Zi de zi, natura ne aduce nenumărate beneficii, iar astăzi, 11 ianuarie, în întreaga lume este celebrată Ziua Mondială a Rezervațiilor și Parcurilor Naturale, ca un mod de mulțumire pentru ceea ce primim în fiecare clipă.
La nivel național în România sunt recunoscute nu mai puțin de 900 de rezervații naturale și monumente ale naturii. Mai mult, ecoturismul este una dintre principalele forme de turism din țara noastră, ce promovează destinațiile în care natura și cultura ocupă un loc central.
Județul Hunedoara este, la rândul său, unul privilegiat în ceea ce privește prezența parcurilor naționale care se află pe teritoriul său, Parcul Național Retezat și Parcul Național Grădiște Muncelului-Cioclovina fiind două dintre cele mai valoare arii naturale protejate din țara noastră.
Parcul Natural Retezat – Rezervație Naturală a Biosferei – cel mai mare parc natural din România, cu o faună și floră sălbatică spectaculoasă și un peisaj montan unic în țara noastră, caracterizat de creste alpine care depășesc 2000 de m, relief sculptural și numeroase lacuri glaciare, dintre care Lacul Bucura este cel mai mare. Parcul include rezervația științifică Gemenele. Parcul Național Retezat este primul parc național din România, s-a înființat în anul 1935 la inițiativa profesorului Alexandru Borza și a savantului de renume mondial Emil Racoviță. În prezent parcul are statut de arie naturală protejată de interes național și internațional, fiind recunoscut ca Rezervație a biosferei din anul 1979.
Celălalt parc din județul Hunedoara este Parcul Natural Grădiște-Cioclovina, iar pe teritoriul său se află monumente inestimabile, istorice și naturale, cum ar fi cetățile dacice din Munții Orăștiei și ansamblul de peșteri Ponor-Cioclovina.
Directorul DGAMPT Hunedoara, Radu Barb spune că aceste parcuri naturale sunt zone în care senzația întoarcerii în timp este pregnantă. ”În multe locuri de aici, frumusețea pură și chiar imperfecțiunile nu fac altceva decât să amplifice senzația de autentic pe care o simțim, mai ales în rezervațiile și parcurile naturale din județul Hunedoara. Avem datoria să depunem eforturi pentru protejarea acestora, cu o grijă deosebită pentru prezervarea biodiversității, a resurselor și bogățiilor naturale”, spune Radu Barb.
Ziua Mondială a Rezervațiilor și Parcurilor Naturale este sărbătorită în fiecare an la 11 ianuarie. Această dată a fost aleasă la inițiativa mai multor organizații ecologiste, printre care Wildlife Conservation Center și World Wildlife Fund, pentru a marca 80 de ani de la înființarea Rezervației Naturale Barguzinsky, situată pe teritoriul Rusiei, la nord-est de Lacul Baikal, înscriindu-se astfel, începând cu anul 1997, în calendarul sărbătorilor oficiale de mediu.
Parcurile naturale se mai bucură de o sărbătoare, în fiecare an, pe data de 24 mai, când este marcată Ziua Europeană a Parcurilor Naționale, sărbătorită la nivel continental cu scopul de a atrage atenția asupra importanței ariilor naturale protejate. Hotărârea sărbătoririi Zilei europene a parcurilor naţionale a fost luată în 1999, când s-au împlinit 90 de ani de la crearea primelor nouă parcuri naţionale în Suedia (mai 1909). În acel an, pe 24 mai, peste o sută de organizaţii din 18 ţări europene au organizat evenimente de Ziua europeană a parcurilor naţionale.â
Foto: DGAMPT Hunedoara