Un pe cât de inedit, pe atât de binevenit proiect derulat de Claudia Șandru, președintele Asociației Ținutul Momârlanilor, cu sprijinul Primăriei orașului Uricani, le-a oferit copiilor și tinerilor din Uricani, participanți în proiectul european ”Împreună prin cultură în Ținutul Momârlanilor”, oportunitatea de a participa la o mini-tabără culturală de 4 zile în Capitala României.
Programul pe care Claudia Șandru l-a întocmit pentru această prospecțiune culturală a puilor de momârlani din Uricani a fost unul în care copiii au putut descoperi repere ale istoriei, culturii și artei, tradițiilor și arhitecturii Bucureștiului.
Încă din prima zi, copiii au putut vedea nu doar clădirea despre care arhitectul Ion Mincu, spune că este cea mai frumoasă din tot Bucureștiul, ci și comorile din interiorul Băncii Naționale a României unde au aflat că aici funcționează unica instituție autorizată să emită însemne monetare sub formă de bancnote și monede, ca mijloace legale de plată, pe teritoriul României. Claudia Șandru precizează că aici, copiii au văzut și au atins lingouri de aur adevărate și au descoperit cât de bogată este țara noastră prin zăcămintele de aur pe care încă le avem. În plus, au primit și cadouri din partea BNR pentru interesul lor față de acest obiectiv cultural și economic de mare însemnătate al României.
O altă experiență fascinantă pentru ei a fost intrarea în una din cele mai frumoase librării din România, Cărturești Carusel ori plimbările pe Calea Victoriei și descoperirea pe traseu a emblematicelor clădiri naționale precum sediul CEC, Muzeul Național de Istorie, Hanul lui Manuc, Palatul Victoria, Palatul Parlamentului, Palatul Cotroceni ș.a.m.d.
O și mai frumoasă surpriză a fost reîntâlnirea cu Adriana Ene, jurnalista de la care au învățat, în atelierele organizate în cadrul proiectului ”Împreună prin cultură în Ținutul Momârlanilor”, tehnicile storrytelling-ului și promovării, iar bucuria revederii a fost dublată și de invitația de a participa în direct la emisiunea ”Bucuria Poveștilor” de la Radio Trinitas.
Cea de-a doua zi a taberei de cultură de la București a debutat cu vizita la cel mai îndrăgit muzeu al tuturor copiilor: Muzeul National de Istorie Naturală ”Grigore Antipa”. Copiii au aflat aici ce sunt dioramele și au acumulat extem de multe informații care le vor folosi la școală, dar mai ales și-au îmbogățit cultura generală cu numele și faptele unor români de excepție: Grigore Antopa și Emil Racoviță.
A urmat apoi vizitarea altor monumente de arhitectură încântătoare și a unor locuri cu rezonanță în istoria și civilizația națiunii române: Ateneul Român, Biblioteca Central Universitară, Muzeul Național de Artă, Cercul Militar, Teatrul Odeon, Teatrul Național ”I.L. Caragiale”, iar mai apoi, au călătorit cu metroul bucureștean până în cel mai frumos parc de distracții din țara noastră.
Cea de-a treia zi a vizitei le-a adus micilor uricăneni, dar și însoțitorilor acestora, emoția participării la slujba Sfintei Liturghii de la Catedrala Patriarhală, ctitorie a voievodului Ţării Româneşti, Constantin Şerban Basarab. Copiii au aflat aici și că, la 13 iulie 1774, mitropolitul Grigorie al II-lea (1760-1787) aducea în catedrală, din satul Basarabi, de pe malul drept al Dunării, moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou, care au fost așezate într-o superbă raclă de argint, precum și că Sfântul Dimitrie cel Nou este patronul spiritual al orașului București, iar ziua sa de prăznuire este 27 octombrie.
Un alt moment emoționant a fost și vizita la Biserica Sfântul Ilie-Rahova care este una din cele opt biserici translate în timpul regimului comunist, unde au fost așteptați de Părintele Diacon Andrei Hlandan care le-a povestit copiilor istoria bisericii, faptul că frescele au fost executate în 1874 de celebrul pictor Gheorghe Tattarescu și multe alte lucruri interesante, iar băieții au avut privilegiul de a intra în Sfântul Altar unde le-a fost explicat ce se află acolo. Periplul ecumenic a inclus o vizită și la Biserica Domnița Bălașa, o altă bijuterie arhitectonică a Bucureștiului, construită în anii 1881 – 1885, în stil neoromantic și neobizantin.
Vizitele la Palatul Parlamentului și, mai apoi, la Muzeul satului ”Dimitrie Gusti” au completat încă o fgascinantă zi în Capitala României. La Muzeul satului, micii momârlani ai Uricaniului au avut surpriza de a descoperi, în fascinanta lume a satului românesc tradițional și un colț familial, în spațiul expozițional rezervat Casei de la Câmpu lui Neag, adusă aici în 1957 chiar din acest emblematic sat momârlănesc al Uricaniului. Drept mulțumire pentru această cinste adusă satului lor, copiii au cântat aici ”Imnul momârlanilor”, iar mini-conecrtul folcloric a fost dublat de recitalul profesorului Andrei Calotă, apreciat artist al Ținutului Momârlanilor, al cărui glas a răsunat în ocolul casei unde cândva își desfășura activitatea familia momârlanului Cărpineanu Nistor din Câmpu lui Neag.
În ultima zi a lecției de istorie și cultură în Capitală, copiii din Uricani au vizitat Palatul Patriarhiei unde părintele diacon Andrei Costache le-a vorbit despre istoria acestui loc unde, la 24 ianuarie 1859, s-a votat actul Unirii Munteniei cu Moldova şi alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Principatelor Române. Și tot aici, oaspeții au susținut un frumos program artistic, îmbrăcați în frumoasele straie populare ale momârlanilor, instantanee din acest program fiind înregistrate pentru emisiunile de Paște ale radioului și televiziunii creștine Trinitas.
Părerea unanimă a copiilor participanți la tabăra ”Împreună prin cultură, la București” a fost aceea că experiența acumulată aici a fost echivalentul unor lecții deschise în care, chiar dacă au mers pe jos mai bine de 10 km, locurile vizitate și informațiile adunate în acest periplu cultural-educațional, le vor fi de folos o viață întreagă.