Tabără de reciprocitate pentru copiii din localitățile înfrățite Petroșani și Várpalota

Adânc înrădăcinate în timp, încă din urmă cu mai bine de un sfert de secol, relațiile de parteneriat dintre comunitățile locale din Petroșani și Várpalota (Ungaria) constituie una dintre cele mai active și eficiente relații de colaborare între localități europene înfrățite. De-a lungul timpului, numeroase activități comune s-au bucurat de interes din partea locuitorilor din cele două localități înfrățite, iar în rândul principalilor beneficiari ai acestora s-au numărat îndeosebi copiii.

Și anul acesta, în baza acordului de reciprocitate dintre autoritățile locale din Petroșani și, respectiv Várpalota, copii din localitatea ungară sunt prezenți, în aceste zile, într-o tabără la Petroșani, iar copii din Petroșani au fost invitați, la rândul lor, să viziteze localitatea înfrățită din Ungaria.

La Petroșani, cei 16 copii și 3 profesori care fac parte anul acesta din delegația venită de la Várpalota au parte de vizite la principalele obiective turistice din Petroșani, dar și de excursii în zona montană a localității. Aceștia au avut parte astăzi și de o întâlnire cu primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi care i-a primit în sala de ședințe a Consiliului local Petroșani, împreună cu consilierul său personal pentru Relații Externe, Csaba Kutasi, liderul comunității maghiare de la Petroșani.

„M-am bucurat să mă întâlnesc cu cei 16 elevi și 3 profesori însoțitori veniți din orașul înfrățit Várpalota și care participă la tabăra de reciprocitate pe care o organizăm în mod tradițional, în această perioadă, și aici la Petroșani, dar și în orașul înfrățit din Ungaria. I-am primit la sediul Primăriei Municipiului Petroșani, în sala de ședințe a Consililiului local și le-am prezentat instituția administrației locale de la Petroșani, dar și câteva din elementele care definesc această activă și fructuoasă relație de parteneriat dintre orașele noastre. Elevii, însoțiți de cadrele didactice sunt aici în tabără, în timp ce elevi din municipiul Petroșani petrec câteva zile de vacanță în Várpalota – Ungaria, în baza programului comun de acțiuni pe care l-am semnat cu reprezentanții orașului înfrățit cu municipiul Petroșani. Încercăm să le oferim copiilor din Várpalota o vacanță cât mai plăcută, să cunoască Petroșaniul și să își dorească să revină pe meleagurile noastre”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.

Relația de parteneriat dintre municipiul Petroșani și orașul Várpalota din Ungaria este una dintre cele mai longevive relații de înfrățire și colaborare la nivelul comunităților locale din state membre ale Uniunii Europene și este considerată drept un model de bune practici al acestor tipuri de relații inter-comunitare.9