În deschiderea unei noi reprezentanții a spectacolului ”Interludii” de Eurgen O’Neill, în regia Alexander Hausvater (oferit, de data aceasta gratuit publicului din județul Hunedoara!), Teatrul de Artă din Deva a fost ”scena” unui scurt moment festiv, prilejuit de aniversarea a 113 ani de la prima reprezentație de teatru care a avut loc în cadrul acestui eedificiu cultural din municipiul rețședință de județ.
La ceremonie au participat, alături de spectatori, actorii teatrului condus de regizorul și actorul Mihai Panaitescu, dar și o seamă de oameni de cultură și artă care, împreună cu conducerea Consiliului județean Hunedoara, instituție care patronează în prezent activitatea teatrului din Deva, au evidențiat rolul teatrului în viața comunității locale. Directorul Teatrului de Artă din Deva, Mihai Panaitescu, împreună cu președintele Consiliului județean Hunedoara, Laurențiu Nistor au dezvelit o placă aniversară care a fost amplasată pe frontispiciul clădirii teatrului.
”Teatrul de Artă Deva, aflat în subordinea Consiliului Județean Hunedoara, păstrează o istorie bogată, astăzi fiind nu doar un simbol al culturii locale, ci și un loc al întâlnirii, al educației și al inspirației pentru întreaga comunitate. Sunt mândru de tot ceea ce a realizat Teatrul de Artă din Deva, o instituție de cultură care se va bucura de toată susținerea noastră și pe viitor. La mulți ani tuturor artiștilor, angajaților, felicitări conducerii instituției și mulțumiri publicului fără de care acest teatru nu ar putea exista”, a spus, cu acest prilej, Laurențiu Nistor președintele CJH.
În urmă cu 113 ani, Teatrul de Artă Deva era cunoscut sub numele de Teatrul Orășenesc (Városi Színház). Orașul Deva făcea parte la vremea respectivă din comitatul Hunedoarei, Imperiul Austro-Ungar.
Pe locul fostului local Redut, demolat în 1910, s-a ridicat în nici doi ani clădirea care, în prezent, găzduiește Teatrul de Artă din Deva. La vremea respectivă, majoritatea fondurilor pentru lucrări au provenit din donații publice. Clădirea a fost edificată în stilul Art Nouveau maghiar de inspirație Secession vienez. Aceasta capodopera arhitecturală, aflată astăzi pe lista monumentelor istorice, a fost proiectată de celebrul cuplu de arhitecți Komor Marcell și Dezső Jakab, specializați în construcția de sinagogi și săli de concerte în toată Europa.
În 23 aprilie 1911 clădirea a fost dată în folosință ca Teatru Orășenesc (Színház), când în sala de spectacole a fost prezentat spectacolul lui Váradi Antal, intitulat Prologul. După aceea, a fost interpretată opereta Obsitos, de Emerich Kalman. De menționat este și faptul că, pentru o vreme, a funcționat ca și cinematograf cu numele Urania, unde au rulat primele filme mute din Comitatul Hunedoarei.
De-a lungul timpului, instituția de cultură a avut mai multe denumiri, în diferitele etape ale existenței sale: Teatrul Orășenesc, Ansamblul de Cântice și Dansuri, Teatrul de Estradă, Teatrul Arta, Teatrul de Stat de Estradă, Teatrul de Revistă, Teatrul de Artă Dramatică, Teatrul Municipal Deva, Teatrul Județean Hunedoara și, în prezent, Teatrul de Artă Deva.
Astăzi, teatrul are 400 de locuri, este teatru de repertoriu cu o trupă de actori permanentă și cu dotări tehnice demne de vremurile pe care le trăim, dar și cu un palmares impresionant de producții proprii din dramaturgia contemporană și clasică (130 de producții în ultimii 13 ani).
”Mulțumim tuturor celor care ne-au onorat cu prezența la evenimentul cultural “ 113 ani de la primul spectacol la Teatrul Orășenesc Deva (Vàrosi Szìnhàz) Comitatul Hunedoarei, Imperiul Austro-Ungar” și celor care au contribuit la întreaga activitate a Teatrului de Artă Deva în toți acești ani”, a concluizionat emoția acestui eveniment aniversar, Mihai Panaitescu, directorul Teatrului de Artă din Deva.