Oricât de bine ți-ar descrie altcineva munca minerilor din abatajele minelor de cărbune din Valea Jiului, nu poți înțelege cu adevărat cum stau lucrurile decât atunci când cobori, alături de mineri, la locurile de muncă din abataje.
Este o experiență pe care și-a propus să o trăiască și ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu. Răspunzând unei invitații lansate de senatorul social-democrat Cristian Resmeriță, aceasta a venit vineri, 27 octombrie 2023, în Valea Jiului, pentru a cunoaște și înțelege, la fața locului, problemele pe care, așa cum a recunoscut, senatorul Resmeriță i le-a semnalat în repetate rânduri, la București.
În acest context, ministrul Muncii a avut o întrevedere cu liderii Sindicatului ”Muntele”, în frunte cu Darius Cîmăpean, președintele organizației, întâlnire la care au mai luat parte și secretarul executiv al Confederației ”Meridian”, Dumitru Fornea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia Elena Intotero și senatorul Cristian Resmeriță.
”Am discutat despre noua lege a pensiilor și despre condițiile d e muncă speciale și deosebite, condiții în car e minerii își desfășoară activitatea zi de zi. Am dat asigurări că rămânem un partener de dialog și că lucrăm la o lege care să elimine inechitățile, dar și să aducă recunoașterea binemeritată celor care au muncit pentru dezvoltarea acestei țări. Am borbit și despre necesitatea de a păstra în viitoare lege a pensiilor acele prevederi legislative care au fost adoptate în urma inițiativelor domnului senatror Cristian Resmeriță, pe care le consider juste, și vom căuta soluții pentru a răspunde pozitiv și acestei cerințe”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.
Dincolo însă de discuțiile cu liderii de sindicat ai CEVJ, ministrul Muncii a înțeles adevărata dimensiune a ceea ce fac minerii Văii Jiului zi după zi și an după an, în așteptarea cuvenitului drept la pensie, abia după ce a coborât în mină, la Vulcan, unde a stat de vorbă cu minerii pe galerie și în abataj. Iată cum a descris această experiență ministrul muncii: ”După lămpărie, intrăm unul după altul în “colivie”, un lift care ne coboară în adâncurile pământului. Semnalizatorul ne urează “Noroc bun!”. Ajungem în șut și, prin galerii croite la sute de metri adâncime, urmăm drumul spre abataj. Se merge greu, inspirând la fiecare pas particule fine de praf și cărbune. Avertizoarele de acumulări de gaz metan ne arată că, momentan, nu avem de ce să ne temem. Dar capcane sunt la tot pasul, pe măsură ce galeria avansează printre vagonete, șine ascuțite, puțuri, utilaje, benzi transportoare, bârne, contraforți din fier, iar scări alunecoase și abrupte ne pun toată atenția la încercare. În abataj, minerii sfredelesc măruntaiele pământului cu pickamere și ghidează “recolta” de cărbuni cu lopeți. Mi se spune că sunt primul dintre miniștrii care intră în mina Vulcan după 1990. De abia când pășești pe acest tărâm realizezi că este o lume despre care puțini știu cu adevărat câte ceva măcar. Aici poți vedea pe viu că pentru mineri condițiile de lucru sunt cu adevărat speciale, ca și oamenii care se dedică acestei munci. Minerii sunt muncitori și luptători și au tot sprijinul meu”, a scris ministrul Simona Bucura Oprescu.
Aceasta a dat asigurări că, prin toate măsurile pe care le are în vedere Ministerul Muncii, principalul obiectiv este acela de a respecta demnitatea muncii salariaților din minerit atât cât aceștia sunt în activitate, cât și la pensie. Pe de altă parte, având în vedere perioada de tranziție către energia verde, aceasta a precizat că trebuie gândite programe de formare profesională care să țină cont de nevoile zonei și care să reușească să țină aici, acasă, această resursă umană extraordinară și să o pună în valoare așa cum merită pentru ca zona Văii Jiului să aibă un viitor cât mai bun.
În experiența unui ”șut” alături de ortacii de la Mina Vulcan, ministrul Muncii a fost însoțșită de condcerea Minei, de liderii de sindicat, dar și de senatorul Cristian Resmeriță și de primarul municipiului Vulcan, Cristian Merișanu. Acesta din urmă a ținut să-i mulțumească, în numele minerilor vulcăneni, doamnei ministru pentru această vizită, solicitându-i totodată să susțină menținerea facilitaților pentru mineri și sprijinul ca minele să beneficieze de investitii, angajări, materiale necesare în subteran, dar si creșterea salariilor minerilor. ”Am fost împreună cu ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, până în abatajul minei Vulcan, pentru a vedea condițiile deosebit de grele în care se lucrează. Sunt impresionat de condițiile în care se lucrează pentru niște salarii de mizerie. Am solicitat doamnei ministru să susțină menținerea facilitaților pentru mineri și sprijinul ca minele să beneficieze de investitii, angajări, materiale necesare în subteran, dar si creșterea salariilor minerilor. Avem astfel susținerea doamnei ministru, alături de senatorul Cristian Resmeriță, cel care a facilitat vizita doameni ministru, pentru o viață mai bună pentru minerii activi sau pensionari. Mulțumim doamnei ministru că a acceptat să intrăm împreuna în mina Vulcan, pentru a vedea condițiile de muncă și sperăm să avem sprijinul dumneaei, alături de cel al parlamentarilor noștrui, pentru mineritul Văii Jiului”, a declarat Cristian Merișanu, primarul municipiului Vulcan.
La rândul său, senatorul Cristian Resmeriță, cel care i-a transmis ministrului Muncii invitația de a veni în Valea Jiului pentru a înțelege că solicitările transmise Ministerului Muncii și Solidarității Sociale pentru a continua sprijinul față de cei care lucrează în acest sector de activitate sunt pe deplin îndreptățite, își exprimă convingerea că, după această inedită experiență trăită în Valea Jiului, va avea încă un aliat în parlament și în Guvern, pentru proiectele sale legislative favorabile oamenilor din Valea Jiului, cunoscute drept ”legile Resmeriță”.
Iar un semnal clar că așa va fi, a fost dat de ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, după ce aceasta a ieșit din mină cu un bulgăre de cărbune în mine și după ce a primit în dar, din partea minerilor, o machetă a unui vagonet de mină cu cărbune, pe care a ținut să menționeze că le va pune la loc de cinste pe biroul său de la minister, pentru a-și aminti mereu de experiența deosebită trăită alături e mioneri, dar și de faptul că are o datorie de onoare față de aceștia, de a-i susține în păstrarea drepturilor lor, câștigate prin trudă și sudoare.