Potrivit tradiției populare din regiunea Văii Jiului, imediat după Paște, momârlanii dau startul nedeilor. Obiceiurile strămoșești îi conduc la origini pe momârlanii din Valea Jiului, iar în zonele rurale ale Petrilei obiceiul mai păstrează încă patina timpurilor de odinioară.
Bunăoară, încă din duminica Paștelui, în satele petrilene Jieț, Taia, Andronești, Cimpa, momârlanii s-au adunat pentru nedeie, la chemarea celor mai gospodari dintre săteni, dar și a autorităților locale, care sprijină fără rezerve evenimentele de tradiție ale comunității.
”Și în acest an, ca în fiecare an, continuă tradițiile în localitățile aparținătoare orașului Petrila. Astfel, suntem cu toții invitați la nedeile din săptămâna Paștelui, organizate cu ajutorul locuitorilor din zonele rurale petrilene, a momârlanilor. Aceștia au pregătit, după datină, ceaune cu tocană din carne de oaie, ceaune cu păsat din porumb cu brânză și ceaune cu varză cu carne. Pentru prepararea mâncării, fiecare locuitor din zonă a contribuit cu câte ceva, important de precizat fiind faptul că toate bucatele sunt din producția lor proprie. După
prepararea mâncărurilor pentru nedeie, preotul satului slujește masa, apoi oamenii servesc masa și se bucură de momente frumoase petrecute în comunitate”, ne spune Vasile Jurca, primarul orașului Petrila, care nu este deloc străin de aceste tradiții momârlănești, fiind chiar unul dintre organizatori.
După ce momârlanii degustă mâncarea tradițională, aceștia ies la joc, atmosfera de bună dispoziție fiind asigurată de artiști locali ai ansamblurilor folclorice care activează cu succes în comunitățile momârlanilor din Valea Jiului.
Specificul acestor nedei este dezvoltarea relațiilor dintre oameni, pentru că aici oamenii povestesc lucruri legate de agricultură și oierit, cum au trecut de perioada iernii sau chiar câte animale s-au născut de la începutul anului. Localnicii ciocnesc ouă roșii, dezvoltând o adevărată competiție între ei.
Nedeile petrilene vor continua și în perioada următoare, culminând cu Nedeia din Poiana Muierii, una dintre cele mai cunoscute și apreciate manifestări populare de acest gen din România. Tot în aceste zile au loc nedei tradiționale și în zonele rurale ale municipiilor Petroșani și Vulcan, dar și în comunitățile de momârlani de la Uricani, Lupeni sau Aninoasa.
Fotografii realizate de Dan Gavrilă