În lada de zestre a petrilenilor, portul, tradițiile și obiceiurile momârlanilor sunt puse la loc de cinste și, ori de câte ori, au ocazia, momârlanii din satele Petrilei se fălesc cu acestea.
Așa a fost și la finalul săptămânii trecute, când ”Zilele Orașului” organizate la Petrila de autoritățile publice locale au fost dublate de o nouă ediție a unuia dintre cele mai frumoase festivaluri de tradiții și folclor din județul Hunedoara, Festivalul ”Momârlanii, gazde bune”.
Organizat deja de ani buni de Asociația ”Junii Petrileni” condusă de familia Cigmăian, momârlani de seamă ai comunității petrilene care duc cu mândrie faima cântecului, jocului și portului popular al momârlanilor de pe Valea Jiului peste tot în țară și în lume, festivalul ”Momârlanii, gazde bune” a avut parte și în acest an de atenția cuvenită. O atenție venită atât din partea autorităților locale, care au contribuit în mod esențial la organizarea acestui festival, dar și din partea colaboratorilor din țară și din străinătate ai Asociației ”Junii Petrileni”. La ediția din acest an au fost prezenți la Petrila oaspeți din Serbia și din Bulgaria, dar și din Bistrița, Maramureș, Bihor, Bacău, Gorj, Vâlcea, Maramureș, Caraș-Severin, Brașov și Tulcea.
Prezența acestora a făcut posibilă derularea uneia dintre cele mai frumoase parade a portului popular din cele care s-au mai organizat prin Valea Jiului. Impresionat de frumusețea costumelor tradiționale ale oaspeților din alte regiuni folclorice ale României, dar și ale celor din Serbia și Bulgaria, dar mai ales dornic să le arate concitadinilor săi că, la Petrila, tot momârlanii sunt funtea, primarul orașului Petrila, Vasile Jurca a îmbărcat, la rândul său cămașa momârlănească și, alături de alți reprezentanți de cinste ai acestei comunități, a participat la parada populară de pe străzile principale ale orașului Petrila. Parada s-a bucurat de aprecieri unanime și de aplauze binemeritate din partea cetățenilor care s-au arătat încântați de mândria cu care momârlanii petrileni știu să-și etaleze portul tradițional, dar s-au arătat la fel de încântați și de costumele tradiționale ale celorlalți participanți la paradă.
Deplasarea ansamblurilor folclorice participante la parada portului popular de la Petrila s-a desfășurat pe strada Republicii, până în fața Casei de cultură ”Ladislau Schmidt”. Splendoarea costumelor populare precum şi cântecele tradiţionale specifice care au însoțit alaiul, au putut fi admirate de-a lungul zonei centrale a orașului Petrila, evenimentul încununând practic cele trei Zile de sărbătoare ale Petrilei, organizate în acest început de vară.
”Pentru că iubim tradiția și portul popular, pentru ca moștenirea românească să nu dispară și pentru ca, în deosebi, cântecul popular românesc să rămână mărturie vie a ceea ce ne definește pe noi ca neam, lăsăm mărturie generațiilor viitoare acest eveniment unic, pe care mă bucur că ne-a ajutat bunul Dumnezeu să-l putem organiza, anul acesta, așa cum trebuie. Le mulțumesc tuturor celor care ne-au ajutat și ne-au fost alături, mulțumesc momârlanilor petrileni pentru că au îmbăcat portul popular ca să-l vadă și să-l aprecieze toată lumea, mulțumesc familiei Cigmăian, căreia îi aparține inițiativa acestui eveniment și care a lansat invitații celorlalte ansambluri folclorice care au întregit o zi de excepție de care ne-am putut bucura cu toții”, a declarat Vasile Jurca – Primarul orașului Petrila.
De altfel, la inițiativa acestuia, tuturor participanților care au reprezentat grupurile folclorice și păstrătorilor tradițiilor populare momârlănești le-au fost acordate Diplome de merit din partea Primăriei și Consiliului local al orașului Petrila.
Fotografii: Vasile Laurențiu Sorin