Nu doar provocările generate de criza energetică, ci mai ales trendul european și mondial privind trecerea la utilizarea, la scară globală, a resurselor de energie regenerabilă, nepoluantă constituie teme de interes pentru autoritățile publice locale care tratează cu seriozitate aceste chestiuni care, la prima vedere, par a fi încă de domeniul științifico-fantastic.
La Uricani, preocupările în ceea ce privește valorificarea energiei regenerabile au apărut cu mulți ani în urmă, la scurt timp după ce industria minieră a devenit și în această localitate, doar un capitol din istoria orașului. Primarul orașului Uricani, Dănuț Buhăescu a înțeles că viitorul localității pe care o conduce este strâns legat de dezvoltarea turismului, iar acest lucru presupune, printre altele, scăderea oricărui factor de poluare a mediului înconjurător. Este și motivul pentru care, având în vedere și recomandările din ghidurile de finanțare a unor proiecte de investiții care pot fi realizate în diverse programe europene, primarul Dănuț Buhăescu a solicitat echipei de proiecte din cadrul aparatului funcționăresc al Primăriei să includă, în toate proiectele elaborate în vederea accesării de fonduri europene, acolo unde este cazul, o componentă privind realizarea de investiții pentru valorificarea energiei verzi.
”Spre exemplu, față de proiectele din programele europene anterioare cu care am reușit să reabilităm termic o serie de blocuri de pe raza orașului Uricani, în noul pachet de proiecte accesate în cadrul pe care l-am depus deja pe PNRR care cuprind reabilitarea unor blocuri de locuințe, dar și în cele pe care le vom depune pe alte programe de finanțare, am prevăzut o serie de lucrări care vor garanta nu doar creșterea eficienței energetice a acestora, ci și costuri mai mici la energie pentru cetățeni și acces la resurse de energie verde. Locatarii vor beneficia, după finalizarea acestor investiții, de o creștere a gradului de eficiență energetică de la 40% la 60%. Asta înseamnă că pe lângă utilizarea unor materiale de clasă energetică mai mare pentru termoizolarea blocurilor, vor fi realizate și o serie de lucrări precum reparații la nivelul la nivelul șarpantei, înlocuirea învelitorii; reparații ale zonelor de tencuială degradate și refacerea finisajelor, înlocuirea tâmplăriei (ferestre, balcoane și uși) exterioare cu tâmplărie termoizolantă performantă; reparații asupra sistemului existent de jgheaburi și burlane; reparații ale trotuarelor din jurul clădirilor; – achiziția și montarea unui sistem de panouri fotovoltaice complet echipat + înlocuirea sistemului de iluminat din casa scării cu unul de tip LED, instalarea de stații de încărcare pentru vehiculele electrice (cu putere peste 22 kW) cu două puncte de încărcare per stație la fiecare 2500 mp arie desfășurată renovată”, a declarat primarul Dănuț Buhăescu.
Similar, o serie de alte proiecte de investiții ale administrației publice locale vizează asigurarea la surse de energie regenerabilă. ”Încă din anul 2022, am început să montăm pe raza orașului Uricani, primii stâlpi de iluminat public cu panouri solare, care vor asigura o reducere a costurilor pe care le plătim acum pentru iluminatul stradal. Avem în vedere, de asemenea, montarea de panouri fotovoltaice la sediul Primăriei, unde implementăm acum un proiect de reabilitare a clădirii, tot cu fonduri europene nerambursabile. Avem în vedere montarea de panouri fotovoltaice la școli și grădinițe, dar și la alte instituții publice.”, spune primarul Dănuț Buhăescu.
Acesta spune că pentru acoperirea parțială a fcturilor la energia electrică pentru iluminatul public, a fost realizat deja un mini-parc de panouri fotovoltaice pe Aleea Muncii, urmând ca un altul să fie realizat la Valea de Brazi. Și în ceea ce privește proiectele de anvergură prin care municipalitatea din Uricani vrea să relanseze economia locală și turismul, au fiecare în parte, o componentă de utilizare la capacitate maximă a resurselor de energie regenerabilă.
Din fericire, toate aceste idei privind valorificarea resurselor de energie verde sunt acum în deplină concordanță cu cerințele din ghidurile de finanțare a majorității axelor din programele derulate de Uniunea Europeană și câștigă tot mai mult teren și în cele ale programelor naționale de investiții derulate prin intermediul Guvernului României. Iar primarul orașului Uricani spune că, împreună cu echipa sa din cadrul Primăriei Uricani, este pregătit pentru a valorifica la maxim aceste oportunități astfel încât, cine știe?, poate nu peste mulți ani, orașul Uricani să se poată mândri cu faptul că este nu doar realmente un oraș turistic verde, ci și unul independent din punct de vedere energetic.