Degajările de Dioxid de Sulf (SO2), care au determinat în ziua de 10 ianuarie 2024, la orele amiezii, în municipiul Vulcan, prezența în aer a unui miros specific, s-au încadrat în limitele normale, însă persistența și intensitatea mirosului puternic a fost cauzată de condițiile meteo, mai precis de presiunea atmosferică.
Printr-un apel la numărul unic de urgență 112, Dispeceratul Integrat a fost anunțat, în jurul orei 13.00, despre faptul că în municipiul Vulcan se simte un miros puternic de gaz, probabil sulf.
Pentru elevii de la 3 școli din oraș, aproximativ 1300, profesorii au decis să întrerupă activitatea didactică iar elevii au fost îndrumați să se deplaseze spre casă.
Primele verificări au evidențiat faptul că sursa poluării atmosferice ar putea fi instalația de desulfurare a Termocentralei Paroșeni, care a fost repornită după aproape o lună de întrerupere, însă potrivit directorului general al Complexului Energetic „Valea Jiului”, Eusebiu Durbacă, cantitatea de sulf evacuată în atmosferă, în urma procesului tehnologic, este în limitele normale. Mai mult, potrivit conducerii Complexului Energetic „Valea Jiului”, din care face parte Termocentrala Paroșeni, au anunțat că nu s-a produs nicio defecțiune tehnică a instalației de desulfurare.
Pe fondul îngrijorării exprimate de populația municipiului Vulcan, prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian, a convocat de urgență Grupul de Suport Tehnic din cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, format din reprezentanți de la ISU Hunedoara, CEVJ, DSP, Delgaz Grid, Enel, SAJ, APM, Garda de Mediu, ITM, dar și din cadrul poliției și jandarmeriei hunedorene. Membrii Grupului de Suport Tehnic din cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Hunedoara, prezenți la Paroșeni și Vulcan, în urma analizelor și verificărilor efectuate au constatat că, în urma procesului tehnologic pentru producerea de energie electrică, instalația de desulfurare a funcționat la parametrii normali, cantitatea de SO2 degajată în atmosferă încadrându-se în limitele proiectați astfel încât să nu pună în pericol mediul sau sănătatea populației.
Totodată, au fost efectuate măsurători specifice cu o autospecială de tip „CBRN” destinată intervenției în cazul accidentelor nucleare, biologice, chimice și radiologice.
De asemenea, reprezentanții ISU Hunedoara au confirmat că nu au fost înregistrate persoane care să fi solicitat ajutor medical, în urma degajărilor în atmosferă a acestui tip de gaz și că la ora efectuării măsurătorilor privind calitatea aerului, nu a fost înregistrată prezența substanelor toxice în aer. Cu toate acestea, calitatea aerului va fi monitorizată de Agenția pentru Protecția Mediului Hunedoara, în zilele următoare.
Dincolo de concluziile liniștitoare ale autorităților, locuitorii municipiului Vulcan rămân îngrijorați de faptul că mirosul înțepător care a persistat vreme de câteva ore bune în cea mai mare parte a localității ar putea avea, pe termen lung, consecințe grave pentru sănătate, așa cum s-a întâmplat în 1952, în Londra, când 4000 de oameni au murit, în decurs de o lună, după Marele Smog cauzat de condiții similare celor înregistrate pe 10 ianuarie 2024 la Vulcan. Oamenii solicită în continuare autorităților în drept, să ia măsuri pentru ca situația să nu se mai repete.