Peste 60 de oameni de teatru, actori, regizori, scenariști, critici de teatru, diverse personalități ale culturii și artei, dar și oameni politici susținători ai acestei artelor spectacolului, dar și mai multe instituții teatrale din Republica Moldova și din România au fost premiați luni, 25 martie 2024, la Chișinău, în avanpremiera Zilei Mondiale a Teatrului, în cadrul celei de-a XXIII-a ediții a Galei Premiile UNITEM.
În rândul celor care s-au bucurat de ”Oscarul” Republicii Moldova s-a numărat și actorul și regizorul Mihai Panaitescu, directorul Teatrului de Artă din Deva. Senatul UNITEM a decis să-i acorde acestuia Premiul de Excelență, în semn de recunoaștere al activității sale de peste două decenii la Teatrul de Artă din Deva, instituție în cadrul căruia au avut loc, în ultimii ani, o serie de colaborări cu lumea teatrului basarabean.
„Sunt emoţionat, sunt onorat că sunt aici şi că am primit acest premiu. Sunt şi fericit, vă mulţumesc tuturor şi la final am să spun un cuvânt – noi nu-l folosim în România, dar e atât de frumos şi atât de emoţionant: vă cuprind!”, a spus Mihai Panaitescu pe scena Teatrului Național ”Satiricus-I.L. Caragiale” din Chișinău, după înmânarea premiului.
Cu o activitate neîntreruptă de 20 de ani la Teatrul de Artă Deva, acesta s-a remarcat prin montări ce au rămas în sufletul spectatorilor cum ar fi : ”Oscar și Tanti Roz” de Eric Emanuel Schmidt, ”O noapte furtunoasă” de I.L. Caragiale, ”Micul Prinț” de Antoine de Saint- Exupery, ”Mafia femeilor” de Aldo Locastro, ”Secretul fericirii” de Al. Popa, ”Nastratin Hogea” de Anton Pann, ”Macbeth” de W. Shakespeare, ”Sicilianul” de Moliere, ”Ce vrăji a mai făcut soția mea” de John Tobias, ”Jerry și câinele” de Edward Albee, ”Contract” de Denis Dinulescu, ”Contracții” de Mike Barlett, ”Zâna trotuarelor” de Ion Dragoi, ”Amor cu repetiții” de Ray Cooney, ”Lysistrata” de Matei Vișniec, ”D-ale carnavalului” de I.L. Caragiale,” Farsele lui Paturini” și multe altele.
Juriul de selecție al Galei Premiilor UNITEM 2024, ediția a XXIII-a, a fost format din actrița Onorina Burlacu-Tănase, președinte al juriului, actorul Constantin Haret și Ana Ghilaș, conferențiar universitar la catedra Studii teatrale, Academia de Muzică Teatru si Arte Plastice.
Juriul de selecție, aprobat prin decizia Senatului UNITEM, a vizionat spectacole montate în teatrele profesioniste din Moldova, în perioada 10 aprilie 2023 – 2 februarie 2024. Până pe 24 martie, juriul final a vizionat și a audiat spectacole nominalizate și a decis, prin vot secret, în seara Galei Premiilor, câștigătorii.
UNITEM este cel mai înalt for profesional de reprezentare al instituțiilor teatrale și personalităților din lumea teatrului în Republica Moldova. Acest for este condus de reputatul regizor Alexandru Grecu, directorul Teatrului Național ”Satiricus-I.L. Caragiale” din Chișinău. Numele acestuia este binecunoscut publicului din județul Hunedoara, după colaborările pe care le-a avut la Teatrul Dramatic ”I.D. Sîrbu” din Petroșani și la Teatrul de Artă din Deva, unde a montat, în ultimii ani, o serie de spectacole de teatru care s-au bucurat de un succes deosebit în rândul publicului.