Asociaţia Artiştilor Fotografi Hunedoreni (AAFH) organizează miercuri, 31 ianuarie 2024, începând cu ora 18:00, la Galeria de Artă „Corvin” din Municipiul Hunedoara, vernisajul unei expoziții colective de artă fotografică, intitulată „FotoGrafic ART”.
Evenimentul se desfășoară cu sprijinul Primăriei Municipiului Hunedoara, al Centrului Cultural „Corviniana”, sub patronajul Asociației Artiștilor Fotografi din România (AAFR).
Expoziția prezintă publicului 50 de lucrări, printuri de mari dimensiuni (100×70 cm), lucrări fotografice care reprezintă efortul profesionist al artiștilor hunedoreni de a susține fotografia la cel mai înalt nivel artistic.
În cadrul expoziției, vor fi prezentate lucrări ale artiștilor fotografi: Francisc Németh, Vasile Sârb, Nicolae Oprea, Octavian Simion, Cătălin Mătăsaru, Călin Corpaciu, Alexandru Popa, Horea Preja, Marius Isfan, Alexandru Corici, Andrei Rosetti, Adrian Stoica, Daniel I. Iancu, Traian Urieș, Mihai Panaitescu, Iulian Solda, Grigore Roibu, Edwina Kasler, Radu Muntean, Cristian Rus, Adrian Sopincean, Marius Țăruși, Ioan Todor, Cristian Resiga, Sebastian Vasiu, Răzvan Boghici, Gabriel Pădurean.
Vernisajul expozițional se va bucura de prezența reputaților artiști fotografi: Dan Bera și Constantin „Pilu” Găină.
Curatori ai evenimentului sunt: Grigore Roibu (președintele AAFH) și Daniel I. Iancu.
Mișcarea fotografică hunedoreană se face tot mai auzită la nivel județean, național, dar și internațional, prin premiile și distincțiile obținute de fotografii hunedoreni. Într-o lume cu tendințe estetice globalizate, AAFH este prima asociație profesională care promovează arta fotografică și artiștii fotografi din regiune, considerând importantă definirea profilurilor unor artiști fotografi ce scot în evidență specificitatea locală.
Expoziția „FotoGrafic Art” prezintă publicului o diversitate stilistică a genurilor abordate, într-o varietate conceptuală ce are la bază dificila sarcină de a „distila” munca de teren, pentru a o transforma în imagine cu încărcătură emoțională. ”Evenimentul este o invitație la dialog, o pledoarie despre această realitate în continuă mișcare, o taină care se conectează la ceea ce am văzut și se transformă în semn grafic sub formă de artefact virtual. Realismul se întoarce la forme care demonstrează modificarea conștiinței, celebrând natura, corpul uman, tradiția, religia etc, alături de reflectări ce stau sub semnul deconstrucției controlate a imaginii. Fotografia este o îndeletnicire bazată pe tehnologie. Cu toate acestea imaginile artistice sunt mult mai puțin legate, decât am crede, de schimbările tehnologice, magia acestora constând în conținutul grafic și a modului diferit în care privim fotografia ca artă. Intenția noastră este de a face înțeles fenomenul artistic fotografic contemporan, care stă sub semnul diversității într-un dialog cu prezentul, cu trecutul sau al atitudinilor experimentale de abordare a realității”, spune Grigore Roibu, președintele Asociaţiei Artiştilor Fotografi Hunedoreni.
Participarea publicului la acest evenioment expozițional este gratuită și binevenită.