În județul Hunedoara, mai precis în localitatea Chimindia, situată în vecinătatea municipiului Deva, pe partea cealaltă a Mureșului, se află o comoară arhitecturală și istorică ce așteaptă să fie descoperită de către turiști: CASTELUL LUPILOR.
Castelul Lupilor reprezintă o combinație perfectă între eleganța medievală, legende misterioase și adaptarea la vremurile moderne. Peisajul de basm în care este amplasat castelul, pe vârful unui deal, înconjurat de o pădure de foioase, în imediata vecinătate a celebrelor ”Giardini din Zoe”, te transpune într-o lume a poveștilor și a misterului. Cu o istorie care se întinde pe mai multe secole, acest edificiu impresionant a fost adesea asociat cu legende despre oamenii-lup, adăugând peisajului și frumuseții arhitectonice a castelului, un strat fascinant de intrigă și misticism.
Istorie și legendă, mit și adevăr la Castelul Marelui Lup Alb
Istoria Castelului Lupilor începe în anul 1856 și se spune că, pe vremea constucției acestuia, aici a fost găsită urma unui lup pe una din cărămizile castelului, semn care ne duce cu gândul la adevărata legendă a acestor locuri. Pentru poporul nostru lupul a fost un animal sacru, lucru care poate fi observat și astăzi în celebrul stindard al strămoșilor Daci. Legenda spune că în vremuri străvechi, în inima Daciei, trăia un preot dedicat lui Zamolxis, care călătorea neîncetat pentru a-i ajuta pe cei aflați în nevoie și pentru a vesti poporului că Marele Zeu veghea asupra lor. Cu timpul, Zamolxis a observat puterea și devotamentul acestui slujitor față de animalele sălbatice. Dintre toate animalele, lupii erau cei mai apropiați de sufletul preotului, fiind creaturi singuratice pe care numai foamea le ținea în haită. Cu trecerea timpului, Zamolxis a hotărât că preotul său trebuie să servească într-un alt mod iar prin voința zeului, acesta a fost transformat într-un lup alb, mare cât un urs, care avea misiunea de a aduna toți lupii pentru a apăra tărâmul Daciei.
Legenda care înconjoară castelul de la Chimindia spune că în locul unde se află astăzi Castelul Lupilor s-au adunat toți lupii la comanda marelui Lup Alb pentru a ajuta poporul Dacic în luptele ce aveau să vină. De altfel, proprietarul castelului, Claudiu Lupaș, descendent al unei familii care-și revendică rădăcinile în civilizația străvechilor daci, este de părere că însăși familia sa poartă în suflet și în cuget amprenta Marelui Lup Alb. Legenda este trecută și și în cartea de onoare a a Castelului Lupilor care spune că „Sub semnul Lupului, Castelul Lupilor, onorat cu blazonul domiciliului legatului Deva al Ordinatului European al Cavalerilor Vinului, este amplasat pe locurile genezei uneia dintre cele mai vechi legende istorice ale României, cea a oamenilor lupi. Aici Marele Lup Alb a unit sub comanda sa toți lupii din Dacia pentru a fi de ajutor strămoșilor daci în luptele ce aveau să vină.”
Dincolo de povești și legende, în interiorul castelului, transformat acum în muzeu, exponatele vechi spun povestea stilului de viață nobiliar, a armelor și a rolului castelului în viața comunității de la poalele lui. Locul special destinat pentru mese reprezintă o fereastră deschisă către fastuasele ospățuri ale trecutului. Aici, cei care pășesc înăuntru pot simți atmosfera unică și autentică a vremurilor când nobilii se adunau în acest castel pentru mese îmbelșugate. Mirosul autentic al vremurilor de demult încă plutește în aer și vă poartă într-o călătorie în timp prin istoria acestui loc.
Pentru a marca recunoașterea sa internațională și respectul pentru contribuția sa la cultura viticolă, Castelul Lupilor a fost onorat cu blazonul Ordinului Cavalerilor Vinului din Europa. Stăpânul castelului era un respectat producător de vinuri de pe bătrânul continent, iar crama castelului este și astăzi un adevărat ”pom al vieții” pentru iubitorii de vin. Aici, puteți descoperi o colecție impresionantă de unelte și utilaje folosite în producția de vin, cu peste 250 de piese care vor uimi chiar și cei mai înfocați cunoscători ai acestui domeniu, dar și cu o colecție de vinuri cu o vechime considerabilă.
