Rând pe rând, terenurile ecologizate ale fostelor exploatări miniere din orașul Uricani își găsesc utilitate, care urmare a planurilor de dezvoltare urbanistică implementate de administrația publică locală condusă de energicul primar Dănuț Buhăescu.
Spre exemplu, dacă pe terenul aferent fostei Mine de la Valea de Brazi a fost amenajat un modern loc de picnic iar, pe o altă suprafață de teren din vecinătate urmează să fie construită, în acest an, ca și componentă a proiectului ”Green Line Valea Jiului”, o stație de încărcare și un garaj pentru autobuzele electrice care vor asigura, din vară, transportul public local în Valea Jiului, pe terenul fostului puț minier din zona centrului vechi al orașului Uricani, acolo unde se află în prezent o capelă și o antenă de comunicații, vor apărea, nu peste mult timp, două noi blocuri de locuințe și o modernă sală de sport polivalentă.
Primarul orașului Uricani, Dănuț Buhăescu spune că lucrează deja de câțiva ani la un proiect urbanistic prin care acest teren, aflat în plin centrul orașului, la marginea DN66A, să fie valorificat la potențialul său real. ”Am căutat fel de fel de soluții pentru a constui ceva pe acest teren afglat în centrul vechi al orașului, care să îmbrace frumos partea dreaptă a sensului de drum către zonele turistice montane din orașul Uricani și care, în același timp, să fie utile pentru cetățenii orașului Uricani. Din fericire, împreună cu echipa de proiecte din cadrul Primăriei orașului Uricani, am găsit o soluție bună și, ceea ce este și mai important, este că am găsit și soluțiile de finanțare pentru a transpune în practică aceeastă soluție. Astfel, am obținut fonduri pentru construcția unor noi blocuri ANL, două la număr, pentru care cred că lucrările vor demara anul acesta, dar și fonduri pentru construcția unei săli de sport polivalente, așa cum este spre exemplu, cea de la Sântămărie Orlea, în județul nostru, obiectiv care va începe tot în acest an”, spune primarul Dănuț Buhăescu.
Fondurile pentru construcția celor două noi blocuri de locuințe de la Uricani au fost obținute de la ANL, iar fondurile pentru7 construcția sălii de sport vin de la Compania Națională pentru Investiții.
În plus, Primăria Uricani a aplicat, pe un alt program de finanțare, de data aceasta din fonduri europene, pentru obținerea banilor necesari eficientizării energetice și modernizării clădirii în care se află capela construită aici, cu câțiva ani în urmă, de Primăria orașului Uricani.
Mai mult, pentru ca acest mini-cartier să fie și unul care să atragă privirile celor care tranzitează orașul Uricani pe DN 66A, zidul de sprijin în lungime de câteva sute de metri care delimitează șoseaua de terenul pe care vor fi realizate construcțiile menționate, va fi și el reabilitat. ”Vom tencui acest zid de sprijin, pentru că ne dorim să-l putem la dispoziția artiștilor pasionați de arta stradală, pentru a realiza acolo un proiect de grafitti art care să constituie încă un punct de reper pentru cei care vizitează orașul nostru”, spune primarul Dănuț Buhăescu.
O altă veste bună pentru uricăneni, dar și pentru turiștii care vizitează acest oraș-stațiune turistică este acela că, după ani buni de corespondență între Primăria orașului Uricani și CNAIR, în bugetul pentru acest an al companiei de drumuri au fost prinși bani pentru modernizarea DN 66A, pe sectorul cuprins între intrarea în orașul Uricani dinspre Lupeni și până la intrarea în localitatea componentă Valea de Brazi. Primarul orașului Uricani, Dănuț Buhăescu spune că modernizarea acestui drum va fi făcută ca la carte, asta însemnând covor nou de asfalt pe toată lungimea, rigole betonate pentru colectarea apelor pluviale, reparații poduri și podețe etc.
Iar acestea sunt doar o mică parte din activitățile investiționale pe care administrația locală de la Uricani le va realiza în acest an. Despre altele, vom vorbi într-un articol viitor.