”Le mulțumesc gazdelor mele pentru faptul că au fost alături de mine în încercarea de a analiza împreună modul în care investițiile în cultură pot contribui la dezvoltarea acestei zone. M-am bucurat să constat că județul Hunedoara are un portofoliu consistent de investiții în obiective de patrimoniu către care au fost direcționate atât finanțări accesate prin autoritatea locală, cât și prin Ministerul Culturii”, a declarat ministrul Raluca Turcan.
Aceasta a arătat că obiective precum Castelul Magna Curia (Muzeul Civilizației Dacice și Romane – Deva), Cetatea Devei și Castelul Corvinilor beneficiază prin programele POR, PNRR și buget local de contracte de finanțare în valoare totală de 35,28 milioane de euro. Nu în ultimul rând, minitrul Culturii a reamintit că în Hunedoara sunt finanțate de către Ministerul Culturii, prin PNRR și au intrat deja în etapa de implementare, încă 7 proiecte dedicate creșterii gradului de educație a tinerilor din comunitățile județului. Astfel de proiecte sunt implementate în școlile din Petroșani, Bănița, Uricani, Vulcan. Valoarea totală a acestor proiecte este de peste 152.000 euro.
”Sprijinirea unei diversificări economice durabile din punct de vedere al mediului, care să permită crearea de locuri de muncă de calitate, condiții mai bune de viață pentru locuitori și o dezvoltare sustenabilă a comunităților este o preocupare a autorităților centrale și locale în egală măsură. Vestea bună este că Hunedoara dispune de suficiente resurse pentru a permite intervenții complementare în dezvoltarea unor activități care să aibă drept rezultat redresarea zonei. Consider că investițiile realizate în patrimoniul cultural sunt în măsură să contribuie la acest obiectiv, alături de investițiile în dezvoltarea mediului de afaceri, în calificarea forței de muncă, eficiența energetică sau protejarea mediului adresate cu precădere acestei zone”, a declarat Raluca Turcan.
În opinia ministrului Culturii, investițiile în restaurarea și punerea în valoare a patrimoniului sunt investiții care se multiplică și ale căror rezultate se regăsesc în economia locală, pentru că ele aduc mai mulți vizitatori în regiune, ceea ce înseamnă afaceri locale mai prospere, locuri de muncă și o economie locală dinamică, motiv pentru care imi doresc ca investitiile realizate în perioada 2023-2024 să se focalizeze înspre patrimoniul construit.
Vizita ministrului Culturii, Raluca Turcan în județul Hunedoara a cuprins și participarea la tradiționalul Târg de Toamnă din comuna Băița. Aici, aceasta s-a întâlnit și cu președintele CJH, Laurențiu Nistor, aflat la rândul său în vizită la acest târg de tradiție din județul nostru. Mulțumindu-i pentru vizita sa în județul Huneodara, președintele CJH, Laurențiu Nistor i-a reamintit ministrului Raluca Turcan de faptul că administrația județeană și-a asumat protejarea și punerea în valoarea a bogatului patrimoniu istoric din județul Hunedoara, cu accent direct pe cetățile dacice din Munții Orăștiei înscrise în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. ”Am purtat o scurtă discuție cu doamna ministru Raluca Turcan, în care am punctat valoarea inegalabilă a acestora pentru județul Hunedoara și pentru România și am solicitat suplimentarea posturilor și alocarea fondurilor necesare pentru acoperirea plății salariilor noilor angajați. Prin Legea nr. 23/2020, cetățile dacice de la Costești-Cetățuie, Costești-Blidaru, Luncani-Piatra Roșie și Bănița au fost preluate în domeniul public al județului Hunedoara. De curând, prin votul dat în Parlament la completările și modificările aduse legii menționate anterior, în domeniul public al județului va intra și cetatea Sarmizegetusa Regia, aflată în administrarea Consiliului Județean Hunedoara încă din anul 2013. Sarmizegetusa Regia este un model de bune practici în ceea ce privește administrarea și protejarea sa, prin proiectele de conservare-restaurare și promovare pe care Consiliul Județean Hunedoara le derulează, în prezent, în sit. Intenția noastră este să atragem un număr cât mai mare de vizitatori și în celelalte patru cetăți dacice monumente UNESCO pe care le deținem, dar pentru protejarea și punerea lor în valoare este nevoie de suplimentarea personalului de întreținere și de specialiști pentru ghidaje, pe care, la această dată, nu avem posibilitatea legală să îi angajăm”, a declarat Laurențiu Nistor, președintele CJH.
Vizita în județul Hunedoara a ministrului Culturii, Raluca Turcan, membru în conducerea PNL, a avut și o latură politică, aceasta particiând de alți lidei PNL ai județului Hunedoara, la ”Cafeneaua literară”, un program dezvoltat de tinerii liberali hunedoreni.