Noul pod peste Jiul de Est, construit la intrarea în orașul Petrila, pentru a facilita legătura dintre drumul național Petroșani-Deva (DN66) și șoseaua de centură a orașului Petrila a fost deschis circulației rutiere sâmbătă, 9 decembrie 2023, cu câteva luni înainte de termenul prevăzut inițial.
Pentru a marca acest eveniment care consemnează finalizarea cu succes a primului proiect realizat de către Consiliul județean Hunedoara în cadrul Programului Național de Investiții ”Anghel Saligny”, la Petrila a fost organizată o scurtă festivitate cu valoare de simbol, la care au participat președintele Consiliului județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, primarul orașului Petrila, Vasile Jurca, subprefectul județului Hunedoara, Constantin Fulga, senatorul Cristian Resmeriță, administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram, dar și o parte din consilierii județeni din Valea Jiului și consilierii locali ai orașului Petrila. Acestora li s-au alăturat alți reprezentanți a administrației locale și județene, reprezentanți ai mediului de afaceri, jurnaliști și cetățeni ai orașului Petrila.
Momentul ”tăierii de panglică” a fost substituit cu simpla înlăturare a barierelor de blocare a drumului, iar primul autoturism care a trecut pe noul pod a fost una în care, la recomandarea președintelui CJH, a urcat chiar primarul orașului Petrila, Vasile Jurca. ”Am urmărit îndeaproape, atât eu, cât mai ales administratorul public Costel Avram, modul în care s-au derulat investițiile la acest pod și știu că este unul nu doar elegant, ci și trainic. Chiar și așa l-am invitat pe primarul de la Petrila să fie primul care traversează acest pod și asta nu doar pentru că este un om cu greutate, ci pentru că la ideea lui am pus în operă acest proiect de investiții. La Petrila, pot spune că avem un proiect de succes! Lucrarea, una de amploare, a fost finalizată în timp record, iar localnicii și cei care tranzitează zona au acum la dispoziție o infrastructura rutieră modernă și rapidă. Valea Jiului se poate mândri, începând de astăzi, cu această investiție deosebit de necesară, implementată de Consiliul Județean Hunedoara. Ne respectăm, astfel, promisiunea de a dezvolta toate zonele judetului și de a nu lăsa pe nimeni în urmă!”, a declarat Laurențiu Nistor, președintele Consiliului județean Hunedoara.
Proiectul, în valoare de aproape 7,6 milioane de lei, a fost realizat cu fonduri alocate prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” și din bugetul propriu al Consiliului Județean Hunedoara, iar lucrările au fost finalizate într-un termen record de puțin peste o jumătate de an, cu mult înainte de termenul de finalizare prevăzut pentru începutul anului 2024.
Primarul orașului Petrila, Vasile Jurca spune că acest proiect de infrastructură va avea multiple efecte benefice pentru cetățenii orașului. ”În primul rând, scoatem traficul greu de pe zona centrală a orașului, având posibilitatea de a-l direcționa pe șoseaua de centură. Asta va aduce o fluidizare a traficului în zona centrală a orașului Petrila, va contribui la redecerea poluării și va crește gradul de confort al cetățenilor. În același timp, noul pod facilitează accesul, prin șoseaua de centură, către zonele rurale ale Petrilei, al cetățenilor care locuiesc în Lonea, Cimpa, Taia sau Jieț, tot așa cum facilitează accesul turiștilor care tranzitează Petrila către Transalpina. Eu îi mulțumesc domnului președinte Laurențiu Nistor și domnului Costel Avram pentru că au sprijinit acest proiect pentru comunitatea noastră și sper că vom găsi soluții pentru o asociere și anul viitor, în așa fel încât să reușim să modernizăm și drumul de centură, pe toată lungimea lui”, a declarat Vasile Jurca, primarul orașului Petrila.
Dincolo de eficacitatea acestei investiții în ceea ce privește managementul de trafic, administratorul județului Hunedoara, Costel Avram este de părere că această investiție va constitui o facilitate în plus și pentru punerea în valoare a Ansamblului istoric Mina Petrila și pentru dezvoltarea economică a perimetrului fostei Mine Petrila, aflat acum în proprietatea CJH și pus la dispoziția investitorilor. ”Noul pod peste Jiu de la Petrila va avea un rol important în managementul de trafic rutier al acestei localități, fiind totodată un argument în plus pentru noi de a pune în valoare Ansamblul Istoric de la Mina Petrila, dar și terenurile din zona fostei Mine Petrila, care se află în proprietatea CJH și pe care avem ocazia de a le valorifica pentru dezvoltarea economică a Văii Jiului, lucru care se va concretiza nu peste multă vreme. Personal, am satisfacția că, împreună cu primarul Vasile Jurca, cu președintele Laurențiu Nistor și cu întreaga echipă de oameni interesați de dezvoltarea orașului Petrila am mai pus o ”cărămidă” solidă la acest deziderat. Așa cum facem cu toate celelalte localități din Valea Jiului și din județul Hunedoara”, a declarat Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara.
De altfel, primele semnale concrete în acest sens au și apărut, odată cu anunțul comun, făcut chiar la festivitatea de inaugurare a podului de la Petrila, de către președintele CJH, Laurențiu Nistor, primarul orașului Petrila, Vasile Jurca și reprezentantul companiei Monsson România, Mihai Melczer, privind intenția acestei companii de a investi aici în deschiderea unbei fabrici în domeniul stocării de energie verde, subiect asupra căruia vom reveni într-un alt articol.