Este mai mult decât evident faptul că problema poluării cu deșeuri din plastic dar și de altă natură, a devenit una dintre cele mai mari de pe întregul mapamond. Probemele globale se rezolvă întotdeauna cu soluții locale.
Este și crezul cu care au pornit la drum, într-un nou proiect finanțat prin AFCN un grup de tineri ingenioși și implicați din Petroșani și București, grupați în cadrul Asociației Urban Lab din Valea Jiului și Asociației Macaia din București. Proiectul își propune să atragă atenția asupra acestui subiect spinos pe c are-l reprezintă poluarea mediului înconjurător, în cel mai frumos mod cu putință: prin artă.
Conferința de deschidere a proiectului, intitulat ”Laborator de arte și ecologie” a avut loc marți, 26 martie 2024, la sala ARTElier a Teatrului Dramatic ”I.D. Sîrbu”, în prezența echipei de proiect dar și a unui public numeros, interesat de această temă.
Potrivit managerului de proiect Bogdan Popa, obiectivele vizate constau în reimaginarea peisajului cultutral-natural-urban din Petroșani, creșterea preocupării locuitorilor pentru mediul poluat, creșterea participării la practivi de sustenabilitate și implicarea activă a comunității, îndeosebi a tinerilor (elevi, studenți) prij diferite forme de artă: artă performativă, artă fotografică, artă teatrală, artă plastică, creație manuală etc. ”Ne propunem, în cadrul acestui proiect, activarea comunității locale din Valea Jiului printr-un laborator de arte și ecologie. În cadrul acestui prooiect vom organiza 5 tururi exploratorii, un traseu ecoperformativ, 5 ateliere/traininguri artistice, 2 fotoserii, 1 creație soundart, 1 eveniment final imersiv. ne dorim ca în final să reușim o schimbare treptată a mentalității asupra problematicilor generate de poluare, dar și o manifestare a creativității oamenilor, ca răspuns la problemele de mediu și, desigur, ne dorim ca orașul să redevină o sursă angrenantă de participare la viața socială”, a declarat Bogdan Toma, reprezentant al Asociației Urban Lab.
Despre activitățile care se vor derula în cele 5 ateliere de artă dezvoltate, în următoarele luni în cadrul acestui proiect, au vorbit chiar artiștii care le vor susține și coordona, respectiv: actrița Bianca Holobuț, artistul plastic Cristian Sergiu Ianza, artistul fotograf Vlad Adrian Ursu, artistul plastic Paul Șerban și artistul fotograf Gabriela Vlahbei.
Acestora li s-au alăturat, ca vorbitori la sesiunea de dezbateri din cadrul conferinței de deschidere a proiectului, reprezentații unora dintre partenerii în implementarea acestuia, precum actrița Irina Bodea-Radu, managerul teatrului din Petroșani și prof.dr. Mihaela Marița – directorul Liceului Tehnologic ”Dimitrie Leonida” din Petroșani.
Din echipa de proiect mai fac parte: arhitectul Mihai Danciu, geologul Octavian Andone, actorul Răzvan Omotă, graficianul Cătălin Dobrean, peisagistul Andrada Spafiu, copywriterul Andrei Kalman, ecoperformerul Alina Tofan, asistentul de proiect Daria Pogan și specialistul în comunicare Ioana Buraga.
Parteneri în cadrul acestui proiect sunt: Asociația ”Urban Lab” Petroșani, Asociația Macaia București, Teatrul Dramatic ”I.D. Sîrbu”, Universitatea din Petroșani, Liga Studenților Universitatea din Petroșani (UPSU), Coaliția Valea Jiului Implicată, Asociația de pe Vale, Colegiul Național ”Mihai Eminescu”, Liceul Tehnologic ”Dimitrie Leonida”.
Georgiana Vlahbei, artist vizual și facilitator de ateliere în cadrul proiectului ”Ecolab-Plastic Art Persormance collective”, reprezentat al Asociației Macaia din București apreciză că ”dacă este practic aproape imposibil să eliminăm plasticul din arealul în care trăim, din viața noastră, atunci în mod categoric, prin astfel de inițiative cultural cu impact social și educațional, putem duce acest element din natură în galeriile de artă, acolo unde impactul vizual nu este nici poluant și nici nociv, ci dimpotrivă!”
Proiectul ”Laborarorului de arte și ecologie” de la Petroșani se va derula în perioada martie-noiembrie 2024.