La Târgoviște, În ”Cetatea Romanței” începe astăzi cea de-a 56-a ediţie a Festivalului Naţional de
Interpretare şi Creaţie a Romanţei „Crizantema de aur”. Evenimentul, care va avea loc în perioada 19-21 octombrie 2023 sub patronajul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO este cel mai longeviv festival muzical din România, organizat neîntrerupt din anul 1968 la Târgoviște, cu scopul promovării Romanței – gen muzical de patrimoniu al culturii naţionale.
De altfel, așa cum precizează directorul artistic al festivalului, Alina Mavrodin Vasiliu, organizatorii sunt preocupați de înscrierea Romanței în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii, procedură care se află în atenția Academiei Române și a Ministerului Culturii. Organizatorii ediţiei a 56-a a Festivalului de Romanțe ”Crizantema de Aur” sunt Primăria şi Consiliul Local Municipal Târgovişte, Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa, Teatrul „Tony Bulandra” din Târgovişte, în colaborare cu Ministerul Culturii, Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România și cu Uniunea Muzicienilor din Moldova, iar direcția artistică a festivalului este asigurată de Asociația Culturală „Cetatea Romanței” Târgoviște.
Ediţia a 56-a a Festivalului „Crizantema de Aur” va fi structurată astfel:
* Concursul de interpretare – Joi, 19 octombrie 2023 și Vineri, 20 octombrie 2023;
* Concursul de creaţie – Vineri, 20 octombire 2023;
* Gala laureaților – Sâmbătă, 21 octombrie 2023;
* Microrecitaluri și medalioane omagiale dedicate compozitorilor Ciprian Porumbescu, Ion Vasilescu, Nicolae Kirculescu și Sabin Păutza (în cele trei seri);
* Concertul „Tinerețea Romanței” – Joi, 19 octombrie 2023;
* Concertul „Seniori ai Romanței” – Vineri, 20 octombrie 2023;
* Concertul „Romanțele dorului” – Sâmbătă, 21 octombrie 2023;
Pe scena de la Târgoviște vor urca artiști de renume, dar și tineri interpreți ai romanței, iar evenimentul se va bucura de prezența unor compozitori și textieri care dau viață acestui gen muzical identitar al țării noastre. Nu mai puțin de 16 concurenţi din România și Republica Moldova, selecţionaţi în urma a 6 preselecţii regionale și 1 preselecție online vor concura în concursul de interpretare, alți 10 creatori cu romanţe în primă audiţie, selectate în urma unei riguroase preselecţii naţionale vor concura în concursul de creație.
De asemenea, Festivalul ”Crizantema de aur” va aduce în atenția publicului spectator și a celui telespectator (eveniment fiind transmis în direct de TVR 2) și radioascultător (evenimentul fiind transmis în direct de postul de radio Antena Satelor), o serie de concerte de gală, susținute de mari artiști de romanță din România, Republica Moldova, Franța, Germania, Ucraina și Qatar, alături de prestigioși laureați ai festivalului. Astfel, în programul microrecitalurilor ”Seniori ai romanței” vor urca pe scenă artiști precum: Daniela Vlădescu, Gina Pătrașcu (venită special pentru acest eveniment din Germania), Margareta Ivănuș (din Republica Moldova), Alexandru Pugna, Domnica Dologa, Domnica Sorescu Voicu, Aurel Niamțu. Similar, seria de recitaluri ”Tinerețea Romanței” îi are ca protagoniști pe remarcabilii artiști: Camelia Florescu, Zorina Bălan, Diana Văluță (Rep. Moldova), Carolina Jitaru (Ucraina), Nicoleta Vasile, Cristina Beldean Moșuțan, Georgeta Plută, Ciprian Cucu, Elena Dragomir, Andrei Cocîrlea, Petruș Dorobanțu, Mădălin Băldău, Liliana Feher, Florian Popa. Așa cum concetul special ”Romanțele Dorului” îi va avea ca protagoniști pe: Paul Surugiu, Marieta Bratu Palaghia (Franța), Alina Mavrodin Vasiliu, Georgio Marin (Germania), Anca Bold Martin (Qatar), Silvia Goncear (Rep. Moldova), Alexandru Chiriac, Alina Huțu, Marius Bălan. În plus, în dorința de a reaminti faptul că rădăcinile acestui impresionant gen muzical sunt sursă de inspirație muzicală pentru compozitori din trecut, precum Ciprian Porumbescu sau din prezent, precum Sabin Păutza, festivalul va fi completat de două momente speciale dedicate celor doi compozitori, care vor prilejui seria unor microrecitaluri susținute de Geanina Meragiu (vioară) și Claudia Codreanu (mezzosoprană) în medalionul ”Ciprian Porumbescu”, respectiv Anca Donose și Elena Dincă Velica, în medalionul ”Sabin Păutza” (la care va fi prezent și acest remarcabil compozitor).
