Sărbătorit recent, la împlinirea vârstei de 100 de ani, veteranul de război Tudor Gheorghe s-a bucurat din nou de atenția cuvenită, atât din partea Primăriei și Consiliului local al municipiului Lupeni, cât și a Asociației Naționale ”Cultul Eroilor-Regina Maria”, filiala județului Hunedoara și ai Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere din Valea Jiului, în cadrul unei ceremonii publice în care acesta a primit însemnele potrivite gradului său de maior (r) al Armatei Române și uniforma militară corespunzătoare acestui grad. Uniforma militară dăruită mr.(r) Tudor Gheorghe a fost oferită de col. Doru Posuș, cunoscut colecționar de efecte militare. Tot acesta a intonat în cadrul evenimentului câteva dintre cele mai cunoscute cântece patriotice românești.
Din partea Bisericii Ortodoxe Române, veteranul de război Tudor Gheorghe a primit o icoană sfințită a Sfântului Mucenic Gheorghe, apărător al credinței creștine.
Pentru acest ceremonial, mr.(r) Tudor Gheorghe a ales ca loc de desfășurare ”Cimitirul Eroilor” din municipiul Lupeni, în semn de respect față de toți camarazii săi, care și-au dat viața pe fronturile bătăliilor din marile conflagrații mondiale ale secolului XX.
Ioan Dorel Șchiopu, președintele A.N. ”Cultul Eroilor-Regina Maria” a reamintit faptul că Ziua Veteranilor de Război a fost instituită în România încă din 1902, de către Regela Carol I, prin Înaltul Decret care a instituit titlul de „veteran de război”, în conformitate cu Convenţia Statelor Europene de la Geneva, în onoarea ostaşilor care au luptat în Războiului de Independenţă (1877-1878) al României. ”În semn de recunoaştere a meritelor pentru apărarea independenţei, suveranităţii, integrităţii teritoriale şi a intereselor României, ziua de 29 aprilie a fost aleasă pentru a-i cinsti pe veteranii de război, pe toți cei care au luptat în războaiele care au brăzdat istoria noastră. Decizia i-a aparținut Regelui Carol I, cel care și-a făcut coroana regală din oțelul unui tun capturat la Plevna”, a spus Dorel Șchiopu.
Acesta a arătat de asemenea că faptul că, în prezent, avem la Lupeni un veteran de război în viață, un om care a luptat cu arma în mâini în cel de-al Doilea Război Mondial, pentru țara și națiunea sa, este o minune în viață! ”Veteranul nostru, Tudor Gheorghe este el însuși o veritabilă lecție de istorie și de eroism. Este un om cu atât mai important cu cât a prins războiul pe ambele fronturi ale sale: atât în Est, contra Uniunii Societice, cât și în Vest, contra Germaniei hitleriste, după ce Armata Română a întors armele, în august 1944”, a arătat Dorel Șchiopu.
Premiat recent, la aniversarea celor 100 de ani de viață, veteranul de război Tudor Gheorghe s-a bucurat și cu acest prilej de atenția administrației publice locale. Primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță, a reliefat faptul că mr.(r) Tudor Gheorghe, ultimul veteran de război al Văii Jiului, care este, totodată, cetățean de onoare al municipiului Lupeni este parte din istoria națiunii române. ”Ne bucurăm că, la 100 de ani, îl avem între noi, sănătos, pe picioarele lui, pe domnul Tudor Gheorghe. Este un om cu care ne mândrim, este un erou pe care-l onorăm și-l sărbătorim așa cum se cuvine în astfel de ceremonii care definesc momente emblematice din istoria României. Aprecierile noastre sunt mari pentru mr.(r) Tudor Gheorghe, la fel cu omagiul pe care-l dăm și celorlalți veterani de război care au trecut în eternitate constituie elemente definitorii pentru noi toți. Avem datoria de a păstra mereu vie flacăra acestor oameni bravi, a acestor oameni cărora le datorăm vremurile de pace și libertate pe care le trăim astăzi cu toții. Onor veteranilor de război, onor veteranului nostru mr.(r) Tudor Gheorghe”, a spus, la rândul său, Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.
Mr. (r) Tudor Gheorghe, ultimul veteran de război, face parte din plutonul de onoare ale celor 699 de veterani de război ai României care mai sunt în viață.