Reprezentanți ai instituțiilor financiare nebancare și ai Caselor de Ajutor Reciproc afiliate Asociației CAR Vest s-au reunit la începutul acestei săptămâni, la Hunedoara, în ambianța elegantului Hotel Werk, pentru a participa la conferința internațională organizată aici pentru a marca tradiția Zilei Europene a Microfinanțării. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Rețeaua Europeană de Microfinanțare (EMN) și și-a propus să aducă în atenție particularități ale microfinanțării destinate tinerilor antreprenori.
Pornind de la realitățile care ne arară că ideile de afaceri valoroase ale tinerilor se confruntă cu probleme serioase în materializarea lor, din lipsa posibilității de finanțare a acestora și din lipsa unui ”know-how” care să le susțină, instituțiile de microfinanțare acreditate la nivel european, din rândul cărora fac parte de câțiva ani și o bună parte din Casele de Ajutor Reciproc din România, organizatorii și-au propus să prezinte oportunitățile acestui tip de microfinanțări, punându-le în oglindă cu așteptările tinerilor aflați în căutarea unor soluții privind finanțarea inițuativelor lor antreprenoriale, dar și cu modele de succes similare, aplicate în țările europene.
Directorul general al EMN, Caroline Tsilikounas a arătat, cu acest prilej, că sprijinul oferit de instituțiile de microcreditare este unul foarte important, deoarece accesul antreprenorilor aflați la început de drum, al familiilor cu venituri foarte mici și în mod special a tinerilor cu inițiativă la accesul către fondurile de finanțare bancară este încă unul foarte mic, atât în România, cât și în multe alte țări europene. ”Aceste inițiative de bussines au nevoie de îndrumare și sprijin, însă realitatea este că ele nu prea sunt sprijinite. Ori, în special când vorbim despre tineri sub 35 de ani, este clar că aceștia au nevoie de suport educațional și de capital pentru a-și finanța o idee de afaceri și pentru a porni pe acest drum al antreprenoriatului. De aceea, cred că este foarte important ca aceste organizații de microfinanțare să se adune și să ofere soluții pentru tineri”, a spus Caroline Tsilikounas.
În cadrul evenimentului au fost evidențiate câteva exemple de bune practici în ceea ce privește impactul pozitiv în începerea și dezvoltarea unor inițiative antreprenoriale de succes ale unor tineri care au beneficiat de microfinanțările oferite de CAR. Spre exemplu, relevant este modul în care familia tinerilor antreprenori Alexandra și Dacian Sarivan, care pornind cu un microcredit contractat prin CAR au reușit să deschidă o mică afacere în 2015, investind în amenajarea unei săli de sport în Orăștie. Afacerea s-a dezvoltat și s-a extind, mai apoi, la Sibiu iar, prin accesarea unor noi micro-credite, Alexandra și Dacian Sarivan au deschis noi săli de sport în Deva, Sibiu și Orăștie. În prezent, Barzz Fitness, afacerea celor doi tineri hunedoreni este una în plină dezvoltare, motiv pentru care cei doi antreprenori caută soluții pentru finanțare și, mai ales, își propun să acumuleze cunoștințe noi despre modul în care trebuie să acționeze pentru a crește și mai mult calitatea serviciilor pe care le oferă.
Organizatorii au pus succesul acestui demers antreprenorial în comparație cu ideile și așteptările unor tineri studenți, bursieri ai unor burse de studiu oferite prin intermediul unor Case de Ajutor Reciproc, pentru a evidenția dorința tinerilor de a-și valorifica cunoștințele dobândite în facultate și problemele pe care le întâmpină la ieșirea de pe băncile facultății. ”Antreprenorii sunt tineri aflați la început de drum, care nu au încă cunoștințe legate de această activitate. Deci au nevoie de îndrumare, dar și de microfinanțare, ceea ce și noi, CAR-urile, putem oferi. Acesta a fost și scopul întâlnirii noastre în cadrul acestui eveniment, de a oferi un schimb de experiență și de a propune soluții pentru tinerii antreprenori”, a declarat ec. Ramona Petrucean, președinte CAR Vest.
Evenimentul s-a bucurat de prezența unor invitați din Italia, reprezentanți în boadul de conducere al unor prestigioase instituții de microfinanțare precum: Per Micro, Microfinanza sau Munca Fondazione Mons. Despre funcționarea acestor instituții de microfinanțare și despre modelele aplicate pentru sprijinirea tinerilor antreprenori au vorbit: Andrea Limone (Fondator și Director general al Per Micro), Don Lucio Ciardo (secretar general al Mons), Massimo Morciano (membru al Consiliului de management al Mons), Davide Libralesso (manager al Microfinanza), dar și Maria Doiciu (consultant Eurom), Oana Barbu (reprezentant al Frankfurt School) precum și Efim Lupanciuc (Director executiv al ANC-AEI din Republica Moldova).
De asemenea, organizatorii au adus în atenție programele dezvoltate în prezent de statul romât pentru sprijinirea antreprenorilor, în mod special al tinerilor antreprenori, prin intermediul unor prezentări realizate de Răzvan Popescu, subsecretar de stat în cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, respectiv de Lucian Rus, secretar de stat în cadrul Ministerului Turismului și Antreprenoriatului. ”Microfinanțarea este extrem de importantă și în primul rând e importantă pentrru IMM-urile din România, Microfinanțarea vine în jurul ideilor bune, care au nevoie de bani pentru a fi puse în aplicare, care au nevoie de promovare, care au nevoie de susținere. Așa cum am constata și astăzi, la acest simpozion, avem deja exemple de bune practici, dar avem în egală măsură nevoie de un cadru legislativ perfectibil pentru a veni în sprijinul micilor întreprinzători, în special a tinerilor aflați în căutarea unei finanțări a ideilor lor de afaceri, dar și în cel al societăților de microfinanțare, cum sunt Casele de Ajutor Reciproc, care merită să fie incluse și în programele derulate de stat”, a spus secretarul de stat Lucian Rus.
În concluzie, simpozionul internațional ”Strategii pentru sprijinirea tinerilor investitori” a evidențiat faptul că rolul CAR-urilor în susținerea sectorului antreprenorial românesc, îndeosebi dezvoltat de tinerii cu idei și inițiative, prin oferirea de servicii de microcredite este unul esențial în demararea și dezvoltarea afacerilor. Iar grație acreditării europene și a sprijinului oferit în garantarea acestor tipuri de micro-finanțări, de către Comisia Europeană, constituie deja un pas important făcut în această direcție. ”Mai mult de jumătate dintre casele de ajutor reciproc afiliate la Asociația CAR Vest au obținut deja acreditarea sau, după caz, reacreditarea la nivel european ca instituții de microcreditare și sunt pregătite să ofere soluții financiare pentru tinerii antreprenori dar și pentru ceilalți oameni care doresc să-și materializeze ideile de afaceri și care au nevoie de capital pentru a face acest lucru, dar care nu sunt, din diverse motive, bancabili. Pe toți aceștia îi așteptăm în sediile CAR-urilor pentru a identifica împreună soluțiile de microfinanțare de care au nevoie și pe care noi le putem oferi în condiții foarte bune”, a spus ec. Călin Răscolean, director economic al Asociației CAR Vest.