Castelul deservea și drept cazarmă a ofițerilor austro-ungari, oameni ai armatei imperiale, iar pereții săi au „auzit” poveștile din acele vremuri tumultoase.
Un moment semnificativ în istoria castelului a avut loc în anii ’40, când a fost achiziționat de către bunicul lui Claudiu Lupaș, moștenitorul acestei minunate proprietăți. După ce, presat de comuniști, care intenționau să transforme castelul într-un CAP, familia Lupaș a fost nevoită să-l ruineze, pentru a-l ”scăpa” de un astfel de trist deznodământ, în ultimul sfert de secol, sub îndrumarea lui Claudiu Lupaș, castelul nu doar că a revenit la forma sa impresionantă, ci a cunoscut o transformare spectaculoasă.
Dovedind respect pentru istoria bogată a acestui edificiu, Claudiu Lupaș a reușit să îl renoveze păstrându-i autenticitatea și mult din farmecul arhitectural original, aducându-l în același timp, în pas cu cerințele vremurilor actuale. Astfel, Castelul Lupilor a devenit nu doar un loc de poveste, ci și una dintre cele mai inedite destinații turistice din România. Astfel, astăzi, Castelul Lupilor strălucește în toată splendoarea sa și deschide porțile pentru turiști dornici să exploreze adevăratele comori ale județului Hunedoara.
Ce poți face dacă vizitezi Castelul Lupilor ?
O experiență de neuitat la Castelul Lupilor din Chimindia nu se rezumă doar la explorarea castelului și descoperirea istoriei din spatele porților acestuia. Turiștii au ocazia aici de a se aventura și în grădina-muzeu, care găzduiește din acest an un număr impresionant de machete ale gospodăriilor tradiționale românești. E un fel de ”Minimundus” al arhitecturii tradiționale românești, din toate regiunile țării, pe aleile căruia puteți descoperi câteva zeci de machete realizate, cu talent și pricepe de meșterul-artist Ion Rodoș, singurul maestru al artei populare românești prezent și în Cartea Recordurilor.
Lucrările acestuia din grădina muzeu de la Castelul Lupilor au fost realizate folosind exclusiv materiale naturale, cât mai apropiate de cele ale originalelor case și gospodării tradiționale pe care le reprezintă, păstrând autenticitatea și spiritul tradițional românesc.
Tot în incinta Castelului Lupilor, o altă surpriză îi așteaptă și pe cei mai mici dintre vizitatori. Este vorba despre o fermă, unde copiii se pot bucura alături de părinți de interacțiunea cu animale prietenoase. În plus, ferma le oferă copiilor șansa de a învăța multe despre animale prin prisma interacțiunii cu acestea.
Iar distracția la Castelul Lupilor nu se oprește aici, tot aici, în curtea castelului fiind amenajat și un loc de joacă modern, construit pe două nivele, care oferă oportunități nelimitate copiilor pentru a se distra. Cu tobogane, leagăne, căsuțe de jucărie, perete de cățărare, tiroliană și multe alte elemente de distracție, acest loc de joacă este un adevărat paradis pentru copii. Părinții pot privi cu bucurie cum cei mici se distrează în siguranță, în timp ce se bucură de atmosfera relaxantă a castelului dar și de amenajările destinate adulților din grădina castelului.
Iar pentru că proprietarii Castelului Lupilor își doresc ca oamenii să se poată bucura din plin de toate acestea, prețul de vizitare a Castelului Lupilor, a grădinii muzeu, a fermei de animale și a de utilizare a locului de joacă pentru copii este unul simbolic: 20 de lei, indiferent de timpul petrecut, pe parcursul unei zile, aici.
Perspectivele de dezvoltare ale Castelului Lupilor, prin care proprietarii și noul administrator, petrileanul Beniamin Cotan, sunt însă și mai ambițioase, aici urmând să fie dezvoltat și un centru de sănătate, o bibliotecă viticolă de lux și o experiență culinară selectă, dar și încă multe altele care constituie însă subiect pentru o altă poveste pe care o vom depăna împreună. Pentru că la Castelul Lupilor poveștile încep demult în istorie, dar nu se termină niciodată.
Poftiți de vă convingeți! Castelul Lupilor vă așteaptă cu porțile deschise!