Elevii Liceului Tehnologic „Retezat” Uricani, schimb de experiență în Portugalia și Spania, într-un nou proiect european

Elevii Liceului Tehnologic „Retezat” Uricani, schimb de experiență în Portugalia și Spania, într-un nou proiect european

Elevii Liceului Tehnologic „Retezat” din orașul Uricani sunt parte a unui proiect european (identificat sub numărul 2023-1-RO01-KA122-VET-000122085), derulat în perioada 1 octombrie 2023-31 ianuarie 2025, în cadruol căruia au parte de o serie de stagii de practică europene, finanțate de UE, prin intermediul popularului său program Erasmus+.

Nu mai puțin de 73348 euro reprezintă valoarea acestui proiect, al cărui principale obiective sunt următoarele:

  • îmbunătățirea competentelor profesionale, personale si lingvistice ale elevilor de la domeniul turism si alimentație, calificările ospătar, bucătar si tehnician în hotelărie;
  • îmbunătățirea competentelor profesionale de lucru ale elevilor in domeniul fabricarea produselor din lemn, calificarea tâmplar universal pentru elevii din învățământul profesional.

Partenerii externi ai proiectului sunt unități similare educașionale similare, precum Braga Mob din Braga – Portugalia și Europroyectos Erasmus Plus Espana din Malaga – Spania.

Potrivit directorului Liceului Tehnologic ”Retezat” Uricani, prof. Mihaela Tetileanu până în prezent s-au desfășurat două vizite pregătitoare și două mobilități ale elevilo , iar acum se desfășoară mobilitățile din fluxul trei al proiectului.

”Prima vizită de pregătire a proiectului s-a desfășurat în perioada 6-9 martie 2024 la Braga, în Portugalia unde au participat doi profesori de la liceul din Uricani și a avut ca scop cunoașterea și pregătirea condițiilor de desfășurare a primelor două fluxuri ale proiectului. În acest scop profesorii participanți au vizitat locurile de practică unde elevii de la specializarea chelner-ospătar și-au desfășurat stagiile ,fiind vizitate trei restaurante din  Braga: CAFÈ VIANNA , d’ABRASILEIRA și PALATU. De asemenea s-au vizitat companiile unde elevii de la calificarea: tâmplar universal și-au desfășurat stagiile: DOMOVE, MALLOW DREAM și CARPINTARIA A.FARIA”, explică prof. Mihaela Tetileanu.

Aceasta arată, de asemenea, că a doua vizită pregătitoare s-a desfășurat în perioada 9-12 aprilie la Malaga în Spania unde a participat un profesor de la liceul din Uricani care  împreună cu partenerul spaniol a vizitat cele  două restaurante unde elevii de la specializarea bucătar își vor face practica în fluxul trei al proiectului: LA RESERVA 12 și LO GÜENO.

Primul flux de mobilități s-a desfășurat în perioada 14-28 aprilie 2024, când șapte elevi de la specializarea chelner-ospătar și un profesor însoțitor de la liceul din Uricani s-au aflat la Braga . Elevii au putut să se familiarizeze cu normele și  condițiile de lucru specifice din restaurantele portugheze precum și să interacționeze cu  turiștii și localnicii aflați în respectivele unități. De asemenea și-au îmbunătățit și cunoștințele culturale și lingvistice prin vizitele culturale și  de documentare desfășurate la: Porto, Fatima și Lisabona. Elevii implicați în mobilitate au fost pe deplin impresionați de această oportunitate mai ales că pentru cei mai mulți dintre ei a fost prima experiență în afara granițelor României.

Mai apoi, în perioada 5-19 mai2024 s-a desfășurat al doilea flux de mobilități tot la Braga, în Portugalia pentru un grup de șapte elevi de la specializarea tâmplar universal si un profesor-inginer însoțitor. La fel experiențele trăite de elevii  participanți au fost deosebite , iar aceștia s-au declarat impresionați de condițiile de lucru, și de echipamentele pe acre le-au folosit. Mai mult experiență culturală și lingvistică au fost plusul acestui stagiu de pregătire.

Începând cu data de 9 iunie și până în 22 iunie se află în plină desfășurare mobilitățile fluxului trei ale proiectului unde participă șapte eleve de la specializarea bucătar și un profesor însoțitor la Malaga în Spania.

Directorul Liceului Tehnologic „Retezat” Uricani”, prof. Mihaela Tetileanu precizează că până în prezent elevele sunt foarte impresionate de condițiile de lucru și de experiența dobândită și au declarat că vor avea foarte mule te de povestit la întoarcerea în tară care se va produce la sfârșitul acestei săptămâni.

Ultimul flux de mobilități al proiectului se va desfășura în luna noiembrie 2024 la Cordoba în Spania, pentru elevii de la calificarea Tehnician în hotelărie.

”Sperăm ca acest proiect va reprezenta un moment important în formarea elevilor noștri și va fi un plus în dezvoltarea lor personală și profesională precum și un pas important pentru inserția lor pe piața forței de muncă  de care stațiunea turistică Uricani are atâta nevoie”, a conchis prof. Mihaela Tetileanu, directorul Liceului Tehnologic „Retezat” Uricani.

Aceasta a reamintit că, în perioada următoare, absolvenții școlilor gimnaziale urmează să desfășoare, după examentul de Evaluare Națională, sesiunea de înscriere la liceu, pentru care Liceul Tehnologic „Retezat” din orașul Uricani este pregătit să-i primească cu brațele deschise.