Anul electoral 2024 readuce în atenție o temă, reluată periodic, de oamenii politici, odată cu propunerea declasificării statutului unor localități, în special din Valea Jiului, de la municipiu la oraș sau, după caz, de la oraș la comună.
Tema a fost relansată în spațiul public la Vulcan și la Aninoasa, acolo unde mai mulți politicieni, îndeosebi din Opoziția locală, susțin necesitatea unei astfel de decizii și propun chiar organizarea unor referendumuri pentru consultarea populației, argumentând că declasificarea rangului acestor localități ar avea un impact pozitiv în viața cetățenilor, prin reducerea cuantumului taxelor și impozitelor locale și prin atragerea unor fonduri mai mari la bugetul local, prin diverse programe și proiecte care se adresează acestor tipuri de urbe.
Senatorul Cristian Resmeriță, președintele executiv al Organizației județene PSD Hunedoara avertizează că această temă este una falsă, populistă și chiar contraproductivă pentru perspectivele de dezvoltare ale localităților vizate.
Liderul social-democrat arată că, spre exemplu, chestiunea reducerii valorice a taxelor și impozitelor locale odată cu declasificarea rangului localităților, este o mare minciună! ”Valoarea impozitelor nu este dată de rangul localității. Aceasta este stabilită de Consiliul local, având în vedere, spre exemplu, valoarea imobilului, în cazul impozitului pe locuință. Ori este evident că la noi, valoarea acestui impozit este mult mai mică decât într-un oraș mare, iar acest lucru este un avantaj. Procentul poate fi între 0,2% din valoare și 2% din acea valoare. Impozitele nu sunt stabilite de faptul că o localitate este municipiu, oraș sau comună, ci de valoarea proprietății și de hotărârea de consiliu care stabilește impozitul”, a explicat senatorul Cristian Resmeriță.
În ceea ce privește accesul la finanțările din programele naționale sau europene destinate investițiilor, Cristian Resmeriță arată că declasificarea unei localități este o decizie și mai proastă, pe care doar un om politic fără pic de experiență în administrație publică o poate aduce în atenție. ”În acest moment, faptul că avem municipii cum sunt Lupeni, Vulcan și Petroșani sau orașe cum sunt Petrila, Uricani și Aninosa, constituie pentru aceste comunități un avantaj pentru că, în funcție de acest rang al localităților sunt repartizate fondurile, iar administrațiile locale au acces la resurse financiare mai mari. Mai mult, Petroșaniul, Lupeniul, Vulcanul și Uricaniul au oportunități și mai bune, având inclusiv statutul de stațiune turistică, și implicit, acces la resurse financiare suplimentare, conferite de acest statut. Cu cât ești mai mic și ca organizare, și ca populație, și ca putere financiară, cu atât accesul la proiecte mari este aproape imposibil”, artumentează Cristian Resmeriță.
În opinia acestuia, astfel de teme false, abordate în general de oameni politici fără experiență în administrație, fără alte argumente care să le confere credibilitate în rândul cetățenilor, n u sunt decât niște baloane de săpun, care se vor sparge la fel ca și alte teme de campanie răsuflate, considerate de acesta a fi drept populisme fără succes sau chiar minciuni.