Au fost atât de multe și de valoroase evenimente care s-au succedat în ”Gala aniversară a Teatrului Dramatic ”I.D. Sîrbu” din Petroșani, eveniment menită să ne amintească faptul că anul acesta se împlinesc 75 de ani de când această instituție joacă un rol esențial în viața culturală a Văii Jiului, încât oricât am încerca să rezumăm seria de spectacole și evenimente de mare anvergură care s-au succedat aici pe parcursul unei săptămâni, este practic imposibil să cuprindem totul doar într-un simplu articol de ziar.
Cu pasiune și dedicație, echipa teatrului condus astăzi de Irina Bodea-Radu a reușit să pună sub reflector acest moment aniversar, oferind publicului iubitor de cultură din Valea Jiului o serie de spectacole de teatru memorabile, atât din repertoriul ”de aur” al trupei de la Teatrul Dramatic ”I.D. Sîrbu”, cât și spectacole-eveniment oferite de partenerii de la Teatrul Național ”Satiricus” din Chișinău, condus de valorosul regizor Alexandru Grecu. Astfel, spre încântarea publicului, scena de la Petroșani s-a transformat într-o mare scenă a teatrului universal, iar publicul din Valea Jiului a avut ocazia de a vedea aici spectacole excepționale precum ”Unchiul Vanea” de A.P. Cehov (în regia lui Dumitru Acriș), ”Revizorul” de Gogol (în regia lui Alexandru Grecu), ”Ciuleandra” de Liviu Rebreanu (în regia lui Alexandru Grecu), ”Minunea” de Geörgy Schwajda (în regia lui László Molnár), ”Repetiție generală” de Aldo Nicolaj (în regia lui Sorin Militaru), ”Avarul” de Moliére (în regia lui M.C. Ranin), ”Omul cu mârțoaga” de G. Ciprian (în regia lui Victor Ioan Frunză).
Pentru că teatrul din Valea Jiului a fost, este și rămâne nu doar un teatru al ”oamenilor mari” ci și unul al copiilor și tinerilor, Gala aniversară le-a adus și celor mici bucuria de vedea o seamă de spectacole-eveniment, de la premiera piesei ”Hänsel și Gretel” după Frații Grimm (care marchează debutul regizoral al talentatului om de teatru Mihai Sima) până la spectacolul lui Silviu Ruști, ”Mini Omul de știință” sau cel al lui Florin Suciu, ”Cine este în joben?”, spectacole puse în scenă de actorii companiei de teatru Magic Puppet din Cluj-Napoca.
Iar seria evenimentelor de gală prilejuite de acest moment aniversar a prilejuit iubitorilor de cultură din Valea Jiului, printre altele, un moment emoționant al dezvelirii bustului celebrei actrițe Ana Colda, realizat de la fel de celebrul sculptor român Constantin Baraschi și donat instituției teatrale pe care artista a slujit-o cu devotament de familia acesteia. Bustul, care completează de acum înainte ansamblul elementelor de artă plastică din foaierul teatrului din Valea Jiului, a fost dezvelit, cu firească emoție, chiar de către Ionuț Colda, nepotul emblematicei artiste a Văii Jiului, împreună cu directorul actual al teatrului, actrița Irina Bodea-Radu.
La fel de emoționantă și, mai ales, răscolitoare, a fost și expoziția de afișe ale unor spectacole care au fost puse în scenă la Petroșani, din 1948 și până în prezent, afișe recuperate din arhive de secretarul literar al TDIDS Petroșani, Claudiu Groza în care publicul a avut bucuria de a redescoperi numele oamenilor de teatru și cultură care au scris, la Petroșani, file din frumoasa istorie a teatrului românesc și care au încântat generații întregi de spectatori pe scena de la Petroșani.
Tot așa cum, într-o frumoasă trecere dinspre trecut spre prezent și, mai departe, cu o privire încrezătoare spre viitor, am avut bucuria de a descoperi în tânăra actriță Bianca Holobuț nu doar un artist plin de talent și pasiune, ci și un pedagog desăvârșit în domeniul artei teatrale. Bucuria a fost cu atât mai mare cu cât Bianca Holobuț, primul și singurul doctor în Arta Teatrală din istoria teatrului de la Petroșani, și-a lansat aici, acasă, volumul ”Teatrul Laborator – o metodă și un mod de viață”, o carte deosebit de valoroasă atât pentru iubitorii de teatru cât mai ales pentru creatorii de teatru, aceasta fiind de fapt teza de doctorat a acestei valoroase actrițe și profesoare de teatru.
În concluzie, Gala aniversară a Teatrului Dramatic ”I.D. Sîrbu” din Petroșani a constituit încă o dovadă a faptului că, sub cupola acestui templu al culturii din Valea Jiului, există repere valoroase nu doar în istorie, ci și în prezentul și perspectivele unui teatru care joacă un rol important în viața tot mai multor oameni din această zonă a țării și care suntem convinși că, așa cum a demonstrat-o în repetate rânduri în istoria sa de 75 de ani, va juca în continuare un rol vizibil și apreciat ca atare în teatrul românesc contemporan și în viața culturală a României și a Europei.
Felicitări, succes și La mulți ani, întregii echipe a Teatrului Dramatic ”I.D. Sîrbu” din Petroșani!