Pentru autoritățile locale din orașul Uricani este, de pe acum, cât se poate de clar faptul că viitorul acestei comunități este dependent de modul în care va putea fi exploata potențialul uriaș pe care arealul acestei localități îl are în ceea ce privește dezvoltarea turismului.
Aceasta este de altfel și convingerea primarului Dănuț Buhăescu, mai ales după ce, la inițiativa sa, Primăria orașului Uricani a reușit să finalizeze cu succes demersurile privind obținerea pentru această localitate a a Văii Jiului a statutului oficial de stațiune turistică. Mai mult, din 25 mai 2019, Primăria Uricani deține în proprietate și o marcă a logoului de promovare turistică ”Uricani-Oraș poartă de intrare în Parcul Național Retezat”, precum și sigla aferentă acesteia. Pe siglă sunt reprezentate grafic un munte, un cerb carpatin și un șoim în zbor, pe fundalul unei steag tricolor stilizat. Sigla cuprinde totodată și textul ”Uricani-Oraș poartă de intrare în Parcul Național Retezat”.
În opinia primarului orașului Uricani este evident că Parcul Național Retezat, din care o parte se află și pe teritoriul administrativ al acestei localități este principalul reper al ofertei turistice a noii stațiuni turistice din Valea Jiului, însă Dănuț Buhăescu apreciază că, în egală măsură, întregul lanț muntos care înconjoară orașul Uricani oferă numeroase atracții pentru turiștii iubitori de munte, de natură și de tot ceea ce aceasta le oferă aici. În plus, stațiunea turistică Uricani este atractivă și datorită zonelor rurale pitorești din satele componente orașului (Câmpu lui Neag, Valea de Pești, Bilugu, Sterminos, Valea de Pești etc.) și speră că odată cu obținerea acestui statut, va crește și afluxul de turiști în zonă. Dar, mai mult, primarul Dănuț Buhăescu speră că acest nou statut al localității va deschide și noi oportunități de finanțare în domeniu, atât pentru municipalitate cât și pentru investitorii privați.
”Continuăm demersurile noastre pentru a transforma orașul Uricani într-un oraș turistic, cu adevărat demn de statutul său de principală poartă de intrare în Munții Retezat. Avem deja, în acest sens, configurată una din cele mai bogate oferte privind traseele de turism montan pedestru, una din cele mai ofertante trasee de cicloturism, avem în derulare programe de promovare a turismului rural, ș.a.m.d. Și nu ne oprim aici !”, spune primarul Dănuț Buhăescu.
Acesta arată că, în ultimii ani, administrația locală de la Uricani a reușit să atragă și importante resurse financiare europene, nerambursabile, pentru a finanța o serie de investiții publice cu impact semnificativ în dezvoltarea turismului. Între acestea se numără, spre exemplu, realizarea parcului de picnic construit pe amplasamentul fostei mine de la Valea de Brazi, modernizarea falezei Jiului în zona centrală a orașului Uricani, proiecte care deja sunt finalizate. În același timp, sunt pregătite alte proiecte de anvergură pentru care există deja premise serioase de finanțare în următorul exercițiu financiar european, cum sunt, spre exemplu regenerarea fostei halde de steril de la Poiana Mare – Câmpu lui Neag, unde se preconizează construirea celui mai mare și mai modern camping turistic din arealul Parcului Național Retezat. Primarul Dănuț Buhăescu ne-a prezentat detaliile acestui proiect, pentru care documentația tehnică a fost deja finalizată și pentru care se așteaptă doar ”undă verde” în deschiderea liniilor de finanțare pe Programul pentru Tranziție Justă, unde Primăria Uricani speră că acest proiect va primi sumele necesare pentru implementare.
”Aici vor fi amenajate, pe lângă spațiile propriu zise pentru camparea rulotelor și a corturilor, terenuri de sport pentru fotbal, handbal, tenis de câmp, badminton, suprafețe pentru practicarea mini-golfului, terenuri de fitness, de skateboard, o instalație de tiroliană, grupuri sociale și sanitare dotate cu dușuri. Tot aici, vor fi amenajate 3 iazuri, o mini grădină botanică și va fi creat un amfiteatru cu un punct de observație prin telescop. Eu sunt convins că amenajarea de la Poiana Mare va atrage mulți turiști și va da un plus de valoare orașului Uricani pe calea sa de a se dezvolta încontinuu ca stațiune turistică de interes local”, spune primarul Dănuț Buhăescu.
