în emisar, în deplină concordanță cu normativele europene de mediu. Chiar și așa, cei de la Apa Serv consideră că beneficiarii sistemului public de canalizare au datoria de a utiliza acest serviciu cu mai multă responsabilitate. ”Echipele noastre realizează în mod constant activități de curățare și spălare a rețelelor de canalizare pe care administrează în cadrul programelor de întreținere, însă de foarte multe ori, în special pe rețelele mai vechi, ceea ce găsesc în canalizare întrece orice închipuire. Noi am mai avut, de-a lungul timpului, campanii de informare a cetățenilor, de conștientizare a acestora asupra modului corect de utilizare al rețelelor de canalizare, dar se vede treaba că acestea sunt din păcate deseori ignorate. Atragem din nou atenția beneficiarilor noștri să nu arunce în canalizare șervețele, pampers, bețe, resturi textile, pentru că acestea nu fac altceva decât să înfunde conductele și să producă refulări din gurile de canal, în subsolurile de bloc sau în stradă”, spune ing. Florin Ciucur, șef Departament Exploatare al ASVJ.
Acesta arată că, pe lângă disconfortul pe care-l generează, defecțiunile sistemului de canalizare implică intervenții numeroase, ale căror costuri se reflectă, în mod inevitabil, în balanța economică a companiei și, de aici, mai departe, în facturile pentru serviciul de canalizare. ”Pe lângă faptul că suntem nevoiți să deplasăm echipe de intervenție, cu autospeciale, la fiecare defecțiune semnalată, pentru a spăla rețelele și a a elimina o parte din gunoiul aruncat în canalizare, avem o serie de cheltuieli semnificative în stația de epurare, pentru funcționarea echipamentelor speciale de detectare și eliminare a impurităților din apele uzate. Scoatem tone de astfel de deșeuri în stația de Dănuțoni, iar costurile pe care le implică funcționarea stației sunt, în aceste condiții, mult mai mari decât cele pe care le-am avea la utilizarea normală a sistemului de canalizare”, a mai precizat ing. Florin Ciucur.
În aceste condiții, directorul general al Apa Serv Valea Jiului este de părere că se impune intensificarea activităților de informare a populației și de conștientizare a faptului că, în mod categoric, ”Canalizarea nu este un coș de gunoi!”. ”Am tras concluzia că, în urma analizelor pe care le-am efectuat, este imperios necesară continuarea campaniilor de conștientizare a cetățenilor privind utilizarea corectă și responsabilă a sistemului public de canalizare, pentru că factorul de educație civică trebuie să devină unul complementar investițiilor pe care le-am realizat și activităților noastre de întreținere și intervenție. Avem, din fericire, rezultate foarte bune în ceea ce privește o corectă înțelegere a funcționării sistemului public de alimentare cu apă și de canalizare în școli, dar mai avem de lucrat la acest capitol, în ceea ce privește populația adultă”, spune ing. Cristian Ionică, director general al ASVJ.
În plus, de gestionarea corectă și eficientă a sistemului de canalizare și de reducerea costurilor de exploatare a stației de tratare a apelor uzate de la Dănuțoni depinde, într-o bună măsură, și unul dintre cei mai importanți indicatori pentru fiecare dintre beneficiarii sistemului public de canalizare: prețul facturat al serviciilor. Care, în condițiile actuale, nu poate avea o altă tendință decât una de creștere.