Desinație emblematică pe harta turismului istoric, cultural și de divertisment, Castelul Lupilor Transilvania, situat în localitatea hunedoreană Chimindia, pe drumul județean dintre Simeria și Șoimuș, își redeschide porțile pentru public.
Evenimentul este programat pentru data de 1 Martie 2024, odată cu prima zi a primăverii anului 2024, iar turiștii vor putea trece pragul acestui loc de poveste până la finalul anului.
Castelul Lupilor Transilvania este țesut într-o poveste medievală care dateaza din anii 1800. Fereastra istoriei deschide un orizont încărcat cu fantome, unde chiar ofițerii austroungari au folosit castelul pe post de cazarmă. Dincolo de rigiditatea militară lăsată mostenire castelului, priveliștea și arhitectura, aflate într-o armonie perfectă, domina impunător timpul, oferind o oază de liniște în mijlocul unei lumi aflate într-un freamăt continuu. Ca un călăuzitor prin povești cu iz ezoteric, demn de un castel din Transilvania, ghidul turistic vă va purta pe aripile legendelor pline de mistere încâlcite. Veți fi îndrumati aici într-o călătorie prin labirintul narativ al stravechiului castel, unde timpul devine spațiu și istoria se desfășoară într-o simfonie neîntreruptă.
Legenda spune că în vremurile genezei poporului nostru, în locul în care astăzi stă în picioare Castelul Lupilor din Chimindia, sub conducerea marelui Lup Alb, s-au adunat toți lupii din Dacia pentru a stabili strategia de luptă în ajutorul ce aveau să-l dea dacilor în razboiul împotriva romanilor.
Locul de servit masa, martorul fastuoaselor mese bogat încărcate, oferă celor care-i trec pragul senzații unice, scăldate în miros autentic din vremea nobilimii care petrecea în castel. Ca semn de respect și recunoaștere internațională, Castelul Lupilor Transilvania a primit blazonul Ordinis Equestris Vinis Europae (Ordinul Cavalerilor Vinului din Europa), boierul fiind un cunoscut producător viticol, iar crama, pomul vieții, închisoarea vinurilor, uneltele și utilajele curții făurite în căuacia cu peste 250 de piese îi vor uimi chiar și pe mai marii cunoscători.
Tot aici, în curtea Castelului, pe o suprafață care se întinde pe aproximativ 15.000 de metri pătrați, veți descoperi o capodopera unică, formată din 12 gospodarii și biserici în miniatură care reprezintă satul tradițional românesc. Această colecție cu caracter de opere de artă, formată din cele 12 gospodării și biserici tradiționale miniaturale, alese din cele mai frumoase zone folclorice ale României, au fost realizate cu măiestrie de către unicul meșter popular român prezent în Cartea Recordurilor, maestrul Ion Rodoș, declarat Tezaur Viu.
Curtea castelului este totodată un loc perfect pentru petrecerea timpului pentru cei mici, cărora le este pus la dispoziție un loc de joacă acoperit de 400 de metri pătrați, plus alte două topogane gonflabile de aproximativ 10 metri înălțime., dar și multe alte surprize.
Pentru că anul acesta familia administratorului complexului turistic și muzeal machează ”Anul Mulțumirii”, în avanpremiera deschidrii sezonului de la Castelul Lupilor Transilvania, sîmbătă, 24 ianuarieb 2024, de la ora 10,00, aici sunt așteptați toți cei care doresc să se bucure de ”Ziua Porților Deschise”, eveniment dedicat prietenilor și musafirilor castelului. ”Pentru toate lucrurile bune și frumoase de care am avut parte în ultimii ani în viața noastră, am declarat anul 2024, drept anul mulțumirii, aici, la Castelul Lupilor Transilvania. Drept recunoștință, dorim să organizăm o zi specială, pe 24 februarie. O zi în care vă solicit sprijinul, tuturor celor care apreciați deja acest loc sau care doriți să-l descoperiți, pentru a vedea împreună ce și cum mai trebuie să facem pentru ca aici, la Castel, istoria, natura și jocurile pentru copii să se îmbine armonios și să fie conform așteptărilor dumneavoastră. Vă invit, așadar, în această zi specială, să veniți cu copii, nepoți și cu familii de prieteni care nu au avut până acum ocazia să ne viziteze, ca să ne bucurăm împreună de o zi frumoasă, în avanpremiera marii deschideri de la 1 martie 2024 unde, de asemenea, vă așteptăm să fiți alături de noi. Împreună vom scrie povestea anului 2024 la Castelul Lupilor Transilvania”, ne-a spus Beniamin Coțan, administratorul domeniului.
Acesta a mai precizat că anul 2024 va fi unul în care, rând pe rând, multe alte suprize se vor dezvălui în fața oaspeților castelului, pe care proprietarii doresc să-l facă o destinație de neratat pentru toți locuitorii județului Hunedoara, dar și pentru turiștii care vizitează aceste ținuturi de basm și de legendă.