Ofensiva culturală continuă în județul Hunedoara cu a XI-a ediție a Festivalului ”Opera Nights”

Parte a proiectului de promovare a culturii dezvoltat de Consiliul județean Hunedoara sub genericul ”Ofensiva culturală”, Festivalul de muzică clasică ”Opera Nights” a ajuns înaintea ediției cu numărul unsprezece.

Conceput după formulă inedită și provocatoare, dar de un succes confirmat în ediția precedentă, Festivalul Opera Nights – ediția 2024, va aduce bucurie melomanilor din 5 localități ale județului: Deva, Hunedoara, Petrila, Orăștie și Brad. În aceste localități vor fi găzduite spectacolele de operă, adevărate festinuri culturale prin care Consiliul Județean Hunedoara, producătorul festivalului, dorește ca în acest mod să promoveze un areal cât mai larg al județului, găzduind spectacolele de operă în spații publice reprezentative pentru cele cinci localități-gazdă.

Administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram apreciază că ”Opera Nights” a devenit poate cel mai original festival de operă în aer liber din România, tocmai prin faptul că are loc în cinci localități ale județului Hunedoara, în spații publice de interes turistic și cultural recunoscute la nivel național.  ”În 2023, această formulă de festival, aplicată în premieră, a fost un succes! Aproape 3000 de persoane au luat parte la cele cinci spectacole de operă, astfel încât festivalul de operă din județul Hunedoara a devenit cel mai mare eveniment cultural de acest fel, în aer liber, din România. Ne dorim timp frumos, deoarece public entuziast care așteaptă festivalul deja avem, în toate cele 5 localități în care vor avea loc spectacolele de operă și pentru ediția din acest an. De asemenea, avem și în acest an un repertoriu care include arii celebre din cele mai cunoscute și cele mai frumoase spectacole de operă, iar prin parteneriatul nostru tradițional cu Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța, vom avea ocazia de a vedea și revedea pe scenă pe soprane și tenori cu voci senzaționale, artiști desăvârșiți ai acestui gen muzical”, a declarat Costel Avram.

Acesta a precizat că în 2024, spectacolele din cadryul Festivalului ”Opera Niggts” vor începe pe 17 iulie, la Brad, cu opera ”La Traviata”, vor continua pe 18 iulie, la Orăștie, cu ”My Fair Lady”, pe 19 iulie la Petrila, cu o reprezentație specială ”Rock’n’Opera”, mai apoi la Hunedoara unde este programat spectacolul ”Madama Butterfly” pe 20 iulie și se va încheia pe 21 iulie, la Deva, cu opera ”Carmen”.

Accesul publicului la toate aceste spectacole este liber și nu sunt posibile rezervări. În schimb, organizatorii dau asigurări că sunt locuri suficiente pentru iubitorii muzicii clasice la fiecare reprezentație, având în vedere că toate sunt programate să se desfășoare în aer liber, respectiv în Piața Aurului din Brad, în curtea Castelului Corvinilor de la Hunedoara, în Piața Victoriei din Orăștie, în incinta Ansamblului istoric Mina Petrila din Valea Jiului și în curtea interioară a Consiliului județean Hunedoara.

”Nu există posibilitatea rezervărilor, chiar dacă suntem de acord că pot să apară unele inconveniente, dar suntem siguri că publicul nostru va înțelege. Astfel, fiecare locație are alt specific și altă configurație de dispunere a scaunelor. În plus, eventualele probleme meteo vor avea o rezolvare credem mulțumitoare prin existența, în acest an, a spațiilor alternative, săli care au la rândul lor o anumită schemă de dispunere a locurilor. În aceste condiții, este practic imposibil să menținem o numerotare a locurilor care să permită emiterea electronică a unor invitații. Ar fi necesare 10 scheme de rezervare, o soluție greu de aplicat și de utilizat. Ne cerem scuze pentru acest inconvenient, pe care totuși îl considerăm minor în raport cu beneficiile aduse de spectacolele în sine și accesul gratuit al publicului la spectacole de operă pentru care în mod normal biletele ajung la costuri destul de mari”, a mai spus Costel Avram.

Opera Nights este un festival cu o desfășurare amplă, care pune în valoare resurse multiple ale județului Hunedoara. Spații și locuri diverse, cu personalitate proprie, cu siguranță pe gustul celor porniți să descopere Opera pe timp de vară!

Producător executiv și organizator direct al Festivalului Opera Nights este Consiliul județean Hunedoara, prin Centrul de Cultură și Artă al Județului Hunedoara. Acestora li s-au alăturat Asociția DEVArt, cea care a inițiat acest eveniment cultural de anvergură, la inițiativa apreciatului jurnalist hunedorean Alexandru Gruian, precum și primăriile din cele 5 localități care vor găzdui evenimente în cadrul festivalului.