După primii trei ani de funcționare a Consorțiului academic european EURECA-PRO, datorită atingerii obiectivelor propuse, și după ce, în program au fost integrate alte două universități din Franța și Belgia, în toamna anului trecut, la Petroșani, a fost lansată propunerea continuării activității acestui Consorțiu academic european, sub genericul EURECA-PRO 2.0, propunere aprobată și finanțată de Uniunea Europeană până în 2027.
În aceste zile, la Universitatea din Hasselt din Belgia, a avut loc și prima întâlnire de lucru la nivelul rectorilor de la universitățile asociate în acest ambițios proiect academic, în cadrul căreia ai fost stabilite principalele direcții de acțiune ale acestui proiect care-și propune să deschidă noi oportuniți de pregătire a viitorilor specialiști europeni în domeniul producției și consumului responsabil al resurselor naturale. La acest eveniment, Universitatea din Petroșani a fost reprezentată de o delegație condusă de rectorul instituției, prof.univ.dr.ing. Sorin Mihai Radu, cel care este, de altfel, semnatar al documentelor de aderare a instituției de învățământ superior din Valea Jiului la EURECA-PRO, ca membru fondator al Consorțiului.
Acesta spune că Universitatea europeană, prin acest proiect denumit EURECA-PRO, înseamnă accesul mai direct la programe de studiu europene, posibilitatea studenților de a învăța minim un an în universități de prestigiu din Germania, Austria, Spania, Polonia și Grecia, perfecționarea cadrelor didactice la aceste universități, dar și o mai bună cunoaștere a universității noastre de către partenerii europeni. ”Toate aceste oportunități au constituit și tema discuțiilor pe care le-am avut cu partenerii noștri, la reuniunea din Belgia, care marchează debutul unei noi etape în activitatea acestui consorțiu academic european și anume EURECA-PRO 2.0, concept care a fost lansat, după cum se știe, la Petroșani, în cadrul serie de evenimente care au marcat cei 75 de ani de activitate a Universității din Petroșani, concept care a fost acceptat de Comisia European și finanțat până în 2027”, spune rectorul Universității din Petroșani, prof.univ.dr.ing. Sorin Mihai Radu.
Acesta reamintește faptul că, pentru Universitatea din Petroșani, integrarea în acest Consorțiu academic european, ca membru fondator, a însemnat și acreditarea specializării de master în limba engleză „Consum și producție responsabilă”, dar și atragerea de studenți din străinătate pentru această specializare, dar și pentru Școala Doctorală. ”Calitatea învățământului nostru superior înseamnă resursa umană (profesori și studenți), dascălii având în acest context nu numai rolul de a transmite cunoștiințe necesare studenților pentru a deveni buni specialiști dar și de a modela caractere, a incita la creație, inițiativă și la munca în echipă. Cu toate aceste condiții realizate, prefigurăm apoi angajabilitatea. Companiile mari sau mici, firmele, societățile de stat, băncile sau societățile de asigurări, au nevoie de specialiști cu aceste calități și competențe, studenții noștrii găsindu-și locuri de muncă în țară sau străinătate intrând în competiție, de la egal la egal cu absolvenții oricărei alte universități din România sau Europa”, spune prof.univ.dr.ing. Sorin Mihai Radu.
În proiectul EURECA-PRO 2.0, alături de Universitatea din Petroșani sunt angajate în parteneriat alte 8 universități europene de prestigiu și anume: Montanuniversität Leoben (din Austria), Technische Universität Bergakademie Freiberg (din Germania), Technical University of Crete (din Grecia), Universidad de León (din Spania), Silesian University of Technology (din Polonia), University of Applied Sciences Mittweida (din Germania), Hasselt University (din Belgia) și Université de Lorraine (din Franța).
Următoarea reuniune de lucru din cadrul EURECA PRO 2.0 va avea loc, în luna aprilie și va fi găzduită tot de Universitatea din Hasselt (Belgia).