Săptămâna trecută, la sediul INCD-INSEMEX din Petroșani, s-a desfășurat cea de-a XIV-a ediție a concursului național de salvare minieră și de suprafață.
Evenimentul, organizat de către Asociația Națională a Salvatorilor Mineri și de Suprafață din România, a marcat o participare semnificativă a salvatorilor la această competiție profesională, nu mai puțin de 11 echipe aliniindu-se la start, pentru cele două categorii, respectiv 7 pentru cea rezervată salvatorilor mineri și alte 4 la cea a salvatorilor de suprafață.
Participanţii au avut de trecut mai multe probe, cu ajutorul cărora le-au fost testate îndemânarea şi pregătirea în actul de salvare, timpii de parcurgere a traseului impus şi acurateţea execuţiei unui exercițiu specific de salvare. Aceștia au fost evaluați de echipe de specialiști din cadrul INCD-INSEMEX dar și de alți specialiști în domeniu.
Câștigătorii ediției din acest an a concursului național de salvare sunt echipa de salvatori de la E.M. Livezeni din cadrul Complexului Energetic Valea Jiului (pentru secțiunea de salvare minieră), care-și păstrează astfel titlul câștigat și la ediția precedentă, în timp ce întrecera salvatorilor de suprafață a fost câștigată de salvatorii de la Falck Fire Services Ploiești care, la rândul lor, păstrează titlul adjudecat la ediția precedentă.
În urma stabilirii clasamentului final au fost acordate următoarele premii:
- La categoria de salvare minieră: EM Livezeni – locul I, EM Lonea – Locul II, EM Vulcan – locul III, Salina Praid – mențiune, Salina Ocna Dej – mențiune, EMLupeni – mențiune;
- La categoria de salvare de suprafață: Falck Fire Ploiești – Locul I, Electrocentrale Ișalnița (CEO) – Locul II, metrorex București – Locul III, Electrocentrale Turceni (CEO) – mențiune.
„Le adresez felicitări tuturor participanţilor şi le urez mult succes în meseria aleasă. Sper ca astfel de concursuri să rămână la nivelul competiţional, fără să fim nevoiţi să punem în aplicare experienţa dobândită în cadrul acestor confruntări performante, în cazul unor tragedii. Concluzia mea rămâne neschimbată: încă este nevoie de salvatori profesionişti în România, care să facă faţă celor mai dure condiţii pe care această ramură de activitate ni le impune în situaţii-limită, implicând salvarea de vieţi omeneşti”, a declarat dr.ing. George Artur Găman, președinte de onoare al Asociația Națională a Salvatorilor Mineri și de Suprafață din România, inițiator al acestui proiect competițional.
În cadrul acestui eveniment, a avut loc și o expoziție a celor mai importanți producători de echipamente și accesorii de salvare minieră și de suprafață precum și Adunarea Generală a Asociației Naționale a Salvatorilor Mineri și de Suprafață condusă de dr.ing. Daniel Pupăzan, director tehnic al INCD-INSEMEX Petroșani.