Cu sau fără campanie electorală, cele mai multe dintre lucrările de infrastrcutură edilitară au priuns avânt în această lună mai în care, odată cu pornirea stațiilor de producere a asfaltului, o serie de lucrări de reabilitare și modernizare a infrastructurii rutiere se derulează conforme proiectelor realizate în acest scop de autoritățile publice.
Sigur că dorința oricărui edil este aceea de a face cât mai multe astfel de lucrări, nu doar pentru că ele au fost promise cetățenilor, ci pentru că până la urmă aceasta este esența activității în administrația locală. Evident că suprapunerea acestor lucrări cu perioada electorală face ca despre lucrările de asflaltare să se vorbească mai mult ca de obicei, inclusiv cu tentă electorală.
Din nefericire însă, aceeași suprapunere a multiplelor lucrări edilitare cu diverse interese partinice face ca, deseori, informarea publicului cu privire la aceste proiecte să fie afectată de dezinformare.
Un caz concret îl reprezintă, spre exemplu, lucrările executate în Valea Jiului pentru modernizarea rețelei de transport rutier în mai multe localități, potrivit prevederilor din proiectul liniei de transport verde ”Green Line Valea Jiului”, lucrări implementate cu fonduri europene. În cadrul acestora, după cum am mai informat, aproape 10 km de șosea de pe DN 66 și DN 66A sunt prinși într-o serie de lucrări de investiții, prin care este refăcută structura de rezistență a carosabilului și se toarnă covor nou de asfalt. În perspectiva punerii în funcțiune, în cursul acestui an, a liniei de transport local ”Green Line”, Consiliul județean Hunedoara a încheiat și o serie de parteneriate cu Consiliile locale din Vulcan, Lupeni și Petroșani, prin care alte tronsoane ale acelorași drumuri DN 66 și DN 66A, sunt reparate, pe alocuri inclusiv prin turnarea unui covor nou de asfalt, pe Programul de reparații anuale a drumurilor publice derulat de administrația județeană.
O parte a acestor lucrări, diferite ca formă de proiectare, finanțare și realizare, este în măsură să creeze însă confuzie în rândul participanților la trafic și permite unor competitori politici care folosesc dezinformarea ca armă electorală să speculeze acest lucru. Este ceea ce se întâmplă, spre exemplu, la limita dintre localitățile Vulcan și Lupeni, acolo unde pe proiectul de parteneriat al autorităților locale și județene a fost deja turnat pe carosabil un nou strat de asfalt, în timp ce o porțiune de circa 200 de metri a rămas neasfaltată.
Primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță spune că această situație este speculată în mod total eronat, chiar tendențios, pe fondul unei documentări insuficiente, în presa de partid a unora dintre competitorii electorali. ”Se spune, de exemplu, că la intrarea în Lupeni dinspre Vulcan, s-a turnat asfalt peste asfalt, pe DN, fără alte intervenții asupra acelui drum, fiind astfel risipiți banii europeni din Green Line. Nimic mai fals! Noi, la Lupeni, avem prevăzuți ca investiții în drumuri, pe Green Line, doar o porțiune de aproximativ 200 de metri situată chiar la ”granița” dintre Vulcan și Lupeni. Este exact acea porțiune despre care unii spun că am lăsat-o neasfaltată. Aceasta este prinsă pe program de investiții și, potrivit proiectului tehnic, necesită intervenții în profunzime, atât la structura drumului cât și la un podeț, astfel că doar după realizarea acestor lucrări de investiții se va trece la asfaltare. Tot așa, porțiunea de drum cuprinsă între service-ul auto de la intrarea în Lupeni și benzinăria Baril, nu este asfaltată din bani europeni, ci din fonduri locale ale CJH, pe baza acordului de parteneriat pe care l-am încheiat pentru acest obiectiv pentru care am avut parte de sprijinul CJH. Pe acest tronson de drum nu erau necesare investiții profunde, ci doar aplicarea stratului asfaltic de uzură”, spune primarul Lucian Resmeriță.
Acesta se declară dezamăgit de faptul că unii încearcă însă să prezinte cumva toate aceste lucruri amestecat, încercând să acrediteze ideea că lucrările care se realizează acum în Valea Jiului sunt unele neconforme proiectelor asumate de autorități. ”Voturile nu se câștigă cu minciună și nici cu astfel de încercări de a prezenta în mod tendențios unele din proiectele noastre de dezvoltare locală. Tot așa cum nici presa de calitate nu se face doar scriind ”după ureche” sau ”după portofel”, ci în mod corect și complet, așa cum oamenii își doresc și cu trebuie să fie prezentate informațiile de interes public. În ceea ce mă privește, cetățenii știu că lucrurile pe care le promitem le și facem! ”, a mai spus Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.