În 1983, când Primăria din Lupeni (primar Horea Toma) cu sprijinul E.M. Lupeni (director Gheorghe Marchiș) avea să răspundă favorabil propunerii venite din partea unui Comitet de inițiativă format din dr. Liviu Durghinescu, Pop Ionel, Florea Vasile, Rozec Atila, Pișta Csaki, Zola Palanyos, Dobrei Marius, Morar Ionel, Domokos Martin și Nevezi Nicolae, în zona turistică Straja-Vâlcan-Retezat, este practic înființat Serviciul Public Salvamont Lupeni.
De la acel moment s-au scurs deja 40 de ani, timp în care activitatea Salvamont Lupeni a reușit să-și câștige un loc de prestigiu nu doar în comunitatea locală ori în comunitatea iubitorilor de turism și sport montan, ci și în comunitatea Salvamont din România. Momentul aniversar a fost marcat, la finalul săptămâni trecute, cum altfel decât printr-o reuniune a membrilor echipei Salvamont din toate generațiile, în cadrul unei mici festivități organizate de Serviciul Public Salvamont Lupeni la o cabană din stațiunea turistică Straja. În același timp, momentul marchează și permanentizarea serviciilor de Salvamont în valoroasa stațiune din Munții Vîlcan, în vederea apropiatei deschideri a noului sezon turistic de iarnă.
Grație unui scurt istoric realizat de George Resiga, unul dintre oamenii care și-au pus întreaga existență în slujirea activității de salvamont, ne amintim nu doar de fondatorii mișcării Salvamont din Lupeni, mobilizați de dr. Liviu Durghinescu și nu doar de cei care, din pozițiile publice pe care le-a avut, au făcut posibilă existența și continuitatea activității de Salvamont în Lupeni, ci mai ales de cei care și-au dedicat, cu pasiune, profesionalism și responsabiltate, întreaga lor activitate și viață pentru a salva vieți omenești puse în pericol în zonele montane aflate în aria de acțiune a acestei echipe.
”Sunt foarte multe lucruri de spus despre ceea ce au însemnat acești 40 de ani de activitate Salvamont pentru echipa din Lupeni. În câteva cuvinte, amintesc că au fost peste 22.000 de solicitări și intervenții de salvare de vieți omenești în zona montană, în Straja și în Retezat, dar și în alte zone montane unde am intervenit în toți acești ani. Dintre aceste interevenții, registrele noastre consemnează peste 10.000 de acțiuni finalizate cu succes, prin predarea victimelor unor accidente în zonele montane, către Ambulanță sau SMURD”, spune George Resiga, șeful Serviciului Public Salvamont Lupeni, el însuși un veteran al activităților de salvare montană din Lupeni și din România.
În semn de apreciere pentru activitatea lor în cadrul Salvamont Lupeni ori pentru felul în care au știut să fie parteneri, susținători și prieteni ai acestei minunate comunități de oameni pasionați și dedicați muntelui, conducerea Salvamont Lupeni a înmânat câteva sute de diplome de excelență pentru cei care, în decursul anilor au făcut, prin devotamentul, pasiunea și pregătirea lor, au făpcut posibilă existența acestui seviciu public de excelență: SALVAMONT LUPENI.
Ajuns astăzi la vârsta deplinei maturități, Serviciul Public Salvamont Lupeni își continuă istoria și indispensabila lor activitate din stațiunea Straja, grație unor oameni care, cu frumoasa ”carte de vizită” a trecutului, au deschis drumul unei noi generații de salvatori montani.
La mulți ani, Salvamont Lupeni!