Consiliul Județean Hunedoara a găzduit, astăzi, ședința Adunării Generale a Asociației Salvital Hunedoara, prin intermediul căreia se derulează primul proiect național de telemedicină și teleconsultații pentru evaluarea stării de sănătate a populației din județul Hunedoara. La întâlnire au fost prezenți 36 din cei 46 de membri fondatori.
Asociația Salvital este prezentă în județul Hunedoara de 18 ani, fiind cea care a implementat și coordonat activitatea serviciului SMURD. Județul Hunedoara a fost al doilea județ după Mureș, unde a funcționat acest serviciu mobil organizat pe module de intervenție în cazuri de primă urgență.
Costel Avram, administratorul public al CJH a reiterat faptul că administrația județeană a fost, este și rămâne un partener al acestei asociații, a cărei utilitate publică a fost pe deplin demonstrată și în activitatea din anul 2023. „Președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, și eu, la rândul meu, salutăm activitatea Salvital și a cadrelor medicale care lucrează în folosul concetățenilor noștri. Caravanele medicale au ajuns în cea mai mare parte a județului și nu pot decât să mă bucur că numeroși hunedoreni, mulți din zone mai greu accesibile, au avut acces la investigații și s-au declarat mulțumiți de ceea ce face Asociația Salvital. Consiliul Județean Hunedoara este, de altfel, principalul susținător al Salvital. Tocmai de aceea ne gândim ca în acest an să dezvoltăm activitatea desfășurată de asociație, ne gândim la niște investiții într-o serie de echipamente medicale pentru a extinde tipurile de investigații care se pot face în cadrul caravanelor sau al campaniilor derulate cu prilejul anumitor evenimente”, a precizat administratorul public al CJ Hunedoara, Costel Avram.
În cursul anului trecut, prin programul de telemedicină și teleconsultații, au fost evaluate 3643 de persoane din județul Hunedoara, număr în creștere față de anii anteriori. Pe lângă activitatea principală de telemedicină, Asociația Salvital organizează cursuri de prim-ajutor în școli și asigură asistența medicală calificată la evenimente cultural-sportive și corporate din județul Hunedoara.
Președintele Asociației Salvital, Petru Mărginean, dr. Ioan Demeter, medicul coordonator al Asociației Salvital, și dr. Mioara Pavel, care s-a alăturat recent acțiunilor Salvital, au subliniat importanța programelor de prevenire și de depistare precoce a afecțiunilor medicale a căror incidență este tot mai crescută și pune presiune pe sistemul sanitar. Petru Mărginean a menționat faptul că Asociația Salvital oferă un serviciu complementar sistemului sanitar, iar investigațiile complexe derulate în cadrul unei singure consultații sunt de un real folos pentru pacient.
În ultimii ani, odată cu schimbarea statutului și a obiectivelor, Asociația Salvital a demarat cu sprijinul CJ Hunedoara, programul de telemedicină și teleconsultații, care se adresează în principal populației din zonele mai izolate, situate la distanțe mari față de policlinici și spitale, comunităților rurale care nu au medic de familie, dar și locuitorilor din orașe.
Consultațiile de care beneficiază pacienții sunt complexe și au rol în depistarea precoce a afecțiunilor din sfera cardiovasculară, respiratorie, a bolilor metabolice (diabet) și, mai nou, a afecțiunilor sistemului osos, prin efectuarea unui test de osteoporoză.