Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului recomandă turiștilor români și celor care vizitează România să includă pe lista destinațiilor de turism, o serie de obiective reprezentative aflate în patrimoniul turistic al județului Hunedoara.
Într-o postare pe propria pagină de facebook, reprezentanții Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului arată că România a fost de nenumărate ori considerată „platoul” ideal de filmare de către regizori celebri, iar județul Hunedoara a fost selectat de mai mulți producători străini pentru aspectul său pitoresc. Un astfel de loc de poveste din Hunedoara este Castelul Corvinilor, unde s-au filmat pelicule precum: Royal Hearts, The Nun și Ghost Rider- Spirit of Vengeance.
”Castelul Corvinilor este cel mai reprezentativ monument de arhitectură militară din secolul al XV-lea din estul Europei. Această capodoperă arhitectonică a fost edificată de una dintre cele mai marcate personalităţi ale Evului Mediu european, Ioan de Hunedoara. Cea mai veche cetate de la Hunedoara este datată la începutul secolului al XV-lea, când se produce ascensiunea unei familii nobiliare locale. Reprezentantul acesteia, Voicu Corvin (tatăl lui Ioan de Hunedoara cunoscut și ca Ioan Corvin), primește în anul 1409 de la regele Ungariei Sigismund de Luxemburg o posesiune în continuă extindere pe tot parcursul secolului al XV-lea”, se arată în recomandarea ministerului de resort.
De asemenea, MEAT precizează totodată, că în anul 2020 a fost recunoscută ruta „Judeţul Hunedoara – Din inima Daciei până în vatra străveche a pământului românesc” drept rută cultural turistică dezvoltată pe plan regional. Această rută se întinde pe o distanţă de 198 de km și include obiective istorice precum:
- Sarmizegetusa Regia, prima capi¬tală a Daciei
- Ulpia Traiana Sarmizegetusa, capitala Daciei ridicată de romani
- Castelului Corvinilor, cea mai mare construcție medievală din România cu funcționalitate atât civilă, cât și militară
- Cetatea Deva, construită la mijlocul secolului al XIII-lea pe Dealul Cetății
- Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane, clădire monument istoric în care se află (palatul Magna Curia, sau castelul Bethlen) este cea mai veche din Deva (municipiul de reședință al județului Hunedoara)
- Panteonul Moţilor de la Ţebea, complex de monumente ce omagiază lupta moților împotriva nedreptăților sociale pentru eliberare și pentru unitatea națională.
Coordonatorii sectorului de turism din Românial, la niver guvernamental arată, de asemenea că Mănăstirea Prislop face parte din călătoria turiștilor ecumenici prin județul Hunedoara, acest edificiu fiind un simbol al pelerinajului ortodox și al rugăciunii. Situată în apropierea localității Silvașu de Sus, această mănăstire este încărcată de tradiție, iar pelerini din toate colțurile țării vin aici pentru a simți liniștea și pacea din acest loc binecuvântat.
Vizitați județul Hunedoara, un județ cât o țară!