Muzeul Civilizației Dacice și Romane în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României prezintă o expoziție inedită în anul bicentenarului Avram Iancu, dedicată Crăișorului Munților.
Expoziția organizată la sediul din Deva al Muzeului Civilizației Dacice și Romane este un eveniment cultural care se adresează vizitatorilor de orice vârstă. Intitulată ”Omagiu. Avram Iancu. 200 de ani de la naștere”, expoziția va fi vernisată joi, 25 aprilie 2024, ora 12:00, Palatul Magna Curia, Deva și va rămâne deschisă pentru public în perioada 25 aprilie 2024 – 14 iulie 2024.
Narațiunea expozițională își propune să aducă în atenția publicului o serie de bunuri culturale din patrimoniul a două instituții muzeale de prestigiu: Muzeul Civilizației Dacice și Romane și Muzeul Național de Istorie a României. Toate acestea evocă personalitatea lui Avram Iancu, precum și pe cele ale conducătorilor revoluționari care i-au stat alături. Între personalitățile istorice care au participat la evenimentele revoluționare din anii 1848-1849 se numără: Ioan Dobra, Nicolae Solomon, Simion Balint, Alesandru Papiu Ilarian, August Treboniu Laurian, Andrei Șaguna sau George Barițiu.
În cadrul expoziției pot fi admirate obiecte de o certă valoare istorică precum tablouri, gravuri, arme, documente, fotografii, cărți vechi, sigilii ș.a., care compun o secvență din atmosfera epocii în care a trăit ,,Crăișorul Munților” – Avram Iancu. El a luptat pentru națiunea română, a devenit personalitatea istorică, legenda și eroul pe care îl omagiem astăzi.