Ansamblul istoric Mina Petrila – din ce în ce mai atractiv pentru turiști
Interesul manifestat la nivel local, național și internațional pentru demersul numit azi „Planeta Petrila” crește progresiv, determinând o dezvoltare organică a acțiunilor întreprinse în ultimii ani în acest spațiu. Până în prezent, am fost martorii primelor etape ale unui proces amplu de reconversie, care va influența viitorul întregii comunități și va transforma Ansamblul Istoric Mina Petrila într-un reper important pe harta culturală, social-educațională și turistică a județului Hunedoara.
Zilele acestea, instructorii de la Tabere Ditheo au vizitat Ansamblul Istoric Mina Petrila, împreună cu grupurile de copii și tineri sosiți din București, în tabăra din Parâng. Incursiunea în spațiul ansamblului Minei Petrila a fost ghidată de către Cătălin Cenușă, de la Planeta Petrila. Poveștile acestuia i-au purtat pe turiști prin lumea uneia dintre cele mai vechi exploatări miniere din România, care a fost transformată într-un imens muzeu, menit să cinstească memoria minerilor care au lucrat aici sau care și-au pierdut viața în tragedii colective sau individuale. La tot pasul, turiștii au admirat proiectele colorate și vibrante, ce inspiră spre o lume optimistă, în plină schimbare.
Ansamblul Istoric Mina Petrila este acum deschis pentru a fi explorat și descoperit de către vizitatori din întreaga lume.
De curând, acest loc a fost vizitat, spre exemplu, de un grup de turiști din Mexic și SUA, veniți în mod special la Petrila pentru a recrea o fotografie memorabilă pentru arborele lor genealogic. Aceasta ilustra vizita din 1938 a bunicului Ludovic Wagner și a tatălui Eugene Wagner, la Preparația veche, abia construită printr-o tehnică remarcabilă. Familia Wagner nu știa ce urmează să găsească la Petrila, dar au căutat silueta clădirii Preparației și au găsit-o printre blocurile gri-portocalii-pestrițe, la capătul străzii Minei. La capătul celor 10273 km de călătorie în linie dreaptă până la Petrila, familia Wagner a avut ocazia de a-și regăsi rădăcinile, de a vedea locul în care au muncit strămoșii lor, dar și de a descoperi istoria fascinantă a uneia dintre cele mai vechi mine de cărbune din Europa.