Participanți în cadrul proiectului european ”Împreună prin cultură în Ținutul Momârlanilor”, derulat de Asociația Ținutul Momârlanilor, au avut ocazia, ca pe lângă cursurile de comunicare și promovare a tradițiilor locale derulate cu sprijinul jurnalistei Adriana Ene, să participe în aceste zile premergătoare debutului Primăverii calendaristice, la un atelier de confecționat mărțișoare.
Împreună cu Claudia Șandu, președintele Asociației Ținutul Momârlanilor, dar și cu alți voluntari înscriși în proiect, aceștia s-au întâlnit la sediul Primăriei orașului Uricani, pus la dispoziție cu generozitate de primarul Dănuț Buhăescu, iar copiii şi adulţii au muncit cu drag, realizând nu mai puțin de 120 de mărțișoare confecționate integral în procedura de manufactură. Rezultatul: realizarea unor mărțișoare tematice tradiționale, colorate, dar în același timp pline de suflet și iubire.
Claudia Șandru spune că, prin această acțiune, creativitatea copiilor a fost explorată la maxim când fiecare şi-a creeat propriile mărțișoare, folosind toate materialele puse la dispoziție, utilizând motricitatea fină. ”Motricitatea fină reprezintă aptitudinea de coordonare şi precizie a mişcărilor şi are o misiune fundamentala în dezvoltarea copiilor. Copiii cu o motricitate fină bine dezvoltată au o gândire și o imaginație sporită, un limbaj dezvoltat conform vârstei și o memorie bună. Din punct de vedere cerebral, dezvoltarea motricitații fine are un impact deosebit de important asupra dezvoltarii creierului, activitatea mâinilor ocupând un fragment întins pe scoarța cerebrală. Adulții au rolul important de a-i ajuta pe copii să își dezvolte motricitatea și de a-i stimula cognitiv. S-a lucrat foarte mult în echipă! Toți participanții la atelier au fost creativi, harnici și mulțumiți de munca lor!”, spune Claudia Șandru, președintele Asociației Ținutul Momârlanilor din orașul Uricani.
În plus, participanții la acest inedit atelier de confecționat mărțișoare, au putut afla și Legenda Mărţişorului, de unde au înțeles ce înseamnă firul alb şi firul roşu din care sunt realizate șnururile atât de specifice mărțișorului tradițional.
Cele 120 de mărțișoare unicat care au fost realizate în cadrul acestui atelier din cadrul proiectului ”Împreună prin cultură în Ținutul Momârlanului” vor ajunge, peste puțin timp, în ziua de 1 martie – ziua Primăverii, la mămicile, bunicile, învățătoarele și profesoarele micilor creatori de frumos.
Cinste lor!