După aproape 2 săptămâni cu evenimente unul și unul, The Night-Art Festival a ajuns la final. Inițiativa curajoasă a luminat cartierul Iosefin din Timișoara cu ajutorul unor instalații artistice inedite, a redeschis porțile fostului Restaurant Flora – un loc simbolic din oraș – a oferit performance-uri atipice și a generat discuții notabile despre cultura vieții de noapte.
The Night-Art Festival a fost inițiativa care a transformat Timișoara într-un laborator cultural, într-un an cu o însemnătate aparte pentru oraș – 2023. Totul a avut scopul de a sprijini și dezvolta peisajul urban local prin mecanisme creative. Publicul s-a (re)conectat cu lumina, a privit arta din noi perspective, a fost martor al unor evenimente unice în spații uimitoare și a avut încredere într-un concept cu totul nou pentru orașul de pe Bega.
“Am reușit să scoatem din casă oameni care poate nu ar fi ieșit. Am fost în zone în care alte evenimente nici nu au încercat să ajungă. Ne-am asumat, deși suntem de la distanță, niște reactivări de repere culturale pe care timișorenii nu le-au crezut posibile și, cu toate astea, am reușit să le facem. Noi venim, arătăm dramul nostru de inconștiență și curaj, arătăm că nu e greu să visezi și să pui în aplicare idei îndrăznețe, însă mai departe efortul ar trebui să se regăsească în dorința organizatorilor locali de a face și lucruri care nu se înscriu în paleta obișnuinței”, explică Andi Daiszler, inițiatorul Lights On România.
Instalații cu povești și tururi la miezul nopții
Instalații luminoase din toată lumea au fost expuse în cartierul Iosefin, un loc cu o istorie specială, dar peste care întunericul s-a lăsat acut în ultimii ani. The Night-Art Festival a avut puterea de a deschide spații în care timișorenii nu au mai călcat de ani de zile – precum Cinematograful Arta, un loc odinioară cochet, însă pe care trecerea anilor și nepăsarea l-au transformat într-o ruină.
Publicul a putut admira lucrări ale unor artiști din Germania, Olanda, Slovacia, Franța sau România, toate expuse în locuri cu însemnătate pentru cartier – Piața Mocioni, Palatul Apelor, Podul de Fier, Parcul Alpinet sau malul Begăi. Fiecare dintre ele a stârnit un dialog, a adus noi perspective asupra unor teme de actualitate și a avut puterea de a conecta privitorii cu arta contemporană și semnificațiile din spate. În plus, fiecare seară de festival a adus tururi ghidate, în cadrul cărora curioșii au putut descoperi o poveste interesantă la fiecare pas, alături de ghizii pricepuți de la Timișoara Tour Guide.
Bilete cu destinații surpriză și performance-uri misterioase
O componentă îndrăgită de publicul timișorean a fost partea de Night Gigs, unde curioșii și-au achiziționat bilete la spectacole atipice, fără să știe exact ce îi așteaptă la destinație. Participanții au ajuns în bijuterii arhitecturale precum Palatul Ștefania, au fost martori ai unui show de excepție într-o hală industrială și s-au bucurat de un concert într-un apartament elegant din centrul Timișoarei. Fiecare seară a adus în fața publicului specialiști și artiști îndrăgiți – soliștii Fără Zahăr, Adi Despot & Cezar Popescu, Radu Almășan (Bosquito), Beck Corlan și a sa trupă, Amalia Gaiță, Florin Ciotlăuș, regizorul Tudor Giurgiu, arhitectul Șerban Țigănaș sau actorul Dragoș Pop.
Biletele pentru The Night Gigs s-au epuizat la scurt timp după ce au fost puse în vânzare.
Teatru în autobuz
Night Theater a adus publicului o altă experiență cu totul neobișnuită: un spectacol care s-a desfășurat, seară de seară, într-un autobuz electric aflat în mișcare. Publicul a fost invitat să se îmbarce într-o călătorie extraordinară în interiorul unui autobuz electric produs de ATP Trucks & Buses și să se lase purtat în lumea poveștilor inspirate din mărturiile și experiențele locuitorilor din Timișoara, alăturându-se actorilor într-un mod inedit.
Flora, perla de odinioară a Timișoarei, a revenit la viață
The Night-Art Festival a deschis ușa unui loc care era odinioară punctul preferat de întâlnire pentru timișoreni. Cunoscut mai ales pentru mișcarea flower power, Flora s-a transformat de curând în prima casă a luminii din România. Spațiul a fost gazdă pentru instalații luminoase, concerte emoționante, ateliere interesante și discuții cu însemnătate pentru viitorul orașului.
Pereții scorojiți ai acestui loc de poveste, marcați vizibil de trecerea timpului, au adăpostit și o expoziție foto spectaculoasă a celebrului Sven Marquardt. Portretele sale în alb și negru au oferit un contrast aparte cu întregul decor, iar poveștile spuse de fiecare cadru îndrăzneț i-au fascinat pe privitori.
Dezbateri cu sens și vizita primarului de noapte din Amsterdam
Festivalul a adus în fața publicului și diverse teme de dezbatere. În fiecare seară, terasa îndrăgitului restaurant Flora se transforma în scena unor discuții constructive despre viața de noapte. S-au depănat amintiri despre frumusețea acestui loc și au fost dezbătute idei și soluții pentru a aduce orașul la viață după lăsarea serii.
Evenimentul a adus în Timișoara o conferință unică: Culture of Nightlife Conference. Evenimentul a adus în discuție modul în care cultura poate fi trăită pe timp de noapte. Conferința a reunit invitați internaționali care fac parte din organizații influente și cunoscute la nivel global, precum International Night Studies Network. A fost prezent și Night Mayor of Amsterdam, primarul de noapte fiind persoana responsabilă de organizarea și dezvoltarea armonioasă a vieții culturale de noapte – o funcție care poate fi întâlnită în doar câteva orașe din întreaga lume.
Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.