Ediția 2024 a ”Opera Nights” se deschide pe 17 iulie cu ”La Traviata” de Verdi în Piața Aurului din Brad

Ediția aniversară cu numărul zece a Festivalului de operă în aer liber Opera Nights 2024, un eveniment care face parte din strategia de promovare cultural-turistică a județului Hunedoara, debutează miercuri, 17 iulie 2024 la Brad, cu un  spectacol-eveniment: ”La Traviata” de Giuseppe Verdi, una dintre cele mai apreciate și jucate spectacole de operă din lume.

Aceasta va fi prezentată pe scena în aer liber care va fi amplasată în Piața Aurului din municipiul Brad, începând cu ora 21,00 de către Teatrul Național de Operă și Balet ”Oleg Danovski” din Constanța, condus de reputata soprană Daniela Vlădescu. În rolul personajului principal Violetta Valery va fi soprana Diana Țugui de la Opera Națională Română din Cluj-Napoca, iar în rolul Alfredo va fi Tenorul Mihai Eremia de la Opera din Brașov. În celelalte roluri vor fi prezenți artiștii: Daniela Pop (Germont), Stela Sârbu (Flora), Mădălin Băldău (Gaston), Cristian Caragea (Baronul Douphol), Adrian Pârlea (Marchizul D`Obigny), Iulian Bratu (Dr. Grenville), Ionela Duma (Annina) și Ionuț Neagu (Giuseppe). Ansamblul orchestră – balet – cor al Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța va acompania soliștii.

”La Traviata” este o operă în trei acte compusă de Giuseppe Verdi pe libretul în limba italiană al lui Francesco Maria Piave. La baza operei stă romanul lui Alexandre Dumas-fiul: ”Dama cu camelii”.  Premiera operei a avut loc la Teatrul ”La Fenice” din Veneția în 6 martie 1953. Prima reprezentație a fost însă un eșec, datorat în primul rând mediocrității interpretării. Abia la reprezentația din 6 mai 1854 pe mica scenă a teatrului San Benedetto, tot de la Veneția, opera a avut un real succes. În România, ”La Traviata” a avut premiera în 1855, la Timișoara.

”La Traviata” a fost inspirată de Rose Alphonsine Plessis (născută în satul Nonant, nu departe de orașul francez Bayeux, care a fugit de acasă la vârsta de 13 ani. Ajunsă la Paris fără bani, a început să practice prostituția. La 18 ani devenise deja cunoscută ca una din cele mai scumpe curtezane (care în limba italiană se numește „traviata”). Spre a scăpa de urmărirea familiei, și-a schimbat numele de fată în Marie-Duplessis. În această perioadă, l-a cunoscut pe scriitorul Alexandre Dumas – fiul, care s-a îndrăgostit de ea și cu care a întreținut strânse legături amoroase. Legătura lor a continuat chiar și după căsătoria ei, până la prematura ei moarte, în urma unei tuberculoze, la vârsta de numai 22 ani. Sicriul ei, acoperit cu o mulțime de camelii, floarea ei preferată, a fost depus în cimitirul Montmartre. În amintirea ei, în anul 1848, Alexandre Dumas fiul a publicat romanul ”Dama cu camelii”  un roman puternic autobiografic, care a servit apoi ca sursă de inspirație pentru libretul operei lui Verdi ”La Traviata”, cu singura diferență că în operă, personajul feminin apare sub numele de „Violetta Valery”.

Publicul hunedorean va putea urmări gratuit spectacolul de operă ”La Traviata” în cadrul Festivalului ”Opera Nights 2023”, în Piața Aurului din Brad, miercuri, 17 iulie 2024, de la ora 21,00. Organziatorii fac precizarea că, în caz de vreme nefavorabilă, spectacolul va avea loc, în aceeași zi și de la aceeași oră, în sala Cinematografului ”Zărand” din municipiul Brad.