La 18 aprilie, în fiecare an, este sărbătorită Ziua Internaţională a Monumentelor şi a Siturilor, această sărbătoare fiind decisă în Comitetul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor – ICOMOS care a stabilit această dată în 1982,când a fost adoptată o decizie în acest scop în cadrul celei de-a 22-a Conferinţe Generale a UNESCO.
În acest an, DGAMPT Hunedoara va marca „Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor”, prin organizarea de evenimente în două dintre obiectivele aflate în administrarea instituției, și anume situl arheologic Sarmizegetusa Regia și Complexul de Monumente Țebea, la care vor participa peste 200 de elevi din unitățile școlare din județul Hunedoara. ”Sărbătorim împreună Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor, zi dedicată celebrării şi promovării patrimoniului cultural, reprezentând totodată o oportunitate de a atrage atenţia asupra diversităţii, a relevanţei acestuia, dar şi asupra vulnerabilităţii sale”, a declarat Radu Barb, director al DGAMPT Hunedoara.
Sarmizegetusa Regia – Monument de patrimoniu UNESCO, este înscrisă în Lista Monumentelor Istorice din Romania. Aceasta este situată în inima Munților Șureanu, la altitudinea de aproximativ 1000 m, pe promontoriul de deal numit „Piciorul Muncelului”. Integrată într-un sistem de apărare ingenios gândit, Sarmizegetusa Regia era protejată de alte fortificații puternice ridicate pe înălțimi dominante, dispuse în jurul capitalei de pe Dealul Grădiștii. Istoria așezării antice se încheie brusc, la începutul secolului al II-lea d. Hr. odată cu războaiele daco-romane din 101-102 d. Hr. și 105-106 d. Hr. în urma cărora o parte din Regatul Dacic va fi integrată în Imperiul Roman.
Complexul de Monumente Țebea este situat pe DN 76 Deva – Oradea și poate fi vizitat pe tot parcursul anului. Localitatea Țebea, din comuna Baia de Criș, se numără printre locurile pline de istorie și legendă din județul Hunedoara. Atestată documentar încă din anul 1427, localitatea Țebea adăpostește mai multe obiective reprezentative pentru evenimentele istorice petrecute în contextul luptei moților împotriva nedreptăților sociale și economice, pentru eliberare și unitate națională. Mai exact, în cimitirul satului, cunoscut și sub denumirea de Complexul de Monumente Țebea, se află mormintele lui Avram Iancu, conducător al Revoluției române din Transilvania de la 1848-1849 și al armatei populare din Transilvania, Ioan Buteanu și Simeon Groza, ambii membri importanți ai Revoluției de la 1848-1849, morminte și cruci comemorative ale eroilor din Războiul de Independență al României, din Primul Război Mondial și cel de-al Doilea Război Mondial.
În cadrul Complexul de Monumente Țebea se află și Gorunul lui Horea, cu o vechime de aproximativ 400 de ani, sub care, conform legendei, Horea a chemat la luptă oamenii din zonă în anul 1784, dar și alți goruni plantați de personalități marcante ale istoriei României moderne: Regele Ferdinand I, Regina Maria sau Generalul Henri Mathias Berthelot.
Cu prilejul Zilei Internaţionale a Monumentelor şi a Siturilor, în data de 18 aprilie 2024, intrarea copiilor în situl arheologic Sarmizegetusa Regia și în Complexul de Monumente Țebea va fi GRATUITĂ!