Proiectul, unul dintre cele mai ambițioase, complexe și complete proiecte de dezvoltare turistică din regiunea Văii Jiului, presupune schimbarea radicală a unei suprafețe de teren de nu mai puțin decât 122.034 mp. ”Este vorba despre un proiect foarte mare, cred cel mai mare proiect de amenajare a unui spațiu cu o astfel de destinație din țara noastră. Atunci când am elaborat acest proiect nu ne-am gândit doar la amenajarea unui simplu loc de camping, cu locuri de parcare pentru rulote și terenuri pentru amplasarea de corturi, ci la o zonă în care turiștii să aibă efectiv o serie de posibilități de petrecere a timpului petrecut aici, între expedițiile în zona turistică montană din arealul orașului Uricani. Acestora le punem la dispoziție un teren sintetic de tenis, un teren de badminton, un teren de sport multisport, un teren de minigolf, un skateparc, locuri de joacă pentru copii, un parc de aventură, piste de biciclete și alei pavate pe malul Jiului, un telescop panoramic. Evident că proiectul nostru are în vedere asigurarea întregii infrastructuri rutiere și pietonale specifice, dar și a tuturor dotărilor necesare pentru funcționarea unui camping modern, la nivel european, mă refer aici la băi, dușuri, spații administrative, acces la energie și iluminat prin intermediul unui parc fotovoltaic propriu, coșuri pentru depunerea selectivă a deșeurilor, apă și canalizare etc. Vom avea inclusiv o zonă pentru amplasarea de structuri de comerț ambulant, dar și parcuri, zone verzi, bănci de odihnă, spații de relaxare și chiar un amfiteatru pentru organizarea unor spectacole, cu o capacitate de peste 3000 de locuri. Ne propunem ca acest loc să fie el însuși un punct de atracție turistică pentru orașul Uricani și nu doar un loc de popas și tranzit pentru cei care pornesc pe cărările Munților Vîlcan și Retezat din orașul nostru”, explică primarul Dănuț Buhăescu.
Acesta arată că proiectul, este evaluat la aproximativ 7,5 milioane de euro și se pretează, așa cum a reieșit din discuțiile pe care primarul le-a avut deja la ADR Vest, să fie realizat prin fonduri financiare pe Programul Tranziție Justă, adoptat special de Comisia Europeană pentru fostele regiuni miniere și destinat exclusiv unor zone miniere afectate grav de închiderea sectorului minier și aflate în tranziție, așa cum este orașul Uricani și întreaga Vale a Jiului.
Un important pas înainte în dezvoltarea turismului în orașul Uricani îl constituie, în opinia primarului Dănuț Buhăescu, și implementarea proiectului derulat în parteneriat cu
Consiliul Județean Hunedoara și finanțat în cadrul Programului Național de Investiții ”Anghel Saligny”, prin care deja au început lucrările de modernizare a drumului județean care leagă orașul Uricani, pe la Valea de Pești, de comuna Runcu din județul Gorj, un spectaculos drum transmontan care va deschide Uricaniul și către sudul țării. Așa cum nu au fost abandonate nici demersurile pentru reluarea lucrărilor la DN 66A Câmpu lui Neag – Băile Herculane.
La fel cum un alt proiect de anvergură, pentru care Primăria orașului Uricani a elaborat deja studiul de fezabilitate și se află în căutarea unei surse de finanțare este cel privind construirea unui Aqua Parc pe teritoriul administrativ al localității, poate constitui un uriaș salt înainte în dezvoltarea sectorului de turism din Uricani și din întreaga vale a Jiului. Dar asta este o altă poveste, asupra căreia ne vom apleca, detaliat, într-un articol viitor.
”Continuăm demersurile noastre pentru a transforma orașul Uricani într-un oraș turistic, cu adevărat demn de statutul său de principală poartă de intrare în Munții Retezat. Sunt câțiva pași importanți pe care deja am reușit să-i facem în drumul nostru pentru dezvoltarea turismului în orașul Uricani, pentru că avem convingerea că acest sector de activitate este cel care va marca următoarea perioadă de dezvoltare a orașului nostru. Și nu ne oprim aici !”, mai spune primarul Dănuț Buhăescu.