O statistică independentă de cea a Institutului Național de Statistică, realizată în paralel de Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică (DGAMPT) Hunedoara împreună cu Organizația Patronală din Turism Deva-Hunedoara (OPTDHD), relevă faptul că, în anul 2023, în județul Hunedoara au poposit în realitate nu mai puțin de 393.642 turiști, față de cifra de 129.805 turiști, anunțată pe platforma web a INSSE.
”Am colectat date din zonele preponderent turistice ale județului, fără a acoperi în totalitate județul, așă că rezultatele sunt mult mai mici decât realitatea, dar surprinzător, mult mai mari decât datele oficiale INSSE. Zonele acoperite sunt Stațiunile Geoagiu Băi, Vața Băi și Straja, Lacul Cinciș, Țara Hațegului (parțial, doar unitățile de cazare care fac parte din asociația turistică), Parâng, Râușor, zona Orăștie și zona Cetăților Dacice. La nivelul municipiilor Deva și Hunedoara am păstrat datele INSSE, neavând surse de informare centralizată”, informează Radu Barb, director al Direcției Generale de Administrare Monumente și Promovare Turistică a județului Hunedoara.
Acesta a precizat, de asemenea, că în 2023, gradul de ocupare al spațiilor de cazare de la nivelul județului Hunedoara a fost de 24,67%, conform datelor noastre, față de 17,51%, potrivit datelor deținute de INSSE. La capitolul înnoptări, conform datelor colectate și prelucrate de cele două instituții menționate, județul Hunedoara a înregistrat un total de 740.047 nopți petrecute în unitățile de cazare, superior celui prezentat pe site-ul INSSE. La capitolul sosiri, a fost folosit un algoritm de calcul, împărțind numărul înnoptărilor la durata sejurului mediu a județului, care a fost de 1,88 zile.
Radu Barb arată că un capitol aparte inclus în această cercetare statistică a fost numărul de vizitatori înregistrat la obiectivele turistice din județ. ”Cifra este impresionantă și validează mult mai mult datele noastre decât ale INSSE. Astfel, 1.653.484 de persoane au vizitat obiectivele turistice din județul Hunedoara, în 2023. Este mult mai plauzibil ca din 1.652.484 de vizitatori să fi avut aproape 400.000 de turiști în județ, conform datelor noastre, față de puțin peste 100.000 de turiști, cifră comunicată de INSSE. Demersul nostru a avut scopul de a obține o radiografie cât mai aproape de adevăr a turismului din județ. În urma analizei realizate, considerăm că rezultatele noastre sunt mult mai conforme cu patrimoniul și potențialul turistic ale județului Hunedoara”, spune Radu Barb, director al DGAMPT Hunedoara.
La rândul său, Lucian Stanciu, președintele Organizației Patronale din Turism Deva-Hunedoara consideră că atât creșterea numărului de vizitatori, dar și de turiști se datorează și eforturilor realizate de factorii responsabili în direcția modernizării și extinderii rețelelor de utilități, a infrastructurii rutiere și prin crearea de facilități. ”În ultimii ani, Consiliul Județean Hunedoara a investit constant în modernizarea rețelei de drumuri județene, dar și a obiectivelor de patrimoniu pe care le are în proprietate sau le administrează prin intermediul DGAMPT Hunedoara. Ne așteptăm ca numărul turiștilor să crească tot mai mult în următoarea perioadă, ca urmare a demarării unei noi serii de proiecte ce vizează reabilitarea infrastructurii rutiere spre principalele zone turistice ale județului nostru”, a precizat Lucian Stanciu.
În județul Hunedoara, zonele turistice Parâng și Geoagiu Băi sunt atestate ca stațiuni de interes național, în timp ce localitățile Vața de Jos, Straja Lupeni, Uricani, Vulcan, Pui, Sălașu de Sus, Cinciș și Râul de Mori-Râușor sunt clasate ca stațiuni turistice de interes local.