Pentru noi, hunedorenii, evenimentul are o semnificație și mai emoționantă, având în vedere că și în programul din acest an al Festivalului de romanțe ”Crizantema de aur” se regăsesc o seamă de artiști născuți în acest spațiu geografic al județului Hunedoara, de la Gina Pătrașcu (fiică a Petrilei) la dirijorul prof. Gheorghe Câlțea (tot din Valea Jiului), până la compozitorul Bela Andrași (din Lupeni) sau artiști al căror suflet a rămas, în parte, fidel acestei regiuni a țării, după seria unor concerte fantastice susținute la Lupeni sau la Deva, așa cum sunt, Camelia Florescu sau Ionela Mardare Mirică, dirijorul Ștefan Cigu și mulți alții.
Pentru Bela Andrași & Camelia Florescu, prezența pe scena acestui eveniment muzical remarcabil este, evident, o mare cinste și o mare performanță. ”Suntem deosebit de onorați că vom fi prezenți pe scena acestui festival muzical etalon pentru muzica românească. Iar asta cu atît mai mult cu cât compozițiile lui Bela Andrași sunt incluse în recital, alături de compoziții ale unor mari maeștri ai genului, așa cum și eu voi avea un microrecital la acest eveniment, dar melodii ce aparțin grupului nostru de creație vor fi prezentate și de alți artiști. Am întâlnit aici, la Târgoviște, foarte mulți artiști care vin din Valea Jiului și am speranța că, anul viitor, vom putea, împreună cu Alina Mavrodin Vasiliu și alți reputați artiști ai romanței să realizăm un spectacol de ținută, de gală, în județul Hunedoara, poate la Lupeni, acolo unde am deschis deja discuțiile pe acest subiect cu domnul primar și nădăjduim că le vom finaliza cu succes”, ne destăinuie Camelia Florescu.
Până atunci, iubitorii de muzică bună au la dispoziție, în următoarele zile, ocazia de a viziona o nouă ediție a celui mai longeviv și apreciat festival muzical din România: ”Crizantema de aur”. pentru că așa cum bine remarcă directorul artistic al Festivalului, Alina Mavrodin Vasiliu, Festivalul ”Crizantema de aur” adună oameni de bună calitate, care dă artei muzicale românești modele bune, fiind un festival care cultivă performanța, eleganța și valorile neamului românesc. ”Festivalul de Romanțe ”Crizantema de aur”, prin cele două secțiuni ale sale, creație și interpretare, a rămas, practic, singurul festival din România cu secțiune de creație muzicală, exclusiv în limba română, iar creatorii român vin la Târgoviște să-și lanseze aceste veritabile bijuterii muzicale”, spune Alina Mavrodin Vasiliu.
Mai mult, evenimentul din ”Cetatea Romanței” va fi urmat de Programul Naţional de Concerte „Romanțele dorului”, eveniment asociat Festivalului Naţional „Crizantema de aur”, ediția 2023, care va fi realizat printr-o suită de concerte extraordinare. ”Concertele sunt programate să se desfăşoare în zone istorice din România, în perioada 21 octombrie – 21 decembrie 2023. Programul își propune celebrarea valorilor identitare românești slujite de Romanță, gen muzical de patrimoniu al culturii naționale, dedicat promovării poeziei românești, a limbii române literare și a spiritului unionist, Romanța este purtătoare de DOR, în toate mesajele ei poetice, fiind expresia melodică a cuvântului românesc DOR, unic și intraductibil, aflat în patrimoniul UNESCO. Totodată vom continua, și în acest an, Programul Național „Tinerețea Romanței”, prin care dorim să promovăm Romanța în rândul tinerilor și să o includem în programa de studii la clasele de canto, în licee și facultăți de muzică, pentru a repune Romanța în drepturile ei firești, alături de alte genuri muzicale românești și internaționale. Istoria Romanței reprezintă o parte însemnată din istoria muzicii românești și a inspirat generații de compozitori în creația lor muzicală. Marile spirite naționale din trecut se vor uni prin Romanță cu cele ale tinerei generaţii, întru susținerea muzicii și a poeziei românești, care slujesc patrimoniul naţional, dragostea de țară, de locurile natale, de valorile creștine, morale și spirituale ale poporului român, de tradiţiile şi de identitatea noastră culturală”, a mai spus Alina Mavrodin Vasiliu, artistul care și-a asumat misiunea de a duce mai departe romanța, în istoria contemporană a artei muzicale românești, dar mai ales în inimile românilor.