Asociația Națională a Artiștilor Fotografi din România a publicat rezultatele ediției din acest an a Salonului Internațional de Artă Fotografică al României. Între cei câțiva zeci de artiști fotografi ale căror lucrări au fost acceptate de juriul internațional format din Barbara Schmidt EFIAP/p; GMPSA/b ( Germania), Francis Nicoll MFIAP; EFIAP/d1 ( Belgia) și Ovi D Pop EFIAP/g, MAAFR ( România), se numără și cinci artiști fotografi din județul Hunedoara.
Aceștia sunt: Grigore Roibu (cu 3 fotografii acceptate la secțiunea Color și una la secțiunea monocrome), Adrian Stoica (cu 6 lucrări acceptate, 4 la secțiunea color și alte două la monocrom), Sergiu Vințan (cu 2 fotografii acceptate, una la secțiunea color și una la secțiunea monocrome), Alexandru Corici (cu o fotografie acceptată la secțiunea foto color) și Francisc Nemeth (cu o fotografie acceptată la secțiunea Color). În plus, una din fotografiile artistului fotograf Grigore Roibu din Deva a fost premiată cu ”Mențiune” la categoria Foto Color.
Potrivit președintelui Asociației Naționale a Artiștilor Fotografi din România, Salonul Internațional de Artă Fotografică al României, cu o tradiție de peste 65 de ani, are statutul de cel mai important eveniment al artei fotografice găzduit în România. Încă de la prima sa ediție, care a avut loc în anul 1957, acesta s-a bucurat de Înaltul Patronaj al Federației Internaționale de Artă Fotografică ( FIAP). ”La fiecare doi ani, vernisajul salonului a fost unanim apreciat drept un eveniment de înaltă ținută artistică în viața culturală din București, capitala României. Totodată a fost un minunat prilej ca sute de iubitori ai artei fotografice să admire remarcabile creații de artă fotografică. De-a lungul timpului, printre participanții și laureații salonului figurează numele unor celebri artiști fotografi, atât români cât și străini, participarea lor fiind dovada aprecierii de care se bucură această amplă manifestare artistică”, spune Eugen Negrea, președintele AAFR.
Salonul Internațional de Artă Fotografică al României 2023 este deschis fotografilor amatori sau profesioniști din întreaga lume care sunt invitați să participe cu imagini digitale color sau alb-negru. În acest an, din cei peste 3000 de artiști fotografi din întreaga lume, au fost acceptate lucrări aparținând unui număr de puțin peste 100 de artiști fotografi din țări precum: Australia, Austria, Canada, Croația, Anglia, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Israel, Italia, Republicva Moldova, Olanda, Noua Zeelandă, Filipine, Polonia, Serbia, Singapore, Slovacia, Spania, Taiwan, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie, Vietnam, Țara GalilorDanemarca, Kuweit, Arabia Saudită și România.
Din țara noastră, juriul internațional al Salonului Internațional de Artă Fotografică al României a selectat și acceptat lucrări aparținând artiștilor fotografi: Adela Lia Rusu, Adrian Stoica, Alexandru Corici, Alexandru Moga, Cătălin Arcu, Codrin Anton, Daciana Lipai, Dan Cristian Griga, Edina Morvay Szabo, Elian Coman, Erno Solyom, Francisc Nemeth, Grigore Roibu, Lucian Bogdan, Marian Plaino, Mariana Scubli, Marius Vaganyik, Oscar Margarintoni, Ovidiu Gabor, Rucsandra Călin, Sergiu Vințan, Teodora Codreanu, Vasile Sârb, Victor Eugen Mihai, Zoltan Kuti, Zsolt Bikfalvi (pentru secțiunea foto color), respectiv Adrian Stoica, Cătălin Arcu, Daciana Lipai, Dan Cristian Griga, Grigore Roibu, maria Lukacs, Marian Plaino, Oscar Margarintoni, Ovidiu Gabor, Reka Fekete, Rucsandra Călin, Sergiu Vințan, Szabolcs Vincze, Teodora Codreanu, Vasile Sârb, Victor Eugen Mihai și Zsolt Bikfalvi (pentru secțiunea foto monocolor).
