Camera Deputaților a adoptat proiectul legislativ privind reforma pensiilor publice din România, în cadrul ședinței de plen care a avut loc luni, 20 noiembrie 2023.
Proiectul legislativ a fost adoptat cu 199 de voturi „pentru”, 39 de voturi „împotrivă” și 15 abțineri.
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a declarat, luni, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea proiectului legii pensiilor, că prin acest act normativ se doreşte să se aducă „echitate românilor”, menţionând că este bazat pe doi piloni: contributivitatea şi munca.
Printre măsurile de echitate au figurat și trei amendamente aduse la proiectul inițial a Legii Pensiilor, în favoarea angajaților din sectorul minier și energetic, amendamente care au fost respinse la Senat, dar acceptate, în cele din urmă, la camera Deputaților, for decizional pe acest proiect de lege.
În urma adoptării acestor amendamente, minerii din Valea Jiului și siderurgiștii hunedoreni își păstrează drepturile în noua Lege a Pensiilor. Astfel, minerii vor ieși în continuare la pensie la 45 de ani, în timp ce siderurgiștilor și celor care au lucrat în sectorul construcţii maşini le este recunoscută în mod explicit munca în condiții speciale.
Președintele Sindicatului Muntele, Darius Cîmpean, care a fost prezent la dezbaterile din Comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților, unde au fost depuse aceste amendamente, a declarat că solicitările organizației sindicale pe care o reprezintă au fost rezolvate astfel: ”Articolul cu problema „mentenanței și asimilatelor” a fost modificat fiind acoperitor în mare parte pentru personalul de la suprafață din termocentralele pe cărbune și exploatările miniere. Vârsta și vechimea de pensionare pentru mineri a rămas aceeași ca și în actuala lege, adică minerii se pot pensiona la 45 de ani cu minim 20 de ani vechime. De asemenea atunci când sunt concediați de la o mina pe închidere mineri se pot pensiona cu 15 ani vechime și 45 de ani vârstă cu cuantumul corespunzător al pensie în concordanță cu acesta vechime. La stabilirea cuantumului pensiei minerilor s a aprobat acordarea unei bonificații mai mari la calculul pensiei pentru fiecare an lucrat în condiții speciale”, a declarat Darius Cîmpean, liderul Sindicatului Muntele..
Timp de trei zile, proiectul va putea fi contestat la Curtea Constituțională. Apoi va merge la promulgare.