S-a dovedit a fi absolut inspirată ideea organizării unui spectacol folcloric dedicat sărbătorii Dragobetelui – sărbătoarea dragostei la români, ca rod al colaborării dintre Primăria și Consiliul local al municipiului Lupeni și pasionatul profesor de canto-muzică populară, Simona Ionașc.
Găzduit duminică, 25 februarie 2024, în sala mare a Palatului Cultural ”Minerul” din municipiul Lupeni, spectacolul intitulat (cum altfel?) ”Dragobetele sărută fetele” a adus în atenția unui public absolut minunat, cântece de dragoste din zestrea inestimabilă a folclorului românesc din toate marile regiuni ale țării, precum și din frumoasă Țară a Momârlanilor jieni. Piese din repertoriul celor mai mari artiști ai folclorului românesc, de la Maria Tănase și Ileana Sărăroiu, până la Sofia Vicoveanca, Nicolae Furdui Iancu, Maria Butaciu ori Maria Dragomiroiu și încă mulți alții au răsunat din glasurile tinerilor artiști al clasei de canto Simona Ionașc. Deși am mai văzut spectacole ale acestor inimoși tineri, de data aceasta am avut senzația că au cântat nu doar cu glasuri de privighetoare, ci mai ales cu inima deschisă, semn că de Dragobete, dragostea lor pentru muzică și folclor a fost mai profundă.
Aceștia ne-au plimbat, pe aripi de cântece autentice românești, peste tot acolo unde cântecul popular este cartea de vizită a iubitorilor de țară. Am început din Maramureș, ale cărei cântece ne-au fost aduse în atenție de Răzvan Ionașc, Amira Ungur, Cristina Stoi, Antonia Moraru, Anastasia Jitaru, Maria Râpă și Daria Muntean. Apoi am coborât în Banat, cu: Roxana Iacobescu, Simona Jitea, Roxana Vulcu, Daria Ghenea și Ianis Bolosin. De acolo am sărit direct în Oltenia, ale cărei cântece săltărețe s-au bucurat de interpretarea deosebită a tinerilor artiști: Vlad Burlacu, Andreea și Roxana Iacobescu, Alexia Vlaicu, Raisa Șotângă, Antonia Moraru, Anastasia Jitaru și Izabela Ianc. Iar minunatele acorduri ale folclorului moldovenesc au avut, la Lupeni, interpreți precum Maria Râpă și Antonia Moraru, al căror viitor artistic se află deja la intersecția marilor valori ale artei interpretative a folclorului românesc.
Sigur că tradiția Dragobetului, cântecul și jocul atât de drag nouă, tuturor, din Ținutul Momârlanilor s-a bucurat de o atenție specială în acest spectacol cu adevărat de ”Tezaur folcloric”, în recitalurile excepționale ale unor artiști valoroși, precum: Andrei Calotă, Mădălina Străuneanu, Andreea Popa ori ale Ansamblului folcloric ”Junii petrileni” condus de maestrul coregraf Constantin Cigmăian, dar mai ales în emoționantul recital al celei care este nu doar un admirabil dacăl și pasionat culegător de folclori și promotor al foclorului românesc, ci și un valoros artist: Simona Ionașc. Acestora li s-a alăturat și ambasadorul cântecului popular din Vaideenii Olteniei, apreciatul rapsod popular Marius Țugulescu, aflat în premieră pe o scenă de spectacol în municipiul Lupeni.
Iar pentru ca filmul acestui emoționant spectacol folcloric să fie descrie în întregime, dar mai ales pentru a demonstra că pasiunea pentru tradiție și folclor, pentru portul popular și cele mai frumoase cântece ale românilor rămâne la aceleași cote înalte cu fiecare nouă și nouă generație de copii talentați care vin să deslușească tainele muzicii populare la clasa de canto Simona Ionașc, grupul ”Româncuțele” a cucerit, pur și simplu, inimile publicului, odată cu emoționantul lor microrecital artistic.
Prezent la eveniment, primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță s-a declarat absolut încântat de felul în care, sub bagheta profesorului Simona Ionașc, se formează nu doar alte și alte noi generații de tineri iubitori de folclor, ci mai ales noi și valoroși artiști. ”Ceea ce am avut bucuria să vedem în acest spectacol de Dragobete, pe scena Palatului Cultural din Lupeni, a fost un veritabil regal de folclor românesc. Nu pot decât să-i felicit pe acelti tineri artiști minunați, care au crescut cu dragostea pentru cântecul popular românesc șlefuită atât de frumos de doamna profesor Simona Ionașc. O felicit și pe dumneai și-i mulțumesc pentru tot ceea ce face, atât pentru acești copii desoebiți, cât și pentru noi, pentru publicul din municipiul Lupeni, care datorită muncii sale, are parte de asemenea spectacole artistice emoționante. Sigur că noi, Primăria și Consiliul local al municipiului Lupeni o sprijinim și o vom sprijini în continuare, pentru că într-adevăr, merită acest lucru!”, a declarat primarul Lucian Resmeriță.
Adăugând la toate acestea mulțumirea că și la acest spectacol, precum și la alte evenimente similare care deja poartă ”marca” profesorului Simona Ionașc, subsemnatului i-a fost atribuit rolul de amfitrion, închei cu mândria și bucuria de a fi fost parte la un spectacol de Dragobete cu adevărat de… Tezaur folcloric! Felicitări, tuturor!