Pentru cei cinci artiști fotografi din județul Hunedoara, participarea la Salonul Internațional de Artă Fotografică al României reprezintă ”cireașa de pe tort” a unui an plin de realizări în acest fascinant, exclusivist și elitist domeniu al artei fotografice. Spre exemplu, artistul fotograf Francisc Nemeth încheie anul 50 al remarcabilei sale cariere în arta fotografică cu peste 200 de lucrări acceptate la saloanele internaționale de artă fotografică de pe mapamond, dar și cu câteva zeci dintre acestea premiate cu aur, argint și bronz, la care se adaugă publicarea albumului aniversar ”Nuanțele pasiunii”, eveniment însoțit de trei valoroase expoziții personale realizate acasă, în Valea Jiului. La toate acestea, se adaugă și titlul FIAP Silver obținut din partea Federației Internaționale a Artiștilor Fotografi. La Salonul Internațional de Artă Fotografică al României (2023), Francisc Nemeth participă cu lucrarea ”The magic mirror”, acceptată de juriu la categoria foto color.
Artistul plastic Grigore Roibu, președinte al Asociației Artiștilor Fotografi din județul Hunedoara participă la Salonul Internațional de Artă Fotografică al României cu 4 fotografii acceptate, 3 la categoria foto color – ”The photographer eyes” (medalită cu Bronz), ”Children worlds”, ”Dance with wolf” – respectiv una la categoria foto monocolor – ”Jazz sound 2”. Pentru artistul fotograf Grigore Roibu, anul 2023 se încheie astfel spectaculos, după o perioadă în care, așa cum recunoaște, participările sale scăzuseră în intensitate la saloane internaționale de fotografie, dar cu o revenire în circuitul acestora cu rezultate bune la „Romanian Circuit – Winter”, organizat de Varadinium Oradea, dar și cu alte acceptări în saloanele internaționale de artă fotografică.
Pentru tânărul artist fotograf Sergiu Vințan, fotoreporterul ziarului Exclusiv, Salonul Internațional de Artă Fotografică aduce o nouă confirmare a talentului său în acest domeniu, odată cu acceptarea lucrărilor ”Radiant Church” (la secțiunea foto color) și ”Master of craft” (la secțiunea foto monocolor), după ce în acest an a mai participat, cu succes, la alte două prestigioase saloane internaționale de artă fotografică, în Muntenegru și India, iar în urmă cu mai bine de un an a fost laureat al Marelui Premiu al Juriului pentru fotoreportaj la cel mai important festival-consurs de fotojurnalism din România, organizat sub egida UBB Cluj, unde în prezent acesta este masterand la ”Producție Media” în cadrul FSPAC.
Simerianul Adrian Stoica, deținător al titlului de Excelență E AAFR are cele mai multe lucrări de artă fotografică acceptate la Salonul Internațional de Aertă Fotografică al României din acest an, 2 la secțiunea foto color – ”Floral embrace” și ”The last dreamer”, respectiv 4 la secțiunea foto monocrom – ”The elegance of pain”, ”Dream to life”, ”Resurgence”, ”Conversion”. Firesc, dacă avem în vedere doar faptul că Adrian Stoica este unul dintre cei mai valoroși artiști fotografi români, îndeplinind în prezent și calitatea de vicepreședinte al Asociației Artiștilor Fotografi din județul Hunedoara. Anul 2023 a fost unul prolific în plan expozițional pentru Adrian Stoica, numele acestuia regăsindu-se în numeroase expoziții ale unor importante Saloane Internaționale de Artă Fotografică din lume, cel mai recent fiindSsalonul Acropolis „HPS” (Helenic Photographic Society)- Photo Salon de la Atena (Grecia), unde a și fost distins cu o mențiune de onoare pentru o lucrare realizată chiar în Grecia, pe malul râului Acheron.
Tânărul artist fotograf Alexandru Corici din Deva a fost selectat, la rândul său între artiștii admiși în expoziția din acest an a Salonului Internațional de Artă Fotografică al Românieim cu lucrarea ”Lila”, la secțiunea foto color, completând astfel lista celor 5 artișți fotografi care reprezintă cu onoare și valoare județul Hunedoara la cea mai importantă expoziție de artă fotografică din țara noastră.
Tuturor, felicitări și sinceră admirație!
Vernisajul expoziției Salonului Internațional de Artă Fotografică al României – ediția 2023, va avea loc în data de 11 ianuarie 2024, cu prilejul Zilei Internaționale a Fotografiei